Foto: Pexels
Gada pēdējie mēneši gribot vai negribot vienmēr tiek pavadīti svētku noskaņās. Ziemassvētku mūzika, gaismiņu virtenes, karstvīna un piparkūku smarža atgādina par bērnības maģisko svētku sajūtu. Tomēr – ja atliekam gatavošanos līdz pēdējam brīdim, skaistais svētku laiks var paiet lielā steigā un nepatīkamā stresā. Šeit atradīsi 10 padomus, kā labāk sagatavoties Ziemassvētkiem bez stresa.

1. Laicīgi apzinies savu svētku budžetu

Izvērtē, cik lielu budžetu vari atvēlēt svētkiem – cik no tā tērēsi rotājumiem un mielastam, un cik no tā paņems Ziemassvētku dāvanas.

2. Sagatavo Ziemassvētku kartītes

Ja viena no tradīcijām, ko piekop, ir Ziemassvētku kartīšu izsūtīšana tuviniekiem, centies jau laikus sagatavot visu nepieciešamo, lai kartīte pie saņēmēja nenonāk par vēlu. Kartītes vari iegādāties veikalā, darināt pats vai izmantot ārzemēs plaši izplatīto variantu – jau vairākus mēnešus iepriekš kopā ar ģimeni profesionāli nofotografēties Ziemassvētku noskaņās un fotogrāfiju pārveidot par kartīti, ko izsūtīt sev mīļajiem.

3. Izveido dāvanu sarakstu

Pirms dodies uz lielveikaliem vai ieslīgsti interneta veikalu dzīlēs, apsēdies un rūpīgi padomā – ko kurš no taviem mīļajiem vēlētos saņemt svētkos? Dāvanu izplānošana pirms iepirkšanās būs labs veids, kā nepārsniegt savu budžetu un neveikt impulsīvus pirkumus.

4. Iegādājies vai izgatavo dāvanas

Kad budžets ir skaidrs un saraksts gatavs, ir laiks iegādāties Ziemassvētku dāvanas. Interneta veikalos iepirkties ir ērtāk nekā dzīvē, bet atceries, ka sūtījumu piegāde bieži mēdz aizkavēties, it īpašu svētku periodā, tāpēc ierēķini dažas papildu nedēļas, lai droši zini, ka preces sasniegs tevi laikus, lai tās paspētu iesaiņot. Ja dāvanas gatavosi mājās, sāc to darīt vismaz mēnesi iepriekš, un atceries, ka dzīve mēdz radīt dažādus šķēršļus un ar gatavošanu var neiet tik raiti, kā gribētos.

5. Iesaiņo dāvanas

Kad dāvanas esi saņēmis, laiks ķerties pie saiņošanas. Vienkāršākais veids ir tās ielikt dāvanu maisiņā vai kastē, bet ja kārtīgi tās ietīsi, droši zināsi, ka neviens no ģimenes mazākajiem un ziņkārīgākajiem locekļiem pirms svētkiem nav paspējis ielūkoties maisiņā, lai apskatītu Ziemassvētku dāvanas saturu.

6. Atrodi Ziemassvētku dekorācijas

Daudzās ģimenēs cilvēki rīkojas dabai un maciņam draudzīgi, svētku dekorācijas izmantojot atkārtoti. Ja tā dara arī tavā ģimenē, laikus sameklē un pieejamā vietā noliec iepriekšējo gadu rotājumus, lai tie būtu pa rokai uzreiz, tiklīdz eglīte būs mājās.

7. Veic lielo pirmssvētku tīrīšanu

Sagaidīt svētkus un uzņemt ciemiņus visjaukāk ir īpaši tīrā un kārtīgā mājā. Kad atrodas brīva pēcpusdiena, izmanto laiku lietderīgi, lai veiktu dziļo tīrīšanu mājās un noslaucītu putekļus arī no visgrūtāk aizsniedzamajiem kaktiņiem.

8. Izplāno receptes svētku galdam

Dažas dienas pirms svētkiem vari jau izveidot sarakstu ar cienastu, ko gribēsi celt galdā, lai apzinātu visas nepieciešamās sastāvdaļas. Dažus ēdienus, piemēram, piparkūkas un cepumus, var pat pagatavot ātrāk, lai pašā svētku dienā būtu brīvākas rokas.

9. Izveido Ziemassvētku mūzikas atskaņošanas sarakstu

Svētkiem lieti noderēs jau iepriekš izveidots saraksts ar tavām un tuvinieku mīļākajām Ziemassvētku melodijām. Ja slinkums to darīt pašiem, dažādās platformās, piemēram, "Spotify" un "YouTube" atrodami jau gatavi mūzikas saraksti, kas ilgst pat vairākas stundas un būs ērti uzliekami fonā, lai radītu burvīgu atmosfēru.

10. Izplāno svētku aktivitātes

Šeit atkal noderēs jau iepriekš izveidots saraksts. Kādas ir svētku tradīcijas tavā ģimenē? Vai eglītes rotāšana un pīrādziņu cepšana notiek kopā? Kādas vēl aktivitātes bez mielasta un dāvanu apmaiņas jūs labprāt iekļautu svinēšanas laikā? Ja paredzēta kārtīga ballīte, izklaidēm var pievienot arī Ziemassvētku spēles vai karaoki, bet ar bērniem var rīkot talantu konkursus vai Ziemassvētku dzejolīšu skaitīšanu pie eglītes.

Ja nepieciešama palīdzība dāvanu izvēlē, ieej "Ondo.lv" blogā – tur atradīsi rakstu Kā izvēlēties Ziemassvētku dāvanas ģimenei un vecākiem?

Pirms aizņemies, izvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!