Foto: Shutterstock
Ir bērni, kuriem pirmais zobiņš izšķiļas bez jebkādiem brīdinājuma simptomiem, bet citu vecāki zina – zobu šķilšanās var kļūt par ilgu un diskomforta pilnu procesu, ko pavada raudāšana, bezmiegs, apetītes zudums un citas lietas.

Bērnam zobiņi ir jau pirms piedzimšanas, bet tie ir paslēpti žokļos. Aptuveni četru līdz sešu mēnešu vecumā sīkie zobu aizmetņi attīstās par piena zobiem. Tas notiek zem smaganām, kas tos joprojām aizsargā. Četru līdz 12 mēnešu vecumā caur smaganām izspiežas pirmais zobs. Parasti pirmais zobiņš izšķiļas līdz sešu mēnešu vecumam, bet gan zobu šķilšanās sākums, gan secība var atšķirties par dažiem mēnešiem.

"Kates acu zobu nākšanas laiks aptuveni pusotra gada vecumā bija trakākais laiks. Vairākas nedēļas bija sajūta, ka mūsu meitiņas vietā ir cits bērns – ja līdz tam mazā bija mierīgs un ar dzīvi apmierināts mazulis, tad šajā laikā pārvērās niķīgā un kašķīgā čīkstulī. Visšausmīgākās bija naktis, kad negulēja ne mazā, ne mēs. Bērns gan ik pa brīdim iesnaudās, bet tas nebija uz ilgu – pusstunda, maksimums stunda un jau atkal augšā, raudāja un niķojās," atceras mazās Kates māmiņa.

"Ernestam acu zobu nākšanas laiks bija smags un ilgs – dēlēns mocīties sāka jau sešu mēnešu vecumā, un nākšanas stadijā zobiņi bija vairākus mēnešus. Puika naktīs slikti gulēja, siekalas lija aumaļām, tāpat visu laiku gribēja grauzt dažādas mantiņas vai rīvēt tās gar smaganām. Visādi centāmies mazajam palīdzēt, jo grūti noskatīties, ka mazajam ir tik grūti," zobu nākšanas laiku atceras Ernesta mamma Laura.

Par to, ka drīz var izšķilties zobs, var liecināt šādas pazīmes:

  • Bērns var būt vairāk uzbudināms un jutīgāks nekā parasti. Viņš naktīs ne pārāk labi guļ, vairāk raud un ēd mazāk nekā ierasts. Smaganas ir sarkanas un var būt arī pietūkušas.
  • Bērns pastāvīgi liek mutē dažus pirkstus vai rotaļlietu, lai to košļātu. Tāpat pastiprinās siekalu atdalīšanās un plūsma.
  • Bērnam var būt nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra.
  • Mazulis pastiprināti pieprasa uzmanību.

Lai gan pirmā zobiņa parādīšanās ir priecīgs notikums, vecāku prieku un mazuļa labsajūtu var aizēnot negatīva stresa simptomi, tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka zobu šķilšanās radīto diskomfortu un sāpes ir iespējams atvieglot.

Bērna zobu šķilšanās ir diezgan ilgs process. Nav jāraizējas, ja bērns ir vieglāk uzbudināms un viņam ir nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra. Ja simptomi pastiprinās – ķermeņa temperatūra sasniedz 38,5 °C, paaugstināta ķermeņa temperatūra ir ilgāk par divām dienām vai bērns nepārtraukti raud –, tiem var būt arī citi iemesli, piemēram, auss infekcija vai cita slimība. Šādos gadījumos jākonsultējas ar pediatru. Tāpat vairums pediatru katrā konsultācijā uzdos jautājumus par zobu šķilšanos.

Noteikti ir jāpatur prātā, ka tad, kad zobiņi izšķīlušies, rūpes par tiem un mazuļa labsajūtu nebūt nebeidzas – no apmēram triju gadu vecuma bērns divreiz gadā jāved pie stomatologa uz regulāriem zobu izmeklējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!