Foto: Shutterstock

Modes industrija ir viena no lielākajām dabas piesārņotājām pasaulē. Pieaugot bažām par klimata pārmaiņām, arvien vairāk zīmolu apģērbu ražošanā izvēlas ilgtspējīgu pieeju. Pieaugušo un bērnu apģērbi tiek ražoti no otrreiz pārstrādātiem, ekoloģiskiem materiāliem. Vai zini, kādas ir dabai draudzīgo apģērbu priekšrocības un kurus zīmolus vislabāk izvēlēties sava bērna garderobes papildināšanai?

Kādēļ dabai draudzīgi bērnu apģērbi ir labāka izvēle?

Mūsdienās modes tendences mainās arvien straujāk. Taču ātrā mode nodara lielu kaitējumu planētai un tās iedzīvotājiem. Tā:

  • patērē milzīgus ūdens resursus;
  • piesārņo vidi ar kaitīgām ķimikālijām;
  • nerūpējas, lai apģērbu šuvējas saņemtu pienācīgu atalgojumu un veselībai nekaitīgus darba apstākļus utt.

Turpretī, izvēloties ētiski un ilgtspējīgi ražotu apģērbu, Tu:

  • iegūsti augstākas kvalitātes produktu, kas ražots no veselībai un dabai nekaitīgāka materiāla – piemēram, kokvilnas, lina, bambusa šķiedras utt.;
  • palīdzi samazināt piesārņojumu – bioloģiskās kokvilnas audzēšanas procesā, atšķirībā no konvencionālās kokvilnas audzēšanas, netiek izmantoti pesticīdi, kas pēcāk nonāk apkārtnē;
  • raidi signālu lielajiem apģērbu ražotājiem, ka nepieciešams pozitīvas pārmaiņas apģērba ražošanas darba vidē nabadzīgajās valstīs.
Foto: Shutterstock

5 bērnu apģērbu zīmoli, kurus vērts izmēģināt

Izjūtot pircēju spiedienu pēc ētiska un "zaļa" apģērba, to arvien vairāk ražo gan nelieli uzņēmumi, gan ātrās modes "milži".

Pateicoties tam, bērnu apģērbi, kas ražoti no otrreiz pārstrādāta vai videi draudzīga materiāla, ir viegli pieejami ikvienam pircējam. Lūk, 5 zīmoli, kuru piedāvājumā atradīsi šādu apģērbu:

1. Wooly Organic

Pašmāju zīmols, kura klāstā iekļauti komfortabli klasiska dizaina bērnu apģērbi, kas ražoti no GOTS (The Global Organic Textile Standard) sertificētas bioloģiskās kokvilnas. Šis sertifikāts paredz, ka kokvilna audzēta, neizmantojot pesticīdus un toksiskas vielas.

Zīmols piedāvā viegli valkājamus, skaistus un praktiskus mazuļu un bērnu apģērbus. Tā ražotne atrodas Liepājā un apģērbu darināšanā piedalās gados jauni, augsti kvalificēti darbinieki.

2. EcoEmi

Vietējais zīmols, kas piedāvā dzīvespriecīgi košus, komfortablus un funkcionālus apģērbus zīdaiņiem un bērniem.

EcoEmi bērnu apģērbi ir šūti no sertificētiem, labi elpojošiem, izturīgiem dabīgajiem audumiem. Tā kā bioloģiski sertificētā kokvilna, ko izmanto šis zīmols, ir iegūta, neizmantojot kaitīgas ķimikālijas, no tās radītie bērnu apģērbi ir saudzīgi pret mazuļa maigo ādu un ļauj izvairīties no alerģijām. Savukārt odziņu EcoEmi apģērbiem piešķir ar rokām darināti dizaina elementi, piemēram:

  • pogas no koka;
  • adītas vai tamborētas pīnes un puķes;
  • dažādas aplikācijas utt.
Foto: Shutterstock

3. Hebe

Rīgā dibināts bērnu apģērbu zīmols, kas var lepoties ar pievilcīgu dizainu un ētiskiem ražošanas principiem:

  • bērnu apģērbi tiek ražoti Latvijā, nodrošinot šuvējām labus darba apstākļus un taisnīgu atalgojumu;
  • apģērbos tiek izmantoti dabīgi materiāli – GOTS standartiem atbilstoša bioloģiskā kokvilna, kas iegādāta no pārbaudītiem Eiropas piegādātājiem;
  • zīmola preču zīmēm tiek izmantots otrreizēji pārstrādāts papīrs un iepakojumam – kombinēts BIO pārstrādes materiāls, kas 3 gadu laikā pats sadalās dabā.

Hebe klāstā atradīsi stilīgus un ērtus apģērbus gan mazuļiem, gan vecākiem bērniem.

4. H&M Kids

Lai gan populārais apģērbu ražotājs H&M ir viens no ātrās modes "karaļiem", arī šis uzņēmums var lepoties ar dabai draudzīgu bērnu un mazuļu apģērbu līniju Conscious – Sustainable Style. Bērnu apģērbi, kas piederīgi šim zīmolam ir ražoti no dabīgiem materiāliem, piemēram, no:

  • sertificētas kokvilnas;
  • otrreiz pārstrādātas kokvilnas;
  • liocela (no augu celulozes veidota šķiedra, kuras iegūšana ir mazāk kaitīga videi, kā, piemēram, daudzviet izmantotās viskozes ražošana) utt.

5. Lindex Kids

Šī Zviedrijas apģērbu zīmola mazajiem domātajās kolekcijās atrodami komfortabli un stilīgi bērnu apģērbi, kas šūti, piemēram, no:

  • GOTS sertificētās bioloģiskās kokvilnas;
  • otrreiz pārstrādāta poliestera auduma;
  • ilgtspējīgi ražota džinsu auduma (ražošanas procesā tiek patērēts mazāk ūdens) utt.

Turklāt Lindex apģērbu zīmols tuvākajos gados apņēmies veikt arī virkni citu dabai un cilvēkiem draudzīgu uzlabojumu. Piemēram, samazināt ražošanā izmantoto ķimikāliju daudzumu un nodrošināt labākus darba apstākļus un atalgojumu attīstības valstīs, kur lielākoties tiek šūti pieaugušo un bērnu apģērbi.

Foto: Shutterstock

Ko vēl darīt, lai padarītu drēbju skapi "zaļāku"?

Bērnu apģērbi, kas iegādāti no zīmoliem ar ilgtspējīgu ražošanas politiku, ir labs veids kā samazināt piesārņojumu un valkāt kvalitatīvākas lietas. Taču arī šo apģērbu izveidē tiek izlietoti vērtīgi dabas resursi. Kā risināt šo jautājumu?

Lielisks veids, kā samazināt pieprasījumu pēc jaunu apģērbu ražošanas un līdz ar to arī planētai uzlikto slogu, ir lietotu bērnu apģērbu iegāde!

Piemēram, tiešsaistes tirgošanās platformā Andelemandele par draudzīgām cenām atrodami populāru un "zaļu" zīmolu radīti, kvalitatīvi un saudzīgi lietoti bērnu apģērbi dažāda vecuma bērniem. Turklāt platforma noderēs arī tad, ja vēlies pārdot drēbītes, no kurām izaudzis Tavs mazais.

Dod priekšroku ilgtspējīgai modei – kvalitatīvi, mazlietoti bērnu apģērbi, kas ražoti no videi un cilvēkam draudzīgiem materiāliem ne tikai nāks par labu bērna pašsajūtai, bet arī palīdzēs saglabāt planētu nākamajām paaudzēm! Ielūkojies Andelemandele.lv un atrodi pērli savam mazajam jau šodien!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!