Foto: Publicitātes foto

Vai es atvienoju gludekli no kontaktlizgdas? Vai izslēdzu gaismu vannasistabā? Vai durvis aizslēdzu? Šie ir jautājumi, kurus dažas minūtes pēc došanās ārpus mājas vismaz reizi dzīvē sev uzdevusi gandrīz katra saimniece. Šādos gadījumos nākas uzticēties sev vai skriet atpakaļ mājās, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā, taču gudro māju īpašniekiem atliek iemest vien skatu savā viedtālrunī vai planšetē. Daži pieskārieni viedtālrunim un var atvērt durvis ciemiņiem, ieslēgt vai izslēgt sadzīves tehniku, parūpēties par to, lai, mājās atgriežoties, būtu ieslēgusies apkure un apgaismojums. Tāpat daudzas ģimenes, kurās aug skolas vecuma bērni, zina, cik bieži tiek zaudēta mājas atslēga, turklāt nav īsti drošas vietas, kur bērnam to glabāt. Laiki, kad atslēgu vajadzēja uzkārt kaklā, ir beigušies! Izrādās, bērnam atslēga vairs nav vajadzīga vispār, tikai telefons.

Kas ir "Gudrā māja"?

Gudrā māja palīdz kontrolēt visdažādākos ikdienas un drošības aspektus, piemēram, telpu apgaismojumu, klimatu, izklaides sistēmas, sadzīves iekārtas, telpu slēgšanas funkciju un apsardzes sistēmu. Visas gudrās mājas iekārtas var būt savstarpēji savienotas un darboties saskaņoti.

Gudrā māja vairs nav sapnis vai tāla nākotne. Vadošais mobilo sakaru operators "Tele2" jau kopš vasaras piedāvā lietotājiem pasaulē iecienītas un pārbaudītas gudras ierīces, kuras ne vien mājokli padara par gudru, bet arī atvieglo saimnieku ikdienu, risinot vairākas sadzīviskas problēmas, vienlaikus sekmējot mājokļa drošību. Turklāt, pateicoties Tele2 ātrākajam mobilajam internetam 4G tīklā Latvijā1 un plašajam tīkla pārklājumam, gudrās ierīces savās mājās var uzstādīt teju ikviens Latvijas iedzīvotājs. Tehnoloģijas, ar kurām ieteicams sākt iepazīt gudro sadzīvi, ir viegli instalējamas, tās neprasa pārbūvēt visu mājokli vai arī iesaistīt speciālistu to apgūšanai. Visas gudrās iekārtas iespējams savienot ar viedtālruni, tādejādi rodot iespēju savu māju pārvaldīt, atrodoties jebkur pasaulē, kur pieejams internets.

Bērns pazaudējis mājas atslēgu – atslēdz durvis ar viedtālruni!


Ko darīt, ja bērns zvana un saka, ka netiek mājās, jo atslēgas no somas vai kabatas ir mistiski pazudušas? Vecākiem šāda situācija nozīmē atstāt iesāktos darbus un traukties savu atvasi glābt, bet bērnam – pavadīt ilgu laiku pie mājas sliekšņa. Nav arī teikts, ka šāda situācija mācību gada laikā nevar atkārtoties.

Šādus nepatīkamus pārdzīvojumus sev un bērnam palīdzēs aiztaupīt Tele2 Gudrās atslēgas ierīkošana mājās. Veicot tās uzstādīšanu mājas durvīs, katram ģimenes loceklim var tikt piešķirta pieeja durvis atslēgt vai aizslēgt arī attālināti – savā viedtālrunī, planšetē vai datorā. Vecāki savā telefonā saņems paziņojumu, kad durvis ir atslēgtas un aizslēgtas, lai pārliecinātos, ka bērns veiksmīgi nokļuvis mājās.

Bez stresa par neizslēgtu elektroierīci

Aizmirsi izslēgt elektrisko plīti? Gludekli? Ieslēgt veļas mazgājamo mašīnu? Izdari to attālināti ar vienu pirksta pieskārienu! "Gudrā rozete" – tā ir speciāla kontaktligzda, kuru ievieto parastajā rozetē un tā nodrošina jebkuras sadzīves tehnikas digitālu vadāmību. Proti, ar īpašas lietotnes palīdzību vari vadīt šo kontaktligzdu, ieslēdzot vai atslēdzot visu sadzīves tehniku, kas tai pievienota.

Citas gudrās ierīces

Ja ieradies ciemiņš, bet jūs vēl kavējaties, lieti noderēs gudrais zvans – to sinhronizējot ar telefonu, saņemsiet paziņojumu tajā brīdī, kad kāds zvanīs pie durvīm. Pateicoties mobilā interneta pieslēgumam un gudrajām tehnoloģijām, mājokļa saimnieks un viesi varēs viens otru redzēt un savstarpēji sarunāties, savienojumā ar gudro atslēgu – būs iespējams arī viesus ielaist mājā. Pateicoties gudrā zvana platajam uztveres lauka leņķim, to iespējams izmantot arī kā novērošanas kameru, ja radušās aizdomas, ka mājas durvju priekšā notiek kas aizdomīgs. Visi video, kas fiksējuši kustību pie mājas durvīm tiks uzglabāti līdz pat 60 dienām un tiem varēs piekļūt no jebkuras vietas jebkurā laikā.

"Gudrās gaismas" ir īpaši noderīgas cilvēkiem, kas bieži ceļo – apgaismojuma pārvaldība ļaus pasargāties no nelūgtiem ciemiņiem, neatstājot mājas vai dzīvokļa logus ilgstoši tumšus. Pateicoties šai tehnoloģijai, attālināti iespējams iestatīt, cikos mājās iedegas gaismas un cikos izslēdzas, lai radītu cilvēku klātesamības sajūtu. "Gudrās gaismas" var vadīt arī ar balsi, ienākot mājās, atliek tikai uzsaukt "Lai top gaisma!". Tāpat apgaismojumam ir 16 miljoni gaismas nianšu, kuras, sinhronizējot ar mūziku, iespējams iegūt mini diskotēkas efektu, kas iepriecinās bērnus.

Tiem, kas ar "gudrās mājas" tehnoloģijām pārgājuši uz "tu", noderīgs būs "Gudrās mājas" asistents ("Hey Google"), kas savienojumā ar visām minētajām iekārtām būs uzticams ikdienas palīgs. Ar balss komandām "asistentam" iespējams palūgt, lai tas spēlē iemīļotāko dziesmu vai arī pasaka, kas šodien ieplānots kalendārā. Tas spēs pārvaldīt arī gaismas, gudro mājas atslēgu un citas gudrās ierīces, kuras saimniecībā ir uzstādītas un darbojas ar interneta pieslēgumu. Jāpiemin, ka "asistents" saprot tikai angļu valodu, jo ir ārzemnieks.

Tas nav sarežģīti

Gudrās tehnoloģijas var nobiedēt – vai tikšu ar tām galā? Tehnoloģijas izveidotas tā, lai tās var gan uzstādīt, gan vadīt ikviens cilvēks. Katrai "Tele2" piedāvātajai gudrajai tehnoloģijai ir instrukcija latviešu valodā. Bet, ja kaut kas nav saprotams, iespējams sazināties ar uzņēmuma speciālistiem, kas soli pa solim izskaidros, kas un kā darāms.

Pats galvenais, ir nebaidīties mēģināt jaunas lietas! Iedomājies, ja cilvēki bītos no elektrības 19.gs vidū, mēs vēl joprojām nezinātu, kas ir elektriskā plīts vai televizors.

Kur iegādāties

"Tele2" gudro rozeti piedāvā par 39 eiro, bet gudro atslēgu – par 329 eiro. Visas gudrās mājas ierīces iespējams iegādāties arī ar nomaksu, summu sadalot vairākos maksājumos. Tāpat "Tele2" par 5,99 eiro mēnesī iznomā lielo "Gudrās mājas" asistentu, bet par 2,99 eiro mēnesī "Gudrās mājas" mazo asistentu, kurus atšķir izvēlētais skaņas kvalitātes līmenis. Uzzini vairāk par "Gudrajām ierīcēm" https://www.tele2.lv/gudramaja/


[1] Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dati

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!