Rudens tradicionāli ir laiks, kad uzliesmo dažādi vīrusi, bet daudzus mazus bērnus jo īpaši nepatīkami skar vēdera vīruss jeb rotavīruss. Pēdējo gadu laikā Latvijā novērots izteikts šīs infekcijas pieaugums. Caureja, vemšana, drudzis, paaugstināta temperatūra ir pirmās pazīmes, kas vecākiem ļauj itin viegli atpazīt šo lipīgo infekciju. Taču kas īsti notiek organismā slimības laikā un ko mazulim nodara lipīgais vīruss, kas dienas laikā var nogāzt no kājām vai veselu bērnu dārza grupiņu?

  • Lielāko uztraukumu saistībā ar rotavīrusu parasti izraisa vemšana un caureja. Ja slimība norit smagi, bērnam var būt vemšana un caureja līdz pat 20 reizēm diennakts laikā vai gandrīz ik stundu. Atsevišķos gadījumos organisms pats spēj pretoties slimībai, uzņemt nepieciešamo šķidrumu un atveseļoties. Taču, ja vemšana nerimst, vienīgā izeja ir doties uz slimnīcu un šķidrumu ievadīt intravenozi ar sistēmas palīdzību.
  • Svarīgi zināt, ka vemšana ir organisma aizsargreflekss pret slimību, un bērniem zāļu pret vemšanu nav. Zarnu darbība vīrusa ietekmē pavēršas virzienā uz āru, un viss, kas nonāk zarnu traktā, tiek izgrūsts laukā. Zarnu trakts vīrusa ietekmē kļūst ļoti jutīgs, tāpēc uzreiz pēc vemšanas bērnam nevajadzētu piedāvāt neko ēdamu vai dzeramu. Kad gremošanas sistēma ir nomierinājusies, var piedāvāt maziem malciņiem padzerties ūdeni - kaut vai ar karotīti, lai neizraisītu kuņģa pārslodzi un atkal jaunu vemšanas vilni.
  • Rotavīrusu raksturo arī ūdeņaina caureja, kas arī ir organisma aizsargreakcija - zarnu darbība paātrinās, lai atbrīvotos no infekcijas un tās radītajiem toksīniem.
  • Caureja kopā ar vemšanu, īpaši mazam bērnam, var izraisīt ļoti strauju organisma atūdeņošanos. Tiek zaudētas minerālvielas, īpaši nātrijs un kālijs. Smagākos gadījumos samazinās ādas elastīgums, var iestāties sirds un nieru mazspēja. Tāpēc vecākiem ļoti uzmanīgi jāseko bērna veselībai. Ja samazinās urinācijas biežums, bērns kļūst apātisks, miegains, pamperis ilgāku laiku ir sauss, obligāti jāmeklē ārsta palīdzība.
  • Interesanti, ka vīrusu un baktēriju attīstību organismā ietekmē arī tas, kāds ir bērna kuņģa skābums un fermentu aktivitāte - jo tā augstāka un skābums lielāks, jo vīrusiem un mikrobiem netīkamāka vide un bērns slimo retāk. Tāpēc ir svarīgi uzturā regulāri lietot skābpiena produktus - kefīru, jogurtu, paniņas u.c.
  • Vislabākais līdzeklis bērna pasargāšanai no rotavīrusa ir vakcinācija, atzinusi Pasaules Veselības organizācija. Šī ieteikmīgā organizācija jau 2009. gadā aicināja iekļaut šo vakcīnu visu valstu imunizācijas kalendāros.
  • Latvijā pilienu veidā lietojamā rotavīrusa vakcīna ir iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā, un tas nozīmē, ka valsts sedz 50% no vakcīnas izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!