Foto: Publicitātes foto
"Lai gan lielveikalu plaukti ir pārpildīti, plaša izvēle ne vienmēr nozīmē kvalitāti. Tāpēc bioloģiskus un alternatīvus produktus veselīga dzīvesveida piekritēji biežāk pērk specializētās bodēs. Viens no iecienītākajiem tīkliem – "Biotēka"," atzīst populāro pavārgrāmatu autore Jarina Perepeļica, kas apmeklēja eko veikalu "Livin" pēc zīmola un preču sortimenta atjaunošanas.

"Kad rakstīju savu pirmo grāmatu "Bezgrēka našķi", kur apvienotas receptes bez miltiem, olām, laktozes un cukura, aktīvi meklēju alternatīvo produktu veikalus. "Biotēka" kā Latvijas lielākais tīkls bio segmentā noteikti izceļas mazumtirdzniecības tirgū. Liela izvēle, ērts filiāļu izvietojums visā pilsētā (deviņi veikali Rīgā) un man personīgi svarīgas pozīcijas preču klāstā, ko līdz šim varēju pasūtīt tikai internetā," atklāj Jarina. "Rakstot otro grāmatu "Ēdam pēc Mēness ritmiem" jau biežāk izmantoju interneta veikala iespējas. Labi, ka var izvēlēties sev ērtāku iepirkšanas veidu. Livin.lv var atrast vairāk nekā 4500 eko pozīcijas. "Instagram" kontā zīmols dalās vērtīgos padomos, kā veselīgi gatavot, kopt ādu, tīrīt māju."

Jarina rūpīgi atlasa produktus savām receptēm un nekad netic tikai lieliem uzrakstiem uz iepakojuma. "Bez cukura", "bez glutēna". Bet vai nav aizvietots ar kādu citu nevēlamo sastāvdaļu? Veikalu "Livin" produkta klāstā nekad! Tīkls sevi pozicionē kā mentoru un partneri ekoloģiskam dzīvesveidam, kam jābūt pieejamam ikvienam.

"Kad lasu piedāvāto produktu etiķetes, varu būt pārliecināta par dabīgu un kvalitatīvu sastāvu. Tagad arī lielveikalos nopērkami rīsu un griķu milti, bet tikai "Livin" izdevīgi varu iegādāties tieši pilngraudu miltus, nevis no baltajiem rīsiem. Vai zaļos griķus, kas nav grauzdēti, un sniedz daudz maigāku garšu. Grāmatā "Bezgrēka našķi" stāstu kā pagatavot zaļo griķu brokoļu maizi," iedvesmo Jarina Perepeļica.

"Vienmēr izvēlos bezglutēna auzu pārslas vai musli bez cukura, kas citur plaši nav pieejami. Esmu gatava speciāli braukt uz "Livin", lai alternatīvo pienu klāstā dabūt lazdu riekstu dzērienu. Jā, var nopirkt arī šādu, nevis tikai kokosriekstu un mandeļu. Izvēle tiešām fascinē – zaļā kafija, matcha pulveris, maisījums kurkuma latte, dažādas tējas.

Ļoti novērtēju, ka žāvētas aprikozes šeit ir tikai "pareizās" – tumšas, nevis gaišas, kas nozīmē, ka nav pievienots sēra dioksīds. Un ka starp nerafinētām eļļām ir ne tikai linsēklu, ķirbju sēklu un kokosriekstu, bet arī retāk sastopamas valriekstu, nakts sveces eļļa un mārdadža eļļa. Savus lasītājus aicinu gatavot bez cukura. Kas vēl nav gatavs atteikties no saldās garšas, veikalos "Livin" var izvēlēties dabīgo un veselīgāko baltā cukura alternatīvas – kokosriekstu cukuru, kļavu sīrupu, keroba pulveri u.c. Tā kā lielākā daļa tīkla filiāļu atrodas lielveikalos, var apvienot ierastus pirkumus ar īpašiem, specializētiem."

Zīmols rūpējas, lai veselīgā dzīvesveida produkti būtu pieejami ikvienam. Tāpēc rīko mēneša akcijas un iepriecina ar izdevīgiem piedāvājumiem. "Mēs nepērkam rīsu miltus, tahini, riekstu pastas, veselīgus batoniņus un bio šokolādi katru dienu. Var saplānot savus pirkumus tā, lai akcijās izdevīgi saņemt iecienītus produktus. Putraimiem, miltiem, alternatīvam pienam, žāvētiem augļiem, riekstiem, sēklām un pulveriem ir labs derīguma termiņš, vienmēr var sagaidīt vēl labāku cenu," dalās savos patērētāju ieradumos Jarina, kas regulāri iepriecina ar jaunām kulinārijas idejām savus sekotājus Instagram kontā @jarina.perepelica.

Pēc zīmola maiņas un apvienošanas ar Baltijas partneriem "Livin" paplašinās uztura bagātinātāju, svaigas pārtikas un vietējo lauksaimnieku produkcijas klāstu. Augstas kvalitātes ekoloģiskie produkti ir arī skaistuma, kosmētikas un līdzekļu mājas uzkopšanas segmentā.

Recepte no Jarinas Perepeļicas grāmatas "Bezgrēka našķi"

Zaļo griķu maize ar brokoļiem un melnajām olīvām

Tādai maizei nav nepieciešams ne raugs, ne ieraugs. Griķi vietā var izmantot lēcas un ikreiz eksperimentēt ar dažādiem dārzeņiem. Tiek uzskatīts, ka neapstrādātajos zaļajos griķos saglabājas vairāk vērtīgo uzturvielu. Tas pats attiecas arī uz pilngraudu rīsu miltiem.

Sastāvdaļas:

1 glāze bio zaļo griķu "Urtekram"

1 glāze bio pilngraudu rīsu miltu "Bauck Hof"

1/3 brokoļa galviņas

2 tomāti

15 melnās olīvas bez kauliņiem

1 tējk. sodas

½ glāzes bio rīsu dzēriena ar kalciju "Natur Green"

1 ēdamk. rīsu proteīna pulvera "Raab"

3 ēdamk. grauzdēto sēklu maisījuma "Rapunzel"

2 ēdamk. saulespuķu sēklu eļļas cepšanai "Rapunzel"

Šķipsniņa timiāna "Sonnentor"

Šķipsniņa smalkā maluma Himalaju sāls "Comptoirs&Compagnies"

Pagatavošana:

Uz dažām stundām iemērc zaļos griķus. Pēc tam noskalo un ūdeni nolej. Griķus liek blenderī, pielej pusglāzi rīsu dzēriena un visu sablendē. Pievieno pārējās sastāvdaļas un vēlreiz sablendē. Ja vēlas, lai maizē ir jūtami dārzeņu un olīvu gabaliņu, šīs sastāvdaļas pievieno pēdējās un blenderi nedarbina pārāk ilgi. Mīklu liek cepamtraukā, kas pirms tam ieziests ar eļļu. Cep līdz 180 gradiem uzkarsētā cepeškrāsnī 50 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!