Foto: Publicitātes foto
Bērni arvien vairāk un vairāk laika pavada sēžot – gan skolā, gan bērnudārzā, gan pie televizora un datora ekrāniem. Tomēr fiziskās aktivitātes ir ārkārtīgi svarīgas bērna attīstībā.

Mēs dzīvojam laikā, kad mūsu dzīvesveids ir kļuvis ļoti mazkustīgs. Darbā, ceļā uz darbu un arī mājās atpūšoties, mēs, pieaugušie, vienmēr sēžam krēslā, dīvānā vai citā sēdvietā. Mūsu bērniem patīk skatīties multfilmas, spēlēt datorspēles vai izmantot mūsu viedtālruņus un planšetdatorus (jā, daži trīsgadnieki prot tos lietot pat labāk par pieaugušajiem!). Un, protams, tas viss notiek sēdus pozīcijā. Mēs aizmirstam, ka kustības ir atslēga uz veselību. Turklāt tās palīdz pareizai bērna motorikas attīstībai.

Kādi būs ieguvumi no vingrinājumiem un fiziskajām aktivitātēm?

Ja vēl aizvien apsver, vai nepieciešams pieteikt savu bērnu kādām fizisko aktivitāšu nodarbībām, atbilde ir "noteikti"! Tai nebūt nav jābūt kādai profesionālai nometnei, kurā tiek trenēti nākamie olimpiskie čempioni. Nepieciešams iepazīstināt bērnu ar fiziskajām aktivitātēm tā, lai rodas patika pret vingrošanu. Un to viegli var izdarīt arī paša spēkiem, vienkārši daloties ar savu aizrautību pret sportu. Tev patīk braukt ar riteni? Ņem bērnu līdzi savos izbraukumos! Tev patīk peldēt? Ņem mazo līdzi uz peldbaseinu! Varbūt Tev patīk pārgājieni? Izplāno pārgājiena maršrutu, kas atbildīs bērna spējām, un dodieties ceļā – tas ir iespējams pat kopā ar trīsgadnieku. Bet kādi būs bērna ieguvumi no vingrinājumiem un fiziskajām aktivitātēm?

1. Kustības sekmē veiklību un uzlabo veselību. Laikā, kad bērna skelets un muskuļi attīstās jo vairāk tie tiek stimulēti, jo ātrāk tie sasniegs pilnu kapacitāti. Nodarbojoties ar sportu, bērns saņem vingrinājumu daudzumu, kas viņam nepieciešams, un kļūst arvien sportiskāks un veiklāks. Tas ir būtiski arī koordinācijas un motorikas attīstībā.

2. Kustībām ir pozitīva ietekme uz koncentrēšanos un atmiņu. Fizisku aktivitāšu laikā mūsu ķermeņa šūnas tiek labāk apgādātas ar skābekli, tāpēc smadzenes darbojas daudz efektīvāk, kas, kā rāda pētījumi, uzlabo spēju koncentrēties un atcerēties. Aktīvs mazulis visticamāk daudz ātrāk apgūs jaunas zināšanas par pasauli sev apkārt. Šīs spējas noderēs gan bērnudārzā, gan skolā. Tāpēc jau tagad, pirms bērns ir uzsācis skolas gaitas, nepieciešams veicināt šo spēju attīstību – lielisks veids, kā to darīt, ir radošas rotaļas ar LEGO® klucīšiem.

3. Kustības patērē lieko enerģiju. Ja bērns ir pārlieku enerģisks, gluži kā vulkāns, kas gatavs izvirdumam jebkurā brīdī, fiziskās aktivitātes ir perfekts risinājums. Tādā veidā bērns varēs atbrīvoties no liekās enerģijas un vienlaikus trenēt un stiprināt muskuļus.

4. Kustības ir nomierinošas un samazina stresu. Stress pavisam noteikti neietekmē tikai mūs, pieaugušos. Mazam bērnam rītdienas zobārsta apmeklējums vai strīds ar draugu no bērnudārza sagādā tikpat lielu stresu, kā mums nopietna saruna ar priekšnieku vai publiska uzstāšanās. Tāpēc ir ļoti labi iemācīt bērnam, kā pareizi tikt galā ar šādām emocijām. Arī šeit lieliski palīdz fiziskās aktivitātes. Tās paaugstina endorfīnu (bieži dēvēti arī par laimes hormoniem) līmeni asinīs, kas liek mūsu ikdienas rūpēm šķist mazliet mazākām.

5. Vingrinājumi veicina pašpārliecinātību, neatlaidību un patstāvību. Iedomājies, ka bērns sāk spēlēt futbolu un iesit vārtus. Kādas ir viņa emocijas? Lepnums, prieks un iedvesma darīt vēl vairāk. Bērns jūtas vērtīgs un drošs par savām spējām, kas notiks tālāk, ir atkarīgs no paša darba un ieguldītajām pūlēm. Viņš jūt, ka ar savu centību spēj sasniegt visu, ko vēlas. Šīs ir īpašības, ko sabiedrība vērtē ļoti augstu. Turklāt bērns spēs vieglāk koncentrēties arī uz mācībām vai izglītojošām rotaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!