Kas ir riņķītis? Cik tas ir drošs? Kā to lietot? Ļoti plašu informāciju par šo kontracepcijas veidu varat iegūt www.tikaisievietem.lv. Par šo jauno un īpaši ērto kontracepcijas metodi konsultē klīnikas Medeora ginekoloģe Sarmīte Lejniece.

Kas īsti ir riņķītis?
Riņķītis ir hormonālās kontracepcijas metode ar zemu hormonu devu. Tas ir elastīgs un pilnībā pielāgojas sievietes ķermenim, sieviete pati to reizi mēnesī ievieto makstī. Riņķīša darbības ilgums ir 3 nedēļas. Hormoni, ko satur riņķītis, novērš olšūnas nobriešanu olnīcās. Un, kā zināms, ja olnīcas neizdala nevienu olšūnu, grūtniecība nevar iestāties. Katrs riņķis satur nelielu divu sievišķo dzimumhormonu estrogēnu un progestīnu daudzumu - etonogestrēlu un etinilestradiolu. Tie ir tādi paši hormoni kā kontracepcijas tablešu sastāvā. Ķermeņa temperatūra veicina hormonu izdalīšanos no riņķīša, nodrošinot, ka hormonu koncentrācija asinīs visu riņķīša lietošanas laiku ir apmēram vienāda. Lietojot riņķīti pareizi, tas nodrošina 99% iedarbību un drošību. Viens gan jāatceras - tā kā riņķītis ir hormonālā kontracepcija un tās piemērotību sievietei var noteikt vienīgi ārsts, to var iegādāties aptiekās tikai ar recepti. Tāpat jāatceras, ka dažas zāles var izraisīt atsevišķas problēmas, ja lieto kādu no hormonālās kontracepcijas metodēm, arī riņķīti. Tāpēc vienmēr ārstam, pirms sākt lietot kādas zāles, pastāsti, ka izmanto riņķīti.

Kāpēc tieši riņķītis?
Maksts ir ideāla vieta hormonālajai kontracepcijai, jo maksts augšdaļa ir ietilpīgāka un tur ir mazāk nervu galu, tā ir mazāk jutīga pieskārieniem, tālab kontracepcijas riņķītis sievietei netraucē. Riņķītis pielāgojas maksts iekšējām kontūrām un paliek savā vietā, pateicoties maksts spēcīgajai muskulatūrai. Salīdzinot ar citām plašāk lietotām hormonālās kontracepcijas metodēm, piemēram, tabletēm, kuras jālieto katru dienu, kontraceptīvā riņķīša lietošanas laikā nenovēro nozīmīgu hormonu koncentrācijas palielināšanos vai samazināšanos. No riņķīša pastāvīgi izdalās neliels hormonu daudzums, nodrošinot, ka hormonu koncentrācija asinīs visu riņķīša lietošanas laiku ir vienāda. Vienlaikus, lietojot riņķīti, tiek pasargāts kuņģis un aknas, jo hormoni no riņķīša caur maksts gļotādu iekļūst tieši asinsritē. Tomēr jāatceras, ka riņķītis, tāpat kā citas hormonālās kontracepcijas metodes nepasargā no HIV un citām seksuāli transmisīvām slimībām, piemēram, hlamīdijām, herpēm, gonorejas, sifilisa u.c.

Kā pareizi lietot riņķīti?
Sākot ar ievietošanas dienu, riņķīti jāatstāj makstī bez pārtraukuma 3 nedēļas. Pēc 3 nedēļām izņem riņķi tai pašā nedēļas dienā un apmēram tai pašā laikā, kad ieliek. Piemēram, ja riņķīti ievieto trešdienā apmēram plkst. 22.00, tas jāizņem pēc 3 nedēļām trešdienā apmēram plkst. 22.00. Pēc tam, kad izņem riņķi, tas nav jālieto 1 nedēļu. Šīs nedēļas laikā vajadzētu sākties menstruālai asiņošanai. Parasti tā sākas 2-3 dienas pēc riņķīša izņemšanas. Tieši pēc 1 nedēļas (atkal tajā pašā nedēļas dienā un apmēram tajā pašā laikā) ievada jaunu riņķi, pat gadījumos, kad menstruālā asiņošana vēl nav beigusies. Ja riņķis ievadīts ar vairāk nekā 3 stundu nokavēšanos, tā pretapaugļošanās efektivitāte var pazemināties. Tādā gadījumā paralēli riņķīša lietošanai nepieciešams izsargāties ar kādu papildus metodi (prezervatīvi, spermicīdi) nākamās 7 dienas. Ja riņķītis neatrodas makstī mazāk kā 3 stundas, riņķītis, piemēram, izkritis, to nepieciešams nomazgāt ar remdenu ūdeni un ievietot atpakaļ pēc iespējas ātrāk - kontracepcijas efekts būs saglabājies un grūtniecības iestāšanās nebūs iespējama. Ja sievietei ir iegurņa orgānu veselības problēmas, piemēram, dzemdes noslīdējums, iespējams, ka riņķītis izslīdēs biežāk. Ja riņķītis izslīd regulāri, noteikti konsultējies pie ārsta.

Kā pareizi ievietot riņķīti?
1. Pirms riņķa ievietošanas pārbaudi tā derīguma termiņu - tas nedrīkst pārsniegt 4 mēnešus.
2. Pirms riņķa ievietošanas vai izņemšanas nomazgā rokas.
3. Izvēlies ievietošanai sev visērtāko pozu, piemēram, stāvus ar paceltu kāju, tupus vai guļus stāvokli.
4. Izņem riņķīti no maisiņa.
5. Turi riņķi starp īkšķi un rādītājpirkstu, saspied kopā tā pretējās malas un ievieto makstī. Ja riņķītis ir ievietots pareizi, to nevajadzētu sajust. Ja jūti diskomfortu, mēģini pastumt riņķīti dziļāk makstī. Precīzs riņķa novietojums makstī nav būtisks. Par dziļu to iestumt nav iespējams, jo priekšā atrodas dzemdes kakls.
6. Pēc 3 nedēļām izņem riņķīti no maksts. To var izdarīt, aizāķējot rādītājpirkstu aiz priekšējās stīpiņas vai satverot stīpiņu ar rādītājpirkstu un vidējo pirkstu un izvelkot riņķi ārā. Ja esi ievietojusi riņķi makstī, bet nevari to izņemt, noteikti konsultējies ar savu ārstu.
7. Lietoto riņķi ieliec iesaiņojuma maisiņā un izmet kopā ar citiem sadzīves atkritumiem. Nemet riņķīti tualetes podā.
 
Vai ar riņķīti var mainīt menstruāciju dienas?
Lietojot riņķīti, menstruācijas sāksies ceturtajā nedēļā aptuveni vienā un tajā pašā laikā. Menstruālās asiņošanas sākšanos var mainīt, saīsinot intervālu starp divu riņķu ievadīšanu, t.i. ievadot jaunu riņķi nevis pēc 7 dienām, bet ātrāk. Piemēram, ja menstruālā asiņošana parasti sākas piektdien, bet vēlies, lai tā sāktos otrdien (3 dienas ātrāk), nākošais riņķis jāievada 3 dienas ātrāk nekā parasti. Ja vēlies izteikti saīsināt bez riņķa periodu (piemēram, par 3 dienām un vairāk), tad šajā periodā asiņošana var nebūt. Var parādīties smērēšanās vai neliela asiņošana pēc jauna riņķa ievietošanas. Bez riņķa periods var būt īsāks par 7 dienām, bet nekādā gadījumā ne garāks. Ja jauns riņķis netiek ielikts 7. dienā, kontracepcijas efektivitāte būs mazinājusies un nākamās 7 dienas paralēli riņķa lietošanai būs nepieciešama papildus izsargāšanās.
 
Cik ātri pēc dzemdībām var sākt lietot riņķīti?
Riņķīti var sākt lietot, kad pagājušas 4 nedēļas pēc dzemdībām. Ja lietošana tiek uzsākta vēlāk kā 4. nedēļā pēc dzemdībām, pirms riņķīša ievadīšanas nepieciešams pārliecināties, vai nav iestājusies grūtniecība. Pēc pirmā riņķīša ievadīšanas, nākamās 7 dienas nepieciešams lietot papildus izsargāšanās metodi (piemēram, prezervatīvus vai spermicīdus). Ja baro bērniņu ar krūti, riņķīti nedrīkst lietot. Vienīgā hormonālā kontracepcija, ko drīkst lietot bērna krūts barošanas laikā, ir mini pills jeb viena hormona kontracepcija.

Cik ilgi (cik gadus) varu lietot riņķīti?
Nekādi pārtraukumi nav nepieciešami, tāpēc lietot var tik ilgi, kamēr pašai sievietei tas ir nepieciešams. Būtībā jebkuras kontracepcijas, ja nav nekādu iemeslu, kādēļ sieviete nevar lietot šo kontracepciju, lietošanas laiks ir neierobežots. Daudzas sievietes satrauc jautājums, ka pretapaugļošanās līdzekļos esošie hormoni var nelabvēlīgi ietekmēt svaru, taču riņķītis ir zemas devas hormonāla kontracepcija un svara izmaiņas ietekmē ārkārtīgi reti. Ja tomēr jūti, ka pēc riņķīša lietošanas uzsākšanas svara pieaugums ir vairāk nekā 3 kg, jākonsultējas ar ārstu. Riņķīša lietošanu var pārtraukt jebkurā laikā. Ja nevēlies, lai iestājas grūtniecība, konsultējies ar ārstu par citu kontracepcijas metodi. Ja vēlies grūtniecību, ieteicams sagaidīt pirmās mēnešreizes un tad mēģināt palikt stāvoklī. Tā būs vienkāršāk aprēķināt precīzu bērna piedzimšanas laiku.
 
Kā riņķītis ietekmē ikdienu?
Riņķīša lietošanai ikdienu nekādi nevajadzētu ietekmēt, jo parasti sieviete riņķīti nejūt, tomēr, ja ir diskomforts un svešķermeņa sajūta makstī, ieteicams griezties pie ārsta. Riņķīša lietošanas laikā drīkst lietot, piemēram, tamponus, vienīgi īpaša uzmanība jāpievērš tampona izņemšanai un jāpārliecinās, ka riņķis nav nejauši izkritis. Ja tā atgadās, vienkārši noskalo to ar vēsu vai remdenu ūdeni un nekavējoties ievadi atpakaļ. Tāpat nav nekādu pierādījumu par to, ka lubrikants mazinātu riņķīša efektivitāti vai nodarītu tam kādus bojājumus. Arī peldēšanās nav ierobežota, jo ķermeņa muskuļi tur riņķīti pat tad, ja sieviete aktīvi vingro, atrodas vannā vai baseinā. Ja ir bažas, ka riņķītis varētu izslīdēt, vienmēr ar pirkstu ir iespējams to vienkārši pārbaudīt (iepriekš rūpīgi nomazgājot un nožāvējot rokas). Ir iespējams, ka dzimumakta laikā partneris varētu nedaudz just riņķīti. Tomēr pētījumi apliecina, ka 9 no 10 pāriem tas nekādā mērā netraucējot. Ir pat vīrieši, kuriem riņķīša esamība sagādā papildus baudu.

Kādā gadījumā nedrīkst lietot riņķīti?
Hormonālo kontracepciju, arī riņķīti, nedrīkst lietot, ja:
- ir iestājusies grūtniecība vai ir aizdomas par grūtniecības iestāšanos,
- slimo vai esi slimojusi ar trombozi (kāju vēnās ir izveidojušies asiņu recekļi),

- slimo ar stenokardiju, insultu vai infarktu,-

- ir ļoti augsts asinsspiediens,

- slimo ar smagu cukura diabētu, kas ir bojājis nieres, acis, nervus vai asinsvadus,

- nomoka spēcīgas galvassāpes un neiroloģisku slimību simptomi,

- slimo ar krūts vai dzemdes vēzi vai ir aizdomas par to,

- grūtniecības laikā vai lietojot citus hormonālos kontracepcijas līdzekļus (piemēram, tabletes) ir bijusi dzelte (dzeltenīga āda)

- slimo ar aknu audzēju,

- slimo ar komplicētu sirds vārstuļu nepietiekamību,

- ir paredzēta ilgstoša ķirurģiska ārstēšana (hormonālo kontracepcijas līdzekļu lietošana ir jāpārtrauc vienu mēnesi pirms plānotās operācijas, atsākt to lietošanu drīkst tikai pēc konsultācijas ar ārstu),

- esi alerģiska pret kādu no kontracepcijas līdzekļos esošajām vielām.

Materiāla tapšanā izmantota www.tikaisievietem.lv informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!