Foto: Shutterstock
Telefons sen vairs nav luksusa prece, bet gan nepieciešamība, jo vecāku saspringtā ikdiena ne vienmēr ļauj visu laiku būt kopā ar bērniem, savukārt telefons ļauj pieskatīt atvasi arī no attāluma, un tam ir arī citas vērtīgas īpašības. Mūsdienās aizvien lielāku popularitāti gūst viedtelefoni, kas nu jau sen nav tikai pieaugušo ierīce, bet to aktīvi lieto arī bērni.

Telefons pirmklasniekam

Viedtelefoni kļūst arvien pieejamāki gan cenas, gan modeļu ziņā, tāpēc iegādāties tos bērnam nebūs problēmu. To pierāda arī statistikas dati. Kā liecina Zelta Zivtiņa 2013. gadā veiktais pētījums*, pie mums pirmo telefonu savā īpašumā bērns iegūst jau piecu līdz septiņu gadu vecumā, laikā, kad uzsāk skolas gaitas un apgūst arī sava laika un finanšu plānošanu.

Vietējie eksperti atzīst, ka nav noteikta vecuma, kad bērnam būtu nepieciešams iegādāties pirmo viedtelefonu. Svarīgākais ir saprast, vai bērns ir pietiekami nobriedis, lai spētu viedtelefonu izmantot pamatvajadzību nodrošināšanai - zvanīšanai un īsziņu sūtīšanai.

Vispirms jāizrunājas

Ieraugot spožas mantiņas un ierīces, ikvienam bērnam iemirdzas acis, tomēr viedtelefons nav tikai rotaļlieta. Tāpēc ir vairākas lietas, kas jāatceras, nododot bērna rīcībā telefonu. Vecākiem un bērnam jāizrunājas par drošības pamatnoteikumiem, lietojot viedtelefonu, piemēram, kā rīkoties, kad zvana nepazīstams numurs, vai bērns vēlas sociālajos tīklos nopublicēt tikko uzņemtu fotoattēlu. Jāizskaidro, ka jaunās tehnoloģijas jālieto pareizi un prātīgi - pamatā saziņai ar vecākiem un draugiem, E-klases pārbaudīšanai vai mācībām. Jāpiebilst, ka mācību un intelektuālās aplikācijas bezmaksas vai par simbolisku samaksu pieejamas ļoti plašā klāstā, piemēram, matemātiku apgūt var palīdzēt Latvijā izstrādātajā aplikācijā Gudrinieks vai O'Smart Games. Tāpat viedtelefons būs ļoti noderīgs, meklējot informāciju, lai labāk sagatavotos kontroldarbiem, vai, izveidojot prezentāciju, un nosūtītu mājas darbu skolotājam.

Vecāku sirdsmieram

Viedtelefons vienlaikus ir gan noderīgs bērnam, gan sniedz daudzveidīgas iespējas vecākiem. Tāpat kā mājas datorā vecāki spēj kontrolēt, kādus resursus bērni izmanto un, kā pavada laiku internetā, mūsdienās arī telefonā, izmantojot tādas aplikācijas kā Android Parental Control, ir iespējams sekot līdzi bērnu apskatītajam saturam un telefona lietošanas paradumiem.

Iegādājoties viedtelefonu, vecāki būs ieguvēji arī tādēļ, ka varēs vieglāk izsekot savu bērnu aktivitātēm - gan izmantojot GPS iespējas, gan sazinoties ar videočata palīdzību, tādējādi pārliecinoties par bērna atrašanās vietu. Ikdienā, piemēram, noderēs aplikācija life360, lai sekotu bērnu aktivitātēm vai TriClick vieglai saziņai ar bērnu. Tādēļ nav vērts riskēt, un, jau uzreiz pēc iegādāšanās, lejupielādējiet kādu no tām, lai viedtelefons nekavējoties sāktu pildīt savas funkcijas.

Protams, bērns ar šādu telefonu var daudzpusīgāk komunicēt gan ar saviem vecākiem, gan vienaudžiem - iemūžināt un nosūtīt attēlus no klases ekskursijām un citiem pasākumiem, kā arī izmantot fotografēšanas iespēju, nofotografējot mācību materiālus un dažādus noderīgus piemērus.

Eksperta ieteikums

Kā vienu no piedāvājumā esošajiem telefonu modeļiem bērna pirmajam viedtelefonam, tehnoloģiju eksperti min Samsung Galaxy Young 2, kas nemaksā dārgi (piemēram, Zelta Zivtiņa piedāvā to iegādāties tikai par 2,49 eiro** mēnesī), bet sniedz plašas lietošanas iespējas. Tas darbojas uz pasaulē populārās operētājsistēmas Android jaunākās versijas v4.4.2 jeb KitKat un ir pietiekami jaudīgs, lai izmantotu gan mācībām, gan izklaidei. Aprīkots ar 3,5 collu lielu skārienjutīgu ekrānu un 4 GB iebūvētu atmiņu, tas ļaus aplūkot un uzglabāt gan fotogrāfijas, gan citus multivides datus. Arī fotokamera šim modelim ir pietiekami laba (3,15 MP), lai tavs bērns iemūžinātu sev svarīgos notikumus.

Tehnoloģiju portāla Kursors.lv galvenais redaktors Kristaps Skutelis par Samsung Galaxy Young 2: "Tehnoloģiju straujā attīstība ir ļāvusi radīt patiešām pieejamas tehnoloģiju ierīces un Samsung Galaxy Young 2 tam ir labs piemērs. Šis labi pazīstamā tehnoloģiju zīmola radītais viedtelefons nemaksā pārlieku daudz, taču spēs nodrošināt sakarus vecāku sirdsmieram. Tā kā tas ir pilnvērtīgs Android viedtelefons, tad plašais aplikāciju klāsts tam ļaus kļūt par lielisku sabiedroto mācībās un izklaidē."

* Vecāku aptauja par mobilo tālruņu iegādes nepieciešamību bērniem, veikta 2013.gada augusta beigās un tajā piedalījās 595 respondenti.

** Piedāvājums spēkā, slēdzot līgumu uz 24 mēnešiem ar obligāto papildināšanu vismaz EUR 3,99 apmērā, pirmā iemaksa par ierīci EUR 0. Akcijas laiks 11.08. - 30.09., vai kamēr prece pieejama. Citi noteikumi www.zeltazivtina.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!