Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā bieži sastopos ar vecāku jautājumu, ko man iesākt, ja bērns grib ēst, piemēram, tikai čipsus?

Šis jautājums aktualizējas skolas laikam sākoties, kad vecāki un bērni mobilizējas un pievēršanas audzināšanas tēmai. Likumsakarīgi vecākiem rodas jautājums, ko darīt - uzticēties bērnam un paļauties uz viņu, ka viņš sapratīs, ka ēst tikai čipsus vai kādus citus skolas kafejnīcā pieejamus našķus, vai arī stingri novilkt robežas? Skola, bērnudārzs ir viena problēma, ēšanas iespējās un paradumos, bet ir jau arī vēl mājas dzīve.

Interesanti, kad vecāki tiek vairāk iztaujāti par ēšanas kultūru, paradumiem un pašu gatavoto ēdienu, bieži vien, izrādās, ka tādu nemaz nav. Bieži vecāku atbildes skan aptuveni tā: "es jau gatavotu, bet viņš, taču neēd". Kā rezultātā normālas ēdienreizes tiek nomainītas pret snakiem, kas atrodami mājās vai kaut kur citur.

Šeit jāakcentē, ka augstākminētā problēma izriet ne tikai no ēšanas paradumiem ģimenē, bet arī audzināšanas pieņemto stilu - vai tas ir brīvs, pēc principa- dari, ko gribi, tu pats zini labāk, kas tev vajadzīgs, vai tomēr vecāki uzņemas atbildību par bērna iekšējo strukturizēšanu. Un strukturizēšana šajā gadījumā nozīmē to, ka vecāks uzņemas atbildību par bērna ēdienkarti, garantējot veselīgāko un labāko bērnam. Piemēram, veidojot dialogu un noteikumus ar bērnu- kad būsi paēdis kārtīgu, veselīgo maltīti, varēsi nobaudīt kādu sev vēlamo kārumu. Visbiežāk par kārumu bērni aizmirst, kad ir paēsts siltais ēdiens. Un, ja tomēr pēc siltā ēdiena bērnam kārojas kāds našķis, tas vairs vecākiem neradīs stresu, jo bērns būs kārtīgi paēdis pirms tam.

Uzņemieties atbildību par saviem bērniem, neatstājot to viņu ziņā, kā arī atcerieties, jūs pats esiet vislabākais piemērs veselīgam dzīves veidam.

Geštaltterapeite
Ieva Zumente
Prakses vieta: Kr. Valdemāra ielā 57/59 - 21
Tālr: (+371) 29440011
e-pasts:  ievazumente@inbox.lv
Twitter: ievazumente@Gestaltterapija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!