Foto: Shutterstock
Mazuļa aprūpe sākas jau pirmajā dzīves dienā, vai esat gatavi tam? Līdz ar bērna ienākšanu ģimenē sākas dzīves skaistākie mirkļi - turpmāk jūs sagaida ne tikai neskaitāmi laimes un prieka brīži, bet arī gana daudz uztraukumu un rūpju,jo mazulis ir pilnībā atkarīgs no jums.

Šis ir lielu pārmaiņu un prieka pilns laiks, bet arī satraukums, kas saistīts ar jaunu un iepriekš nezināmu lietu iepazīšanu. 

Galvenais - nebaidīties! Visas nepieciešamās iemaņas apgūsiet, galvenais - klausīt sirdsbalsij un sajūtām. Kā pirms, tā pēc dzemdībām jūs pārņems spēcīgas emocijas un neskaitāmas šaubas par to, kā barot un aprūpēt mazuli. Tādēļ "Canpol babies" mammu komanda piedāvā savus padomus un vadlīnijas, kā uzsākt mātes gaitas bez problēmām.

Vieglāka elpošana, ko kontrolē māmiņa

Foto: Shutterstock

Viens no svarīgākajiem jautājumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa deguns. Nereti vecāki neatšķir iesnas no "aizlikta" deguntiņa. Skaidrojums pavisam vienkāršs - zīdaiņiem vecumā līdz trīs mēnešiem nevajadzētu būt iesnām, tā ir vīrusa saslimšana, kas nerodas pati no sevis. Ja tomēr tā noticis, vaininieks jāmeklē ģimenes lokā - kurš pie bērna piegājis slims.

"Aizlikts" deguns zīdainim nereti var rasties pēc ēšanas - ja zīšana bijusi pārāk strauja. Visbiežāk mazulis ar to tiek galā pats, izšķaudot pienu, ko ierijis par ātru. Ja šķiet, ka tomēr nepieciešama papildu tīrīšana, izmanto savirpinātu vates piciņu. Lai mitrinātu gļotādu, var mēģināt iepilināt deguntiņā mātes pienu, iesaka pieredzējuši bērnu ārsti.

Ja degunā ir gļotas, kas acīmredzami apgrūtina bērnam elpošanu, tās var iztīrīt, izmantojot speciālu aspiratoru vai deguna bumbieri.

Lietojot aspiratoru, māmiņa pati var regulēt un kontrolēt atsūkšanas jaudu, līdz ar to gļotas tiek izņemtas daudz drošākā un efektīvākā veidā nekā, lietojot deguna bumbieri.

Canpol babies produkti, kas noderēs:

Deguna aspirators - lai droši iztīrītu mazo deguntiņu.

  • higiēnisks un drošs (izgatavots no droša silikona)
  • regulējama sūkšanas jauda (ļauj droši un efektīvi iztīrīt mazo deguntiņu)
  • viegli lietojams
  • caurspīdīgs trauks (kas ļauj pārbaudīt tā saturu)

Canpol babies deguna bumbieris - māmiņu pārbaudīts!

  • Izgatavots no droša silikona
  • Profilēts un mīksts galiņš
  • Praktisks ietvars
  • Caurspīdīgs trauks, kas ļauj pārbaudīt tā saturu

Digitālais termometrs - precīzam lasījumam

Canpol babies digitālais termometrs ir precīzs, ātrs un viegli nolasāms. Atkarībā no izmantošanas metodes temperatūru nolasa 1-5 minūšu laikā. Termometram ir elastīgs uzgalis un ērta kārbiņa glabāšanai.

Jautra un droša vannošanās

Foto: Shutterstock

Mazulis ļoti strauji aug, viņa āda intensīvi strādā, tādēļ tā ir jātīra. Vannošanās ir ļoti nozīmīga - tās laikā aktivizējas ādas funkcijas, pastiprinās asinsrite, nostiprinās nervu sistēma - tas viss veicina bērna attīstību.

Mazuli vannot drīkst uzreiz, kā mazais pēc dzemdību vietas ieradies mājās. Ņem vērā, ka ūdens temperatūrai jābūt nedaudz augstākai par zīdaiņa ķermeņa temperatūru, t.i., ap 37 grādiem pēc Celsija. Pirms mazo likt vannā, noteikti pārliecinieties par ūdens temperatūru! Drošāk to darīt, nevis izmantojot vecmāmiņas metodi - ar elkoni, bet gan ar speciālu digitālo vannas termometru, piemēram, Canpol babies, kas nodrošina precīzu un tūlītēju temperatūras lasījumu.

Silts ūdens, maigs jūsu roku pieskāriens, jūsu smaids un nomierinoši vārdi – tas liks jūsu bērniņam iemīlēt vannošanās procedūras. Centieties vannot bērnu katru dienu vienā un tajā pašā laikā (viņam patīk rituāli un viņš pie tiem ātri pieradīs), vēlams – stundu pirms vakara barošanas.

Nelieciet bērnu vannā uzreiz pēc barošanas, jo viņš var atvemt barību, vai, ja
bērns ir izsalcis, jo tad viņš jūtas aizkaitināts.

Bērna vannošanu un higiēnu var iedalīt 3 kārtās:

Sejas higiēna

Pirms noģērbt bērniņu un ielikt vannā, uzlieciet viņu uz pārtinamā galda un sāciet ar sejas higiēnu:

1. solis: Acis

Nomazgājiet bērniņa acis ar (sālsūdenī vai vārītā un atdzesētā ūdenī) samitrinātu vates tamponu, virzienā no deniņiem uz acu kaktiņiem, un nosusiniet ar sausu, sterilu vatīti. Izmantojot citu tīru kokvilnas/marles tamponu, nomazgājiet otru aci.

2. solis: Deguns

Ar samitrinātu tamponu nomazgājiet degunu no ārpuses. Piezīme: Nebāziet vates kociņus vai tamponus degunā. Ja degunā ir gļotas, kas redzami apgrūtina bērnam elpošanu, degunā var iepilināt nedaudz mātes piena un maigi izņemt gļotas, izmantojot aspiratoru.

3. solis: Ausis

Iztīriet auss gliemežnīcas ar samitrinātu vates tamponu, un tad notīriet ādu aiz ausīm ar tīru tamponu. Nosusiniet abas vietas. Piezīme: nebāziet vates kociņus ausī!

4. solis: Visa seja

Izmantojot lielāku, samitrinātu vates tamponu, notīriet visu seju, pievēršot īpašu uzmanību mutes kaktiņiem.

Mazgāšanās vannā jeb "HOP ūdenī!"

1. Noģērbiet bērniņu uz pārtinamā galda. Notīriet viņa dzimumorgānus ar samitrinātu tamponu vai mitro salveti.

2. Novietojiet bērniņu tā, lai viņa galva balstītos uz jūsu rokas (palieciet savu roku zem viņa muguras un turiet bērnu zem padusēm). Novietojiet otru roku zem bērna dibentiņa.

3. Ielieciet bērniņu vannā – vispirms iegremdējiet kājiņas, tad dibentiņu un galu galā muguru un vēderiņu, visu laiku aplejot bērniņu ar ūdeni. Turiet bērniņu rokās visu laiku, lai viņš neizslīdētu.

4. Nomazgājiet bērniņu ar sūkli vai roku, sākot ar viņa galvu (uzmanieties, lai ūdens netiktu bērnam acīs). Tad nomazgājiet bērniņa rokas, vēderu, muguru un kājas. Dibentiņu mazgājiet pašu pēdējo. Ja esat jau iepraktizējusies bērna mazgāšanā, varat viņu apgriezt uz vēderiņa un rūpīgi nomazgāt muguru. Ar laiku, kad jutīsiet, ka bērns labi jūtas ūdenī, ļaujiet viņam tur parotaļāties – plunčāties ar kājiņām un spēlēties ar gumijas pīlīti.

Apkopšana pēc vannošanās

1. Izņemiet bērnu no vannas un uzreiz ietiniet dvielī ar kapuci vai halātā. Jaundzimušo un zīdaiņu āda ir ļoti maiga un īpaši jutīga pret kairinājumu. Pēc vannas nedrīkst aizmirst apsegt bērna galviņu, lai viņš nesaaukstētos. Bērniem pēc vannošanās ir ieteicams izmantot halātu vai dvielīti ar kapuci, nevis parasto dvieli, jo tas ir daudz maigāki un aprīkoti ar kapuci. Ir ļoti svarīgi, lai kapuce būtu oderēta ar gludu, maigu kokvilnu – izvairieties no tādiem, kuriem ir asas šuves iekšpusē.

2. Maigi nosusiniet visu bērniņa ķermeni, uzklājiet krēmu un uzvelciet autiņbikses.

3. Pārķemmējiet bērna galviņu ar mīkstu suku un tad uzvelciet viņam vieglu kokvilnas cepurīti.

4. Apģērbiet bērniņu un aiztaisiet apģērbu uz krūtīm. Atcerieties, ka bērns nedrīkst pārkarst – viņam ir nepieciešams tikai par vienu drēbju kārtu vairāk nekā jums!

Canpol babies produkti, kas lieti noderēs vannošanās rituālā

Vannas cepurīte, kas pasargās mazuļa seju un actiņas no ūdens. Viegli lietojamā cepurīte paredzēta drošai un rūpīgai bērna galviņas mazgāšanai. Tā teicami pielāgojas bērna galvas formai, turklāt maigais materiāls nekairina ādu.

Vannas termometrs tūlītējai ūdens temperatūras izmērīšanai. Dzīvespriecīgas krāsas, rotaļīgas formas un uzticama kvalitāte.

Neslīdošs vannas paklājiņš drošai mazuļa mazgāšanai.

Īpaši mīksts un maigs dvielītis ar kapuci - teicami uzsūc ūdeni, ļoti silts un izturīgs - pēc mazgāšanas nezaudē savas īpašības: formu, krāsu un mīksto struktūru.

Pamata aprūpe - ģērbšana, nadziņi, mati, zobi

Foto: Shutterstock

Daudz jautājumu parasti ir par to, cik silti mazulis jāģērbj. Princips viens - bērnam nepieciešams tikai par vienu drēbju kārtu vairāk nekā jums - mazulis nedrīkst pārkarst! Nosalušam mazulim ir auksts un sarkans degungals, bet plaukstas un pēdiņas var būt vēsas arī tad, ja bērns nemaz nejūtas nosalis. Ja istabas temperatūra ir +24 grādi, tad cepurīti var nevilkt, ja zemāka - tad gan vajag. Bērniņi siltumu strauji zaudē tieši caur avotiņu. Arī zeķītēm jābūt uzvilktām.

Pirms uzlikt cepurīti, izķemmējiet mazuļa matus ar mīkstu matu suku. Jaundzimušo matus vēlams sukāt ar mīkstu suku, kas izgatavota no īstiem matiem. Ja bērnam ir biezi mati, kas sedz avotiņu, tos ir vieglāk izsukāt ar vidēji cietu neilona saru suku (suku ar neilona sariem ir vieglāk tīrīt). Regulāri lietojiet atbilstošas matu sukas, neatkarīgi no tā, vai jūsu bērniņa galvu sedz maiga pūka vai biezs ērkulis. Sukāšana ir teicama galvas masāža, kas stimulēt asinsriti un tādējādi nostiprina matus.

Nagu kopšana – kad var droši sākt tos apgriezt?

Visbiežāk vecmātes iesaka negriezt jaundzimušajam nagus kādu nedēļu, jo tos ar nagiem var savienot ļoti maiga ādiņa. Jaundzimušā nagi ir mīksti, bet nereti tik gari un asi, ka viņš var sevi saskrāpēt, īpaši miegā; tādējādi ieteicams izmantot kokvilnas cimdiņus. Apgriezt nagus slimnīcā var būt bīstami, jo tur apkārt ir daudz baktēriju, un jaundzimušais var incēties pat no sīkas brūcītes.

Kā rūpēties par smaganām un pirmajiem zobiņiem?

Ir vērts rūpēties par jūsu bērniņa mutes higiēnu jau pirmajos dzīves mēnešos pat, ja viņam vēl nav zobu. Sākumā jūs varat noslaucīt viņa smaganas ar (atdzesētā, vārītā ūdenī) samitrinātu sterilu tamponu, kas aptīts ap pirkstu, vai izmantot pirmo zobu birsti smaganu un zobu kopšanai. Zobu birste maigi notīra un masē bērna smaganas. Tā ir viegli tīrāma un izgatavota no droša, ļoti maiga silikona, un to var arī sterilizēt.

Canpol babies produkti, kas noderēs mazuļa pamata aprūpei

Pirmā zobu birste ar masējošām pumpiņām smaganu un pirmo zobiņu kopšanai.

  • masē smaganas (pumpiņas)
  • notīra pirmos zobiņus (silikona sari)
  • higiēniska un droša
  • viegli lietojama (uzmaucama uz pirksta)

Zobu birstu komplekts

  • 0–6 mēnešus vecam bērnam, smaganu masāžai
  • 11 mēnešus vecam bērnam un vecākam, pirmo zobu tīrīšanai
  • bērnam, kas sācis rāpot, zobu tīrīšanai

Kopšanas komplekts

  • drošas šķēres (ar noapaļotiem galiem)
  • viegli lietojamas knaiblītes (lieli, profilēti rokturi)
  • 4 nelielas, maigas vīlītes
  • mīkstu matu suka ar neilona sariem
  • ķemme (ar noapaļotiem sariņiem)
  • zobu birste
  • praktiska somiņa

Lietas, kas nepieciešamas jaundzimušā pamata aprūpei pirmajās nedēļās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!