Foto: Publicitātes foto
Ar katru paaudzi meitenes nobriest arvien ātrāk. Dažas pirmās mēnešreizes piedzīvo jau astoņu gadu vecumā jeb 2. vai 3. klasē. Tātad arī par mēnešreizēm mazās, mīļās meitiņas vecākiem bieži sāk jautāt arvien agrāk. Vai mēnešreizes ir sāpīgas? Cik bieži jāmaina paketes? Vai tas nekas, ka visām draudzenēm ir mēnešreizes, bet man nav? Kā ģimenē sniegt atbildes uz šiem būtiskajiem jautājumiem, lai tava meita mēnešreizes sagaidītu bez satraukuma?

Kad sākt runāt?

Vislabāk, ja sarunas par cilvēka ķermeni un attīstību notiek jau mazotnē, atbilstoši bērna vecumam un uztveres spējām.

"Negaidi vienu īsto brīdi ar svecēm un īpašo atmosfēru, kad izstāstīsi visu no A līdz Z. Tā vietā ieklausies bērna jautājumos un sniedz atbildes tieši tajā brīdī, kad tiek jautāts. "Mammu, kā rodas bērni? Kāpēc tev plauktā stāv pamperīši? Kāpēc tev uz drēbēm ir sarkans?" Kā stimuls sarunai var kalpot jebkas – ikdienas situācijas, kopīgi redzēta multenīte, vērojumi dabā, grāmata vai raksts žurnālā," stāsta Iveta Ķelle, "Papardes zieda" vadītāja.

Kā sākt sarunu?

  • Nebaidies sākt sarunu pirmā. Gaidot, līdz meita pati sāks uzdot jautājumus, tas var arī nenotikt. Sākumskolas pirmajās klasēs tavai meitai par mēnešreizēm visam vajadzētu būt skaidram.
  • Visas atbildes noteikti neizdosies sniegt vienas sarunas laikā. Drīzāk tās būs daudzas sarunas dažādos dzīves brīžos.
  • Cilvēka ķermenis nav kosmosa tehnoloģijas – runā ar meitu vienkārši, saprotami, bez zinātniskiem terminiem.

"Patiesībā tas ir ikvienas mammas pienākums – vienkārši, saprotami izstāstīt meitai par mēnešreizēm. Ar to nododam ziņu, ka mēnešreizes nav nekas biedējošs vai nepatīkams, bet dabīgs, skaists process sievietes dzīvē, kas jāpieņem un jāpadara pēc iespējas patīkamāks," iedrošina Ķelle.

"Tava meita labprāt dzirdēs arī citu dzimtas sieviešu pieredzi, tāpēc, ja zini, pastāsti, kā tas bija tavai mammai, vecmāmiņai. Vai dzimtā sievietēm ir kādas vienojošas sajūtas mēnešreižu laikā un ko viņas darījušas, lai justos labāk – var vairāk pagulēt, iedzert siltu dzērienu u. tml. Ir jāstāsta, ka mūsdienās nav jābaidās no sāpīgām mēnešreizēm, var iet pie ārsta un veiksmīgi meklēt risinājumu. Šādas pieredzes atklāšana meitenē raisa piederību sieviešu pasaulei un rada drošības sajūtu," stāsta Ķelle.

Par īpašu var kļūt arī mammas un meitas kopīgs gājiens uz veikalu, lai iegādātos pirmos higiēnas līdzekļus īpašajām dienām. Piemēram, zīmola "Bella" sortimentā ir īpaši plāni ikdienas ieliktnīši un higiēnas paketes, arī pagarinātas formas, kas piemērotas lietošanai naktīs. Tās ir nemanāmas zem apģērba un rada komforta un drošības sajūtu. "Bella" higiēnas preces īpaši piemērotas jaunām meitenēm, jo tās nesatur lateksu un ir gaisu caurlaidīgas, kas mazina iekaisumu riskus un alerģiskas reakcijas.

Ko darīt, ja kauns runāt?

Ja sarunai ar meitu nejūties gatava, nebaidies meklēt palīdzību pie speciālista vai draugu un radu vidū. Labs risinājums ir doties ar meitu vizītē pie pusaudžu ginekologa vai ginekologa, kurš profesionāli atbildēs uz visiem jautājumiem. Ja ārsts būs izdarījis darba lielāko daļu, iespējams, mammai būs vieglāk šo sarunu turpināt. Cits variants – varbūt ģimenē ir tante, krustmāte, draudzene, kura gatava uzņemties šo pienākumu.

"Tomēr domāju, ka izglītotā sabiedrībā ikvienai sievietei ir jāspēj bez aizspriedumiem un stostīšanās izrunāt vārdus kā mēnešreizes, maksts, vagīna, dzimumattiecības, dzimumloceklis u.c. Ja netiec pāri, mazais padoms – nostājies vannasistabā pie spoguļa, ieslēdz gaismu un izrunā šos vārdus skaļi tik ilgi, kamēr vari to darīt bez sarkšanas. Šis mulsums ir jāpārvar, jo, sākoties pubertātei, bērni savus vecākus neapzināti mēdz pārbaudīt, provocēt. Redzot, ka ar fizioloģiju saistītie termini vecākiem rada stresu, sabīšanos un kaunu, bērns var nolemt nejautāt un informāciju meklēt pats, piemēram, ievadot vārdu "sekss" internetā. Varam tikai iedomāties, ko viņš tur atradīs. Tāpēc – ja gribi, lai tavs bērns aug drošs un par sevi pārliecināts, ar sevi ir jāstrādā, lai sarunas par fizioloģiju nav tabu," iesaka Ķelle.

Reizēm, sākot sarunu ar meitu, mammas ir pārsteigtas, cik viegli tā raisās – bērni ar interesi uzklausa, jautā, komentē un paši norāda, uz kādiem jautājumiem vēlas saņemt atbildes. Padomus raitākai sarunai vari meklēt arī internetā, izvēloties drošus, uzticamus avotus, piemēram, "Papardes zieda" mājas lapā.

Kā rīkoties, ja jūties nokavējusi?

Ja uz tavu piedāvājumu aprunāties par meiteņu lietām meita paziņo: "Mammu, es jau sen visu zinu!", nekrīti izmisumā. Draudzīgai sarunai ar meitu nekad nav par vēlu. Vari uzaicināt meitu uz tēju un omulīgā gaisotnē pastāstīt kādu stāstu no savas dzīves – kā tev pašai sākās mēnešreizes, kā juties, kā tiki galā.

Nebaidies atklāt arī mazāk patīkamo pieredzi. Ja tavā ģimenē par šo tematu nerunāja, pastāsti meitai, ka pusaudža gados tu ļoti būtu gribējusi ar savu mammu parunāt par mēnešreizēm, bet laiki bija citi un tava mamma to nedarīja. Tāpēc tev pašai tagad ir grūti par to runāt ar savu meitu. Nebaidies pateikt svarīgāko: "Es zinu, mīļo meitiņ, ka esi gudra. Tomēr, ja tev kādreiz dzīvē gadās problēmas, vienmēr nāc pie manis un kopīgi meklēsim risinājumus." Mammām nav jābūt meitu draudzenēm, bet atbalsta sniedzējām – meita ir jājūt, ka viņa tiek saprasta, uzklausīta un ka mamma, vecāki vienmēr būs cilvēki, kuri grūtā brīdī sniegs atbalstu, uzsver Ķelle.

Ar "Bella" atbalstu – par meitenēm svarīgāko

Lai iedrošinātu meitenes runāt par pubertātes laika pārmaiņām, higiēnisko preču zīmols "Bella" Latvijā jau trīs gadus atbalsta jauniešu vidū populāru Papardes zieda skolu projektu – izglītojošas lekcijas 5. –7. klašu meitenēm par fizioloģiju, intīmo higiēnu un reproduktīvo veselību. Trīs gados "Bella" lekcijās piedalījušās 3500 meitenes. 90 minūšu nodarbībā jaunietes ar lektoriem draudzīgā, brīvā atmosfērā pārrunā pubertātes norisi, iepazīst ķermeni, uzdod visus neskaidros jautājumus par mēnešreizēm, attiecībām, seksu u.c. Nodarbību dalībnieces mājās aiznes īpašus "Bella" dāvanu maisiņus ar higiēnas precēm un izglītojošu bukletu par menstruāciju norisi un ikdienā noderīgu mēnešreižu kalendāru.

Zīmols "Bella" ir viens no vadošajiem sieviešu higiēnas preču zīmoliem pasaulē. "Bella" piedāvā plašu preču klāstu: higiēniskās paketes, ikdienas ieliktnīšus, tamponus un intīmās higiēnas kopšanas līdzekļus. "Bella" jau daudzus gadus iemieso sevī pašapziņu, komfortu un drošību. Gadu gaidā tā mainās, gluži tāpat kā sievietes – viņu gaume, vajadzības un dzīvesveids. "Bellas" zīmola panākumu pamats ir tiekšanās pēc augstākās kvalitātes produktiem, atvērtība mūsdienu tehnoloģijām un vēlme radīt vislabāko piedāvājumu jebkurai sievietei. Kopā ar sievietēm ik dienu, lai justos labāk, iedvesmotāk un piepildītāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!