Foto: Publicitātes foto
Nakts lēcas bez ķirurģiskas iejaukšanās atbrīvo no briļļu un kontaktlēcu lietošanas dienas laikā, un arvien biežāk tiek rekomendētas tieši bērniem. Kas ir šī metode un kādēļ tā tiek rekomendēta tieši bērniem stāsta Dr. Lūkina acu klīnikas dibinātājs un acu ķirurgs Dr. Fēlikss Lūkins.

Ir divi iemesli, kādēļ nakts lēcas tiek rekomendētas bērniem. Pirmkārt, zinātniskajos pētījumos ortokeratoloģija (nakts lēcas) uzrāda vislabākos rezultātus tuvredzības progresa palēnināšanā un apturēšanā, kas ir saistīts ar lēcu regulāro iedarbību uz acs radzenes virsējo slāni, kas ilgtermiņā var palīdzēt kontrolēt bērnu acs ābola straujo augšanu. Otrkārt, nakts lēcas ir vienīgais redzes korekcijas līdzeklis, kas bērnam var sniegt maksimālu redzes komfortu dienas laikā.

Lēcas, kas ir paredzētas lietošanai naktī

Nakts lēcas jeb ortokeratoloģija ir cietās kontaktlēcas, kas ir izgatavotas no speciāla materiāla ar īpaši augstu skābekļa caurlaidību, un ir paredzētas lietošanai naktī. Kamēr cilvēks 6-8 stundas guļ, zem lēcas esošās asaras iedarbojas uz radzenes virsējo slāni (epitēliju), un no rīta pamostoties redzes asums ir uzlabojies.

Regulāri lietojot nakts lēcas, koriģēts redzes asums saglabājas visas dienas garumā, un dienas laikā nav nepieciešams lietot brilles vai kontaktlēcas. Bērns izbauda to brīvību un komfortu, ko sniedz redzes lāzerkorekcija, vienīgi nakts lēcu efekts ir atgriezenisks – pārstājot lietot nakts lēcas, pēc pāris dienām redzes asums atgriežas sākuma stāvoklī.

Par dioptrijām un vecumu

Klīnikā ir pieejamas lēcas ar stiprumu līdz -6 dioptrijām un astigmātisma korekciju līdz -1.75 dioptrijām, taču labākie rezultāti ir līdz -4 dioptrijām un astigmātismu līdz -1 dioptrijām.

Nakts lēcām nav minimālā vecuma ierobežojuma. Klīnikas jaunākais pacients jau 6 gados apguva lēcu lietošanu un kopšanu. Vecākiem ir nopietni jāizvērtē bērna atbildības sajūta, un viņa spējas pastāstīt par savām sajūtām. Vecāki var palīdzēt ar lēcu ielikšanu/izņemšanu un kopšanu, taču bērnam ir jāvar pašam pateikt, piemēram, ja viņam ir neērta vai traucējoša sajūta ar lēcām.

Maksimāls komforts visas dienas garumā

Nakts lēcas ir vienīgais redzes korekcijas veids, kas bērnam sniedz maksimālu brīvību dienas laikā. Ne velti metode ir ļoti iecienīta jauno sportistu vidū, un klīnikas pacientu vidū ir daudzi sporta skolu audzēkņi – basketbolisti, futbolisti, florbolisti un citu sporta veidu pārstāvji. Bērni, vecāki un treneri novērtē kā bērnam uzlabojas ikdienas kvalitāte, bet dažiem pat rezultāti.

Vecāki, kuri paši ir veikuši redzes lāzerkorekciju, ļoti labi saprot, kā mainās ikdiena, kad var aizmirst par sliktas redzes problēmām. Tā kā lāzerkorekciju var veikt sākot ar 18 gadu vecumu pie nosacījuma, ka pēdējos gadus redze ir bijusi stabila, nakts lēcas ir lielisks risinājums, kas ne tikai sniedz komfortu, bet var palēnināt vai apstādināt redzes pasliktināšanos.

Vairāk lasiet https://acuklinika.lv/pakalpojumi/nakts-lecas/, vai meklējiet klīnikas Facebook, Instagram un Youtube kontos, kur tiek ievietota aktuālā informācija.

Atbild vecāki – Andrejs, divi dēli lieto nakts lēcas

1. Cik ilgi bērni jau lieto nakts lēcas?

Vairāk nekā 6 mēnešus.

2. Kāds ir bērnu vecums?

12 un 17 gadi.

3. Kāda bija bērnu redze?

Abiem bija tuvredzība – vecākajam -2,5 un jaunākajam -3.

4. Vai bērniem patīk lietot nakts lēcas?

Bērni ļoti novērtē priekšrocības, ko sniedz šis risinājums. Tā kā abi ir sporta skolas audzēkņi, sportā nakts lēcas ir nenovērtējams ieguvums!

5. Cik ātri novērojāt nakts lēcu efektu, un vai tiešām asa redze ir līdz pat vakaram?

Ir bijušas reizes, kad apstākļu sakritības dēļ ir nācies izlaist vienu nakti, bet pat otrās dienas garumā redzes asums ir saglabājies.

6. Vai bija grūti iemācīties pareizi lietot lēcas? Vai ir bijuši kādi misēkļi?

Patiesībā lēcu lietošana un kopšana iegājās samērā viegli un ātri. Vienam no dēliem it kā pa nakti izkrita viena lēca, bet to pēc dažām dienām atrada uz palodzes.

7. Vai lēcas naktī nerada diskomfortu?

Par diskomfortu nav sūdzējušies. Ja ir nepieciešams nakts laikā aiziet padzerties, arī to nav grūti izdarīt.

8. Vai bērni ir lietojuši arī brilles vai dienas lēcas, kopš ir sākuši lietot nakts lēcas?

Nē, vairs pat nezinām, kur brilles noliktas. Ne reizi nav bijusi nepieciešamība lietot brilles.

9. Kādēļ nolēmāt izmēģināt nakts lēcas?

Principā par šādu risinājumu bijām dzirdējuši jau iepriekš, bet pietiekami neiedziļinājāmies. Pamudinājums bija tieši sporta nodarbību kvalitātes nodrošināšana, jo bērni regulāri sūdzējās par sporta briļļu aizsvīšanu, neskatoties uz to, ka lietojām līdzekļus, kuriem būtu svīšana jānovērš vai jāsamazina.

10. Vai tas ir dārgi?

Tā kā puikas jau ir pusaudži, viņiem nav mazsvarīgi, kā brilles izskatās, cik kvalitatīvas ir lēcas utt. Ja saskaitām 4 briļļu izmaksas – ikdienas brilles, sporta brilles, peldēšanas brilles un optiskās saulesbrilles, tad vienam bērnam šāds komplekts izmaksā aptuveni 450 EUR. Protams, šāds komplekts kalpo ilgāk nekā vienu gadu, bet aktīvais dzīvesveids nenoliedzami rada arī problēmas – salauzti briļļu kātiņi, saplēstas lēcas utt.

Atbild speciālists – Katrīna Ulberte, Dr. Lūkina acu klīnikas optometriste un nakts lēcu vadošā speciāliste

1. Kā darbojas nakts kontaktlēcas?

Vienkāršoti – speciāli piemeklēta kontaktlēca gulēšanas laikā izmaina acs radzenes formu, līdz ar to dienas laikā nav nepieciešami papildu redzes korekcijas līdzekļi. Efekts ir atgriezenisks! Ja kontaktlēcas pārstās likt, redze atkal atgriezīsies tādā līmenī kā pirms ortokeratoloģijas sākšanas.

2. Vai pēc nakts kontaktlēcu lietošanas drīkst veikt redzes lāzerkorekciju?

Jā, pēc nakts kontaktlēcu lietošanas drīkst veikt redzes lāzerkorekcijas operāciju. Jāņem vērā, ka pirms operācijas jāveic īpašs pirmsoperācijas izmeklējums, lai noteiktu atbilstību operācijai. Lai šā izmeklējuma laikā iegūtie dati būtu korekti, pirms tā 30 dienas nakts kontaktlēcas nelieto, lai radzene atgūst tās dabisko formu.

3. Kādiem stiprumiem var pielaikot šīs kontaktlēcas?

Lēcas pieejamas ar stiprumu līdz -6.00D un astigmatisma korekciju līdz -1.75D, taču labākie rezultāti ir līdz -4.00D un astigmatismu līdz -1,00D. Intervālā no -4,00 līdz -6,00 rūpīgi jāizvērtē acs parametri, lai saprastu, vai lēcas varēs piemeklēt atbilstošas.

4. No kāda vecuma var likt nakts kontaktlēcas?

Minimālā vecuma ierobežojuma nav, taču vecākiem nopietni jāizvērtē bērna atbildības izjūta un viņa spējas pastāstīt par savām sajūtām. Vecāki var palīdzēt ar lēcu ielikšanu/izņemšanu un kopšanu, taču bērnam ir jāvar pašam pateikt, piemēram, ja viņam ir neērta vai traucējoša sajūta ar lēcām.

5. Vai nakts kontaktlēcas apturēs tuvredzības progresiju?

Progresa apturēšana nav garantēta, bet zinātniskajos pētījumos ortokeratoloģija uzrāda vislabākos rezultātus miopijas progresa palēnināšanā un apturēšanā. Rezultāti ir atkarīga no tuvredzības lieluma un pacienta vecuma, kā arī līdzšinējā progresa ātruma.

6. Cik ātri parādās laba redze un cik ilgi tā ir noturīga?

Katram pacientam šis periods ir individuāls, bet optimāli redze stabilizējas 7-14 naktis pēc metodes uzsākšanas. Pirmās dienas asa redze saglabāsies dienas pirmajā pusē un uz vakaru pasliktināsies. Šajā pārejas periodā pacienti var nogaidīt vai arī likt vecās brilles, vai arī mīkstās kontaktlēcas (ja ir apmācīti to darīt). Lietojot lēcas pastāvīgi, redze saglabāsies asa visas dienas garumā.

7. Vai nakts kontaktlēcas jāliek katru nakti?

Lēcas ir jāliek katru nakti, lai nodrošinātu tuvredzības kontroli. Ja kāda nakts tiks izlaista, nākamajā dienā būs sliktāks asums. Svarīgi lēcas likt regulāri, it īpaši sākuma periodā, lai varētu izvērtēt parametru saderību ar aci.

8. Vai ir jāievēro kaut kas īpašs pirms pirmā izmeklējuma un tālākās kontroles vizītēs?

Nedēļu pirms pirmreizējā izmeklējuma nedrīkst valkāt nekādas kontaktlēcas. Nākot uz kontroles vizītēm, vēlams ievērot parasto ikdienas rutīnu un neizvairīties no aktivitātēm. Vēlams pirms kontroles vizītes ar lēcām gulēt vismaz 6-8 h un tās likt regulāri, nedēļu neizlaižot nevienu reizi.

9. Kāpēc nepieciešamas tik daudzas kontroles vizītes?

Tā kā ar kontaktlēcām tiek gulēts pa nakti, lēca ir gandrīz nekustīga, līdz ar to regulāri jānovērtē acs saderība ar kontaktlēcu, kā arī bērniem acs parametri vēl var mainīties, it īpaši pusaudžu gados.

10. Ar mīkstajām kontaktlēcām nedrīkst gulēt. Vai nakts lēcas nenodara ļaunumu acīm miegā?

Lēcas ir izgatavotas no speciāla materiāla ar īpaši augstu skābekļa caurlaidību, kas ļauj ar lēcām gulēt. Lēcas tiek speciāli individuāli piemeklētas katrai acij. Ja tiek ievērots kopšanas režīms, derīguma termiņš un veiktas regulāras kontroles vizītes, tad kontaktlēcas acīm nenodara nekādu ļaunumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!