Foto: Publicitātes foto
"Mēness aptieka" paplašina farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu klāstu un piedāvā palīdzēt atrisināt recepšu zāļu iegādi un saņemšanu cilvēkiem, kam ir sarežģīti to izdarīt aptiekā.

Drošākais un ātrākais veids, kā saņemt ikdienā lietojamos recepšu medikamentus, ir pašam iegādāties tos aptiekā, taču tas ne vienmēr ir iespējams. Varbūt cilvēks, kuram izrakstītas zāles, dzīvo ļoti tālu no aptiekas, varbūt pārvietošanos ierobežo veselības stāvoklis – hroniskas kaites, vāja imunitāte, funkcionāli traucējumi – vai to izdarīt liedz kāds cits svarīgs iemesls.

Tikko pārdzīvotā ar Covid-19 izplatību saistītā krīze ir skaidri parādījusi, ka ikvienam izņēmuma gadījumos ir jābūt iespējai saņemt zāles, nepārtraucot pašizolāciju. Jāņem vērā, ka zāļu iegādei var deleģēt citu personu – radinieku, draugu vai kaimiņu, taču, ja arī deleģēšana rada problēmu, piemēram, tuvāko kontaktu lokā nav cilvēka, kam šo svarīgo uzdevumu droši uzticēt, var izmantot jaunu pakalpojumu – recepšu zāļu piegādi uz mājām.

"Mēness aptieka" strādā, lai Latvijas iedzīvotājiem arī šis jaunais pakalpojums būtu ērti pieejams. Aptieka jau pašlaik pieņem attālinātu zāļu, tostarp recepšu zāļu un arī valsts kompensēto zāļu un medicīnisko ierīču, pasūtījumus piegādei uz dzīvesvietu. Receptei noteikti ir jābūt izrakstītai elektroniski. Zāles uz mājām piegādā kurjers un norēķināties par medikamentu un pakalpojumu var, izmantojot maksājumu karti. Kurjera piegādes cena Rīgā ir trīs eiro, ārpus Rīgas pieci eiro.

Nepieciešama identifikācija

Pakalpojuma saņemšanai ir jāpiezvana "Mēness aptiekas" tiešsaistes farmaceitam pa tālruni 27050849 darba dienās no pulksten 9.00 līdz pulksten 17.00. Aktuālo pakalpojumu sniegšanas laiku un nosacījumus vienmēr var uzzināt www.menessaptieka.lv. Lai farmaceits pa tālruni identificētu cilvēku, ar kuru runā, būs jānosauc savs vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un personas kods. Farmaceits E-veselības sistēmā pārbaudīs, kādas zāles ir izrakstītas un konsultēs par to lietošanu. Ja izrakstīts zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums, izstāstīs, kuras zāles ir lētākās un kuras aptieka var izsniegt, paskaidros, kāds ir izrakstīto zāļu lietošanas biežums, uzglabāšana un atbildēs uz jebkuru neskaidru jautājumu par šo zāļu lietošanu. Farmaceits lūgs būt mājās laikā, kad zāles varētu piegādāt, kā arī izrunās samaksas kārtību. Dažādās situācijās tiesības piegādāt zāles ir farmaceitam un farmaceita asistentam vai ārstniecības personai, kā arī kurjeram, brīvprātīgo organizāciju un biedrību pārstāvim, aprūpētājam un sociālā darba speciālistam, kurš sniedz sociālās aprūpes pakalpojumus.

Svarīgs drošs iepakojums

Svarīgi, ka piegādājot zāles uz mājām, tām jābūt pareizi iepakotām, un tas nozīmē – dubultā. Uz ārējā iepakojuma tiks norādīts saņēmēja vārds, uzvārds, adrese, kontakttālruņa numurs, kā arī norāde par nepieciešamu papildu identificēšanu, ja tiks piegādātas narkotiskās un psihotropās zāles (to piegādi gan drīkst veikt tikai aptiekā nodarbināts farmaceits vai farmaceita asistents un, saņemot zāles, cilvēkam būs jānosauc savs personas kods). Savukārt uz iekšējā iepakojuma ar zālēm būs norādīts saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods un adrese, attiecīgās aptiekas nosaukums, adrese, darba laiks, aptiekas kontaktpersonas vārds, uzvārds un tālruņa numurs, uz kuru zvanīt, ja rodas jautājumi par piegādātajām zālēm.

Šāda pakalpojuma iespējamība Latvijā ir jaunums. Līdz šim normatīvie akti pieļāva vienīgi bezrecepšu medikamentu pārdošanu internetā, taču nebija iespējama recepšu zāļu attālināta pārdošana un piegāde uz mājām. Covid-19 izraisītās krīzes apstākļi ir radījuši objektīvu nepieciešamību pēc šāda veida pakalpojuma, tādēļ ir veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kas sniedz iespējas paplašināt farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu klāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!