Foto: Publicitātes foto
Latvijā starptautiskās skolas kļūst arvien pieprasītākas jau pirmsskolas izglītības līmenī. Tās gluži vai nemanot ļauj bērnam apgūt vēl vienu svešvalodu un jau no mazotnes viņu iekļauj īpaši pielāgotā izglītības sistēmā, kas krietni atvieglo turpmāko mācību ceļu. Īpaši, ja nākotnē tiek apsvērta doma par studijām ārpus Latvijas. Rīgas Starptautiskās skolas ("International School of Riga") direktors Šeins Kells sarunā dalās ar pieredzi starptautiski atzītas izglītības nodrošināšanā tepat Rīgā.

Šein, kas ir Rīgas Starptautiskā skola ("International School of Riga")? Kas to izvēlas?

Mēs esam viena no pazīstamākajām un atzinīgāk novērtētākajām starptautiskajām skolām Latvijā. Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") īstenojam starptautiskā bakalaurāta programmu jau no pirmajiem bērna soļiem izglītībā. Pie mums tie sākas jau divu gadu vecumā, tomēr sekmīgi palīdzam starptautiskās izglītības sistēmā iekļauties arī vecākiem bērniem.

Rīgas Starptautiskās skolas ("International School of Riga") spēks ir rūpīgi lolotā, daudzveidīgā un ciešā kopiena. Mēs sadarbojamies ar citām skolām, sabiedriskajām organizācijām, vēstniecībām, konsulātiem un ārvalstu misijām. Motivējam skolēnus iesaistīties gan vietējās, gan globālās kopienas attīstībā, lai palīdzētu viņiem veidoties par atbildīgiem un starptautiski domājošiem pilsoņiem.

Pašlaik Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") ir pārstāvētas 47 tautības. Mūs jau 25 gadus izvēlas tās starptautiski domājošās ģimenes, kas meklē stabilu un daudzpusīgu izglītību saviem bērniem. Rīgas Starptautiskās skolas absolventi mācās ASV, Lielbritānijā, Nīderlandē, Austrālijā, Norvēģijā un citur.

Kāpēc ģimenes izvēlas Rīgas Starptautisko skolu ("International School of Riga")?

Viens ir tādi racionālie argumenti kā starptautiski augsti novērtēta izglītības sistēma, izcili pedagogiem ar lielu pieredzi starptautiskajās skolās sešos kontinentos, bilingvāla vide, kas palīdz bērniem attīstīt kognitīvās prasmes, tostarp spēju fokusēties un plānot. Otrs – kopiena, kurā bērns ikdienā uzturēsies, attīstīsies un kuras vērtības pavadīs viņu visa mūža garumā.

Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") klase nav tradicionāla mācību telpa – tā ir vieta bez robežām vai aizspriedumiem. Mūsu darbības pamatā ir iekļaušanas kultūra – dažādība ir vērtība ne tikai vārdos, bet visās mūsu aktivitātēs. Mēs rūpējamies, lai ikviens bērns pie mums justos atbalstīts, drošs un pieņemts. Personības attīstība mums ir tikpat svarīga kā akadēmiskā izglītība.

Ar ko jūsu pirmsskolas izglītības programma ir īpaša?

Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") vienā klasē mācās divus līdz piecus gadus veci skolēni. Pētījumi apstiprina, ka jaukta vecuma grupas precīzāk atspoguļo reālo dzīvi – tās atgādina ģimenes, un pašiem mazākajiem tas palīdz justies droši. Vecākie skolēni iedvesmojas un mācās no skolotājiem, jaunākie – no klasesbiedriem. Jaukta vecuma grupas ir īpaši izdevīgas vecākiem skolēniem, jo tās palīdz attīstīt viņu pašpārliecību un pašcieņu. Mijiedarbojoties ar jaunākiem skolēniem, viņi uzlabo prasmes, formulē savu izpratni un kļūst pārliecinātāki par zināšanām. Tādā veidā iegūtās zināšanas un prasmes ir daudz pamatīgākas nekā tad, ja tās būtu apgūtas tikai kopā ar skolotāju. Skolotājs šajās grupās ir "viens no", savējais – vecākais un gudrākais "bērns".

Jāmin, ka pirmsskolā mēs cenšamies radīt viesmīlīgu, mājīgu vidi, kas vienlaikus veicina mācīšanos. Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") klases telpas veidojam mierīgos dabas toņos ar koka mēbelēm, jo mūsdienu stimulu pārpildītajā pasaulē dabiskajiem materiāliem ir nomierinoša ietekme. Rotaļām bērni izmanto klucīšus un citus materiālus, ko var pārvietot, nest, kombinēt, pārveidot, sarindot, izjaukt un atkal salikt dažādos veidos. Tā mēs nodrošinām, ka nevis rotaļlietu ražotāji, bet bērni izmanto savu radošumu un domāšanas prasmes.

Bērniem ir svarīgi uzturēties un apgūt jauno ārtelpās, jo daba pozitīvi ietekmē gan fizisko, gan emocionālo veselību. Vecākajiem pirmsskolas audzēkņiem visu gadu organizējam regulārus braucienus uz mežu, jo pētījumos ir noskaidrots, ka bērni ārpus telpām saņem stimulāciju. Tā laika gaitā palielina viņu ticību sev, pašpārliecinātību, mācīšanās spējas, entuziasmu un emocionālo labklājību, bērniem uzlabojas komunikācijas un problēmu risināšanas prasmes.

Rūpējoties par strādājošiem vecākiem, kuriem ir tradicionāli garās darba dienas, esam izveidojuši "Mazo pētnieku klubu". Tā ir vecumam piemērota izglītojoša programma, ko bērni apgūst katru dienu līdz pat pulksten 18.00. "Mazo pētnieku klubs" ir pieejams bez papildu maksas, tajā bērniem nodrošinām arī veselīgas uzkodas.

Kā palīdzat bērniem un arī vecākiem adaptēties jaunajā vidē?

Mūsu tradīcija ir pirms katra mācību gada sākšanas ieplānot laiku, kad jaunajām ģimenēm kopā ar bērniem atnākt uz Rīgas Starptautisko skolu ("International School of Riga"), iepazīties ar skolotājiem un apskatīt grupas telpu. Tad, kad būs jāsāk ikdienas skolas gaitas, bērns atgriezīsies vietā, kuru jau mazliet būs iepazinis kopā ar vecākiem. Mēs radām siltu vidi jaunākajiem audzēkņiem, kurā viņi saņem vajadzīgo atbalstu. Pedagogi koncentrējas uz skolēnu kognitīvo, sociālo un emocionālo labsajūtu, vienlaikus palīdzot viņiem apjaust un izmantot savu potenciālu.

Skolotāji nodrošina saskarsmi ar vecākiem, izmantojot jaunumu biļetenus, iknedēļas e-pastus, "Seesaw" tīmekļa lietotni un skolēnu vadītas pārrunas. Savlaicīga un efektīva saziņa palīdz ikvienam būt informētam par notiekošo. Ir izveidota arī vecāku "WhatsApp" grupa, lai sekmētu bērnu tikšanos un komunikāciju ārpus skolas.

Kam vecākiem vajadzētu primāri pievērst uzmanību pirmsskolas izvēlē?

Vecākiem ir jāapzinās pašiem savas vērtības un jāsalīdzina tās ar skolas vērtībām. Bērnam, sākot skolas gaitas, vecākiem ir jābūt pacietīgiem un gudriem savās gaidās. Viņu svarīgākais uzdevums ir atbalstīt bērna dabisko zinātkāri. Tādā labi organizētā mācību vidē kā pie mums Rīgas Starptautiskajā skolā ("International School of Riga") izglītošanās notiks nemanāmi, dabiski un sagādās bērnam prieku.

Ja apsverat starptautisko izglītību savam bērnam, aicinām tikties ar mūsu skolotājiem un uzzināt vairāk par Rīgas Starptautiskās skolas izglītības programmu! Virtuālā atvērto durvju diena notiks ceturtdien, 9. decembrī, no pulksten 16.00 līdz 17.00. Plašāka informācija par pasākumu un iespēja tam reģistrēties ir pieejama: https://isriga.lv/lv/uznemsana/open-house/

Ja vēlaties iepazīt mūs labāk, zvaniet vai rakstiet uzņemšanas nodaļai:

tālr. + 371 6789 3641

admissions@isriga.lv

www.isriga.lv

https://www.facebook.com/isriga

https://www.instagram.com/loveisriga/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!