Foto: Publicitātes foto
Mūsdienās zobu ārstēšanu bērniem var veikt arī vispārējā narkozē. Tā ir lieliska iespēja gadījumos, kad dažādu psiholoģisku iemeslu dēļ lokālā anestēzija nav piemērota, piemēram, bērns vēl ir mazs vai ļoti baidās no zobu labošanas. Procedūras laikā mazais pacients atrodas dziļā miegā, tādēļ zobārsts vienā reizē var veikt vairākas, arī sāpīgas un ļoti sarežģītas manipulācijas.

Bailes vairs nav šķērslis

"Dažiem bērniem jau divu trīs gadu vecumā lielāko daļu zobu skāris tā saucamais pudeļu kariess, kura iemesls ir saldināto dzērienu lietošana un vecāku nepilnīgās zināšanas par mutes dobuma higiēnu. Lokālajā anestēzijā vienlaikus nevar salabot tik daudzus zobiņus. Arī bērniem, ar kuriem grūti izveidot kontaktu, kuri nevar nosēdēt mierīgi vai kurus māc nepārvaramas bailes no zobārsta, tradicionālā zobu labošana var radīt smagu psihoemocionālu traumu. Šiem bērniem zobu ārstēšana vispārējā narkozē jeb anestēzijā bieži vien ir vienīgai veids, kā palīdzēt, " stāsta "VCA Dent" zobārste Zenta Lakovica.

Viņa atgādina, ka mutes dobuma veselība ir ļoti svarīga jebkurā vecumā. Zināms, ka slikts smaganu un zobu veselības stāvoklis var veicināt dažādu slimību, piemēram, otrā tipa cukura diabēta un sirds asinsvadu saslimšanu, attīstību.

Ārstējot zobus vispārējā narkozē, visas nepieciešamās manipulācijas mutes dobumā iespējams veikt vienas procedūras laikā, kamēr bērns, nejuzdams sāpes vai diskomfortu, guļ dziļā miegā. Tomēr vecākiem jāapzinās, ka tā nav ikdienišķa procedūra. Lai nodrošinātu maksimālu drošību un pilnvērtīgu ārstēšanas procesu, nepieciešams īpašs aprīkojums un operāciju zāle, kā arī augsti kvalificētu speciālistu komanda, kuras sastāvā ir zobārsts un anesteziologs, kā arī apmācīts medicīnas personāls, kas rūpējas par mazo pacientu pirms un pēc procedūras. Tieši tādēļ pacienti un viņu vecāki prot novērtēt "VCA Dent" sniegto pakalpojumu kvalitāti, personāla profesionalitāti un laipnību. Pierakstīties uz pakalpojumu var gan "VCA Dent", gan arī reģistratūrā īpaši mūsdienīgajai ķirurģiskajai klīnikai "Aiwa Clinc", kuras modernajās operāciju zālēs ārstē arī mazo pacientu zobus.

Gatavošanās procedūrai

Lai gan mūsdienās medikamenti, kurus izmanto narkozes veikšanai, iedarbojas ļoti saudzīgi, tādēļ iemigšana un pamošanās pēc tās ir daudz vieglāka, zobārstam kopā ar anesteziologu vienmēr rūpīgi jāapsver, kādos gadījumos tā bērnam ir nepieciešama un piemērota, bet kad to nedrīkst veikt kontrindikāciju dēļ. Visi vispārējās narkozes riski un ieguvumi tiek apspriesti ar vecākiem, lai tie varētu pieņemt pamatotu un izsvērtu lēmumu.

Pēc tam tiek veikta bērna rūpīga medicīniskā izmeklēšana, lai precīzi novērtētu viņa vispārējo veselības stāvokli un sagatavotu procedūrai. Vecāki tiekas ar anesteziologu, lai visos sīkumos pārrunātu tās gaitu, uzzinātu, kā pareizi sagatavoties vispārējai narkozei, kāds ēšanas un dzeršanas režīms jāievēro procedūras dienā, kā bērns jutīsies pēc atmošanās, kā arī rastu atbildes uz citiem jautājumiem. Arī zobārstei ir savi ieteikumi: "Svarīgi, lai atlikušajā laikā līdz procedūrai bērna zobiņi tiktu pēc iespējas rūpīgāk tīrīti. Tad procedūras laikā iespējams izdarīt daudz vairāk."

Kas notiek procedūras laikā

Lokālā anestēzija atsāpina tikai kādu noteiktu mutes dobuma apvidu, bet vispārējās anestēzijas laikā mazajam pacientam tiek ievadīti medikamenti, kas nodrošina dziļu miegu. "Narkozes laikā pilnībā izzūd jebkāda kairinājuma sajūta, ko nomoda stāvoklī panākt nav iespējams. Bērns neko nejūt, nedzird un neatceras," stāsta anesteziologs Dainis Seimuškins.

Lai zobu ārstēšanas laikā elpceļos neiekļūtu svešķermeņi, tiek nodrošināta mākslīgā plaušu ventilācija, vai nu ievadot trahejā intubācijas caurulīti vai uzliekot laringeālo masku, kas atrodas virs balss saitēm un hermētiski apņem balseni. Savukārt vispārējai anestēzijai tiek izmantoti intravenozie vai gaistošie inhalācijas medikamenti, kas tiek pievadīti mākslīgās plaušu ventilācijas laikā. Gan narkozei vispiemērotāko medikamentu, gan to ievades veidu anesteziologs piemeklē katram bērnam individuāli, atkarībā no viņa vecuma, vispārējā veselības stāvokļa un procedūras laikā paredzētajām manipulācijām. "Augsti kvalificēti speciālisti un pārējais medicīnas personāls, rūpīga uzraudzība un moderns operācijas zāles aprīkojums būtiski samazina komplikāciju iespējamību. No visiem anestēzijas veidiem, vispārējā anestēzija ir pati drošākā metode. Tās laikā lietotie medikamenti ir maksimāli droši, lai neradītu blaknes," uzsver anesteziologs. Zobu ārstēšana vispārējā narkozē vidēji ilgst vienu divas stundas - tas atkarīgs gan no bērna vecuma, gan bojāto zobu skaita, gan pielietoto zobārstniecības manipulāciju veida. Piemēram, zoba izņemšanai nepieciešams mazāk laika, nekā tā labošanai.

Pēc pamošanās

Pēc procedūras aizmigušais vai samiegojies bērns nonāk novērošanas palātā, kur viņu jau gaida vecāki. Visu laiku, kamēr bērns nav pilnībā pamodies- atkarībā no veiktajām manipulācijām viņš var nogulēt vēl stundu vai pat ilgāk, viņa elpošanu un sirdsdarbību kontrolē īpašs aparāts. Pirmās stundas mazais pacients atrodas stingrā mediķu uzraudzībā, bet pēc zobārsta un anesteziologa apskates un atzinuma, ka viss kārtībā, var doties mājas. Vecāku uzdevums – pievērst bērna pašsajūtai īpašu vērību, turklāt ne tikai 24 stundas pēc procedūras, bet vēl dažas turpmākās dienas.

Pirmās stundas pēc narkozes bērnam var būt vājuma sajūta, pastiprināta siekalu izdalīšanās vai grūtības tās norīt, apgrūtināta elpošana, slikta dūša, reiboņi, taču šīs blaknes nav biežas un ir viegli novēršamas. Tomēr visbiežāk mazie pacienti sūdzas par pēcoperācijas sāpēm, tādēļ vecāki tiek informēti par pretsāpju medikamentu lietošanu un bērna uzturu atveseļošanas laikā. "Zinoši vecāku, kas rīkojas atbilstoši ārstu norādījumiem ir viens no būtiskākajiem faktoriem, lai nodrošinātu bērna drošību un mazinātu komplikāciju risku gan zobu ārstēšanas laikā, gan pēc tās," uzskata Dainis Seimuškins, kura pieredze liecina, ka apmēram 90 % vecāku, kuru bērniem ir veikta zobu ārstēšana vispārējā anestēzijā, ir apmierināti ar gala rezultātu. Īpaši apmierināti ir pozitīvi noskaņoti cilvēki!

Ārstēšana notiek klīnikā "Aiwa", Maskavas ielā 241, Rīgā.
Telefoni pierakstam: 67799100; 20022581. www.vcadent.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!