Foto: Publicitātes foto
Pētījumi liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neuzņem ikdienas ieteicamo šķiedrvielu daudzumu, lai gan tā ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Hanzas Maiznīcas un Norstat veiktā patērētāju aptauja* liecina, ka 48% respondentu ir ieinteresēti iegūt vairāk informācijas par šķiedrvielām, savukārt 46% ir vienisprātis, ka vajadzētu piedomāt pie šķiedrvielām bagātāka uztura.

Tikai 17% no respondentiem uzskata, ka ikdienā iegūst pietiekami daudz šķiedrvielu, tāpēc Hanzas Maiznīca uzsāk izglītojošu projektu "Šķiedrvielas ir bagātība", kas informēs par vērtīgajām šķiedrvielām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un dzīves kvalitāti, kā arī izveidojuši pirmo šķiedrvielu kalkulatoru Latvijā, kas ļauj viegli sekot līdzi šķiedrvielu uzņemtajam daudzumam ikdienā.

Ievērojams respondentu skaits jeb 54% ir atzinuši, ka vēlētos lietot uzturā šķiedrvielām bagātāku maizi, līdz ar to "Hanzas Maiznīca", rūpējoties par sabiedrības veselību kopumā, paplašina ar šķiedrvielām bagātu produktu sortimentu.

Maize – vērtīgs šķiedrvielu avots

"Mēs esam unikālā situācijā, lai ietekmētu patērētāju uztura paradumus, jo maize ir viens no vissvarīgākajiem šķiedrvielu saturošajiem produktiem. Piemēram, lielākajai daļai mūsu Kuršu maizes jau ir daudz šķiedrvielu, un, lai informētu pircējus par augstu šķiedrvielu daudzumu maizē, Hanzas Maiznīca izveidojusi īpašu norādi uz Kuršu iepakojumiem "Šķiedrvielas ir bagātība". Tāpat Hanzas Maiznīca arī turpmāk plāno piedāvāt arvien vairāk jaunu produktu ar augstu šķiedrvielu saturu. Līdz 2022. gada beigām esam apņēmušies palielināt produktu, kas atbilst uzturvērtības norādei "daudz šķiedrvielu", īpatsvaru no esošajiem 35% līdz 45%. Šīm maizēm šķiedrvielu daudzums būs vismaz 6 grami uz 100 gramiem produkta. Vienlaikus šo divu gadu laikā plānojam sasniegt arī otru mērķi - 80% maizes produkcijas ar vismaz 3g šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta, kas atbilstu uzturvērtības norādei "šķiedrvielu avots"," apraksta Uģis Mihņevičs, AS "Hanzas Maiznīcas" vadītājs un valdes loceklis.

Dace Kļava, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore uzsver: "Latvijā par šķiedrvielu lomu uzturā runā maz. Tomēr gandarījums, ka ražotāji aizvien biežāk izvēlas ražot maizi ar augstu šķiedrvielu saturu. Izvēloties pārtiku un iepazīstoties ar produkta marķējumu, pircējam lielāka uzmanība būtu jāpievērš šķiedrvielu saturam, kuru izceļ uzturvērtības norādes "Šķiedrvielu avots" vai "Daudz šķiedrvielu".

Latvijas iedzīvotājiem nepieciešams uzņemt vairāk šķiedrvielu

Saskaņā ar Veselības ministrijas norādēm cilvēkam ik dienu ir jāuzņem no 25 gramiem līdz 35 gramiem šķiedrvielu.

Uztura speciālisti atzīst, ka iedzīvotāji Latvijā, tāpat kā vidēji pasaulē, uzņem šķiedrvielas daudz mazāk.

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs: "Šķiedrvielas ir nenovērtēts uztura čempions! Tās palīdz uzturēt formā mūsu organismu un ir vērtīgs atbalsts pilnvērtīgai tā darbībai. Šķiedrvielas ir svarīgas un nodrošina pilnvērtīgu zarnu trakta darbību, sekmē normāla svara uzturēšanu, sniedz sāta sajūtu un nodrošina optimālu enerģijas izmantošanu organismā. Pierādīts, ka tām ir pozitīva ietekme, lai samazinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, 2.tipa diabētu, aptaukošanos, kā arī atsevišķām onkoloģiskām saslimšanām.

Plašāku informāciju par vērtīgajām šķiedrvielām meklē www.skiedrvielas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!