Foto: Shutterstock

Mode ir viena slidena un subjektīva padarīšana – kas vienam šķiet modīgākais apģērba gabals pasaulē, to cits ne par ko nevilktu. Neskatoties uz to, 2022. gads daudziem paliks atmiņā kā 12 mēnešu posms, kurā cilvēkiem vairāk nekā jebkad iepriekš patika izrādīt savu "modes rokrakstu", vēsta "Huffington Post". Ar divu modes un stila ekspertu palīdzību portāls centies saprast, kurām aizvadītā gada modes tendencēm droši varam teikt ardievas un kāpēc.

Viedokli par astoņām 2022. gada modes tendencēm un saviem novērojumiem izteikusi stila eksperte Beverlija Osemvinkeja un stiliste Čelsija Volpa.

Saulesbrilles nakts melnumā

Volpa atklāj, ka Ņujorkā nakts stundās novērojusi ārkārtīgi daudz gados jaunu cilvēku (pārsvarā vecuma grupā 20+), kas ārējo izskatu papildinājuši ar luksusa zīmolu saulesbrillēm. "Vai tumsa jau nav pietiekami tumša? Mīļie, tas nav eleganti un, godīgi sakot, arī praktiski."

  • 2022. gads jau palicis pagātnes lappusēs, bet kādas modes tendences eksperti prognozē, ka iemantos topa pirmās vietas šogad? Plašāk uzzini šeit.

Zemā jostasvieta

Aizvadītajā gadā savu augšāmcelšanos piedzīvoja bikses ar zemo jostasvietu. Osemvinkeja gan retoriski vaicā – kam tas bija vajadzīgs? "Bikses ar zemo jostasvietu akcentē absolūti nepareizās ķermeņa daļas," teic eksperte, piebilstot, ka savas pēcpuses vai apakšveļas augšējās maliņas atrādīšanā nav nekā pārliecību veicinoša.

Protams, kā jau minēts iepriekš, arī stila izjūta var būt subjektīva, un kādai tieši šāda tipa drēbes var likt justies labāk. Taču Osemvinkeja uzskata – kad trends pirmo reizi nonāca uzmanības centrā, to papildināja šoka elements, savukārt 20 gadus vēlāk tas jau šķiet diezgan "patukšs".

Kargo bikses

Kā sacījusi stiliste Karolīna Baumane, 2023. gada sezonas galvenais bikšu veids ir kargo – platas bikses ar kabatām, kuru izcelsme meklējama darba un militārajā estētikā. Ar šo trendu iepazināmies jau pagājušajā gadā, un tas noteikti var nebūt piemērots visiem. Volpe uzskata: "Kargo bikses parašūta izmērā – tas neizskatīsies labi. Ja bikses atgādina divus milzīgus atkritumu maisus, kas savienoti traģiskā murgā, tā jau ir problēma."

Baumane ieteikusi: "Ja kargo neuzrunā dvēseli vai ķermeņa īpatnību dēļ izvēlies izvairīties no akcenta uz gurniem, ko neizbēgami rada kabatu apjoms – ņem vienkārši platas, brīva piegriezuma bikses. Vēlams – "denim", jo džinss jaunajā sezonā ir viens no faktūru favorītiem."

"Iešļūcenes" uz platformas

Šī nav pirmā reize, kad varējām novērot platformas apavu zvaigžņu stundu – šis stils uzkavējies jau kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem, raksta "Huffington Post". Deviņdesmitajos gados platformas rotāja gan Mērijas Džeinas stila kurpes, gan arī kedas, taču, kā teic Osemvinkeja, visvairāk tās nepiestāv "iešļūcenēm" jeb "flipflopiem". Par šī trenda atgriešanos eksperte nav sajūsmā, jo uzskata – šādi apavi izskatās smagnēji. Viņas ieteikums ir kūrortu apmeklēšanas sezonā izvēlēties ko gaumīgāku.

Zīmoli, kas neuzņemas atbildību

Kad Z paaudzes pārstāvjiem (tie, kas dzimuši pēc 1996. gada un aptuveni līdz 2010. gadam) kaut kas neiet pie sirds, proti, ja viņiem kāda uzņēmuma vai zīmola rīcība šķitusi nepareiza, necilvēcīga, aizskaroša, viņi to ļoti skaidri liek saprast ar savu pirkšanas paradumu maiņu. Kā piemēru Volpe min sporta preču ražotāju "Adidas" gadījumu, kas vilcinājās ar partnerattiecību pārtraukšanu starp zīmolu un reperi Ye viņa antisemītisko izteikumu dēļ.

""Adidas" necieš antisemītismu un jebkādu citu naida runas veidu. Ye nesenie izteikumi un darbības ir bijuši nepieņemami, naidpilni un bīstami, un tie pārkāpj kompānijas vērtības – dažādību un iekļaušanu, abpusēju cieņu un godīgumu," paziņoja "Adidas".

Stiliste piebildusi, ka lielajiem un pasaulē labi atpazīstamajiem zīmoliem ir jāuzņemas atbildība. Kā vēl viens piemērs minēts zīmols "Balenciaga", kas aizvadītā gada decembrī nonāca krustugunīs divu kampaņu dēļ – zīmola publicētajās fotogrāfijās redzami bērni ar lācīšu formā izgatavotām somām, savukārt lāču ārējā izskatā izmantoti elementi, kas saistīti ar BDSM fetišu. Šajā sakarā "TikTok" platformas lietotāji savu nostāju skaidri parādīja, izmetot vai saplēšot zīmola preces.

@theklineventure #duet with @jewliebuggg #balenciaga the rest of my Balenciaga will be tossed as soon as I get home #rip #boycottbalenciaga #childad #unacceptable #hollywood #pedoring #dont @kimkardashian @Ye ♬ original sound - FYP

Mikro mini svārciņi

Trumfu aizvadītajā gadā atkal piedzīvoja mini, proti, niecīgi auduma svārciņi. Taču – kad runa ir par mini svārkiem, cik īsi tomēr ir jau par īsu? Osemvinkeja uzskata, ka atbilde slēpjas tajā, cik ērti valkājams ir konkrētais drēbes gabals. "Pastāv robeža, pie kuras mini ir tik īss, ka kļūst nepraktisks," teic eksperte, piebilstot, ka ir gatava mini nomainīt pret midi garuma svārkiem.

Foto: Shutterstock

Apakšveļa kā apģērbs

Divos gados, kas pavadīti pandēmijas un mājsēdes zīmē, Volpa ievērojusi, ka dāmas uz vakara vai nakts pasākumiem sākušas ierasties seksīgās korsetēs un pavisam niecīgos negližē. Eksperte tomēr pieturas pie uzskata – šāda tipa veļa piestāv tikai un vienīgi guļamistabai, savukārt vakara tērpiem prasās nedaudz vairāk "satura".

Apspīlētas džinsas

Ja skapī vēl aizvien stāv pārītis apspīlētu džinsu, Osemvinkeja teic – ir īstais laiks tās nomainīt pret brīvākām, taisna piegriezuma biksēm. "Šis ir ērti valkājams stils, kas komplimentars ķermenim," uzskata eksperte. Viņa piebilst, ka īpaši labi šis variants piestāvēs bumbiera ķermeņa tipa dāmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!