Foto: Shutterstock
Strādājot no mājām, krist kārdinājumā caurām dienām valkāt savu mīļo pidžamu vai ērto treniņtērpā ir pavisam viegli, tomēr ģērbšanās formālākā tērpā arī mājās, var veicināt darba produktivitāti.

Turpini uzturēt rutīnu

Lielākoties darba devēju neuztrauks tas, kādu apģērbu izvēlēsies valkāt strādājot no mājām, ja vien visus nepieciešamos darbus paveiksi laikā un kvalitatīvi. Taču apģērba pieskaņošana darba videi, dod smadzenēm signālu par to, ka pašlaik nepieciešams ar visu jaudu atdoties darbam, nevis laiski zvilnēt dīvānā vai darīt citus mājas darbus.

Strādājot no mājām tiek izjaukta mūsu ikdienas rutīna – vairs nav jāceļas un jāgatavojas gaidāmajai dienai, tā vietā var pamosties neīsi pirms darba laika sākšanās, ātri apģērbties jau trīs dienas valkātajā mājas tērpā un turpat gultā, starp saņurcītiem palagiem, nododies darba uzdevumu pildīšanai. Daži cilvēki arī šādi spēj fokusēties, taču citiem pidžama asociēsies tikai ar atpūtu, komfortu, relaksāciju, tādejādi samazinot darba izpildes tempu.

Ja strādāšana ērtajās mājas drēbēs drīzāk traucē, nevis palīdz darbu veikšanai, ieteicams turpināt ierasto darba rutīnu un darba dienai sagatavoties tieši tāpat, kā iepriekš – velkot formālu, taču ērtu apģērbu, uzklājot skaistu grimu un ieveidojot matus. Pietuvinot savu apģērbu tam, kādu būtu vilcis dodoties uz darba vietu, jutīsies tuvāk strādāšanai birojā un iegūsi vairāk kontroles pār savām darbībām. “Valkājot darbam paredzēto apģērbu, cilvēki jūtas kompetentāki savā jomā,” atzīst psiholoģe Katlīna Svodija.

Rutīnas uzturēšana – laicīga piecelšanās un sapošanās dienai – dos motivāciju un produktivitāti, lai paveiktu nepieciešamos darbus. Tomēr svarīgi ir ne ietērpties formālajā darba tērpā, bet arī pēc darba laika beigām to nomainīt pret mājas tērpu, jo, ja parasti apkārtējā vide ir tā, kas signalizē par darba laika beigām, tagad šo funkciju var pildīt tikai apģērbs.

Kādu krāsas apģērbu izvēlēties?

Ne tikai apģērba veids, bet arī tā krāsa var noteikt to, cik izdevusies un produktīva būs gaidāmā darba diena.

Piemērotākās krāsas darba apģērbam

Zaļa krāsa. Šī krāsa apzīmē svaigumu, drošību un harmoniju. Tā bieži tiek saistīta ar naudu un luksofora zaļo signālu, kas nozīmē “doties uz priekšu”. Zaļā krāsa ir īpaši nomierinoša, tā pazemina asinsspiedienu, stimulē un nomierina prātu un nomierina acis, tādēļ šādā krāsā apģērbu ieteicams izvēlēties cilvēkiem, kuri darba laikā aktīvi strādā ar datoru.

Zilā krāsa. Šī ir patiesības un gudrības krāsa. Arī zilā krāsa uz cilvēka ķermeni iedarbojas nomierinoši, turklāt simbolizē intelektu un stabilitāti. Ja darbs paredz daudz mainīgu un stresa pilnu situāciju, zilas krāsas apģērbs būs īstā izvēle, lai to neitralizētu.


Brūna krāsa. Šī krāsa simbolizē stabilitāti un vīrišķību. Ja strādājat amatā, kurš sabiedrības acīs tiek uzskatīs kā vīriešu amats, brūnā krāsa veicinās apkārtējo ticību taviem spēkiem šajā darbā.

View this post on Instagram

A post shared by Lydia (@femmeblk)


Melna krāsa. Šī krāsa sevī nes spēku, noslēpumainību un nopietnību. Tā izskatam piešķir eleganci un nav pārlieku uzkrītoša. Melnu apģērbu var kombinēt arī ar zilu vai zaļu krāsu.

Nepiemērotākās krāsas darba apģērbam

Dzeltena krāsa. Lai arī šī krāsa stimulē laimi un prieku, darba vidē šī krāsa tiek uzskatīta par nestabilu, tādēļ ap sevi var radīt pārāk lielu enerģiju un tās valkātājam justies vājam.


Pelēka krāsa. Šī krāsa norāda uz cilvēka pasivitāti un neieinteresētību, liecinot, ka cilvēkam trūkst enerģija. Ja tomēr šajā krāsā jūties ērti, kombinē to ar kādu nedaudz spilgtāku krāsu, piemēram, zilu vai zaļu, kas kompensēs pelēkās krāsas negatīvo efektu.


Sarkana krāsa. Šī ir agresijas un kaisles krāsa, kas būs lieliski piemērota pirmajiem randiņiem, bet darba videi – ne tik ļoti. Darba vidē šī krāsa tiek uzskatīta pat par naidīgu, tādēļ, ja zini, ka darba laikā būs nepieciešams tikties tiešsaistes sapulcēs ar kolēģiem vai klientiem, šīs krāsas apģērba gabalus izvēlies valkāt citu dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!