Katra sezona modes pasaulē mūs pārsteidz ar kaut ko jaunu, un, lai arī dažas tendences paliek aktuālas ilgāku laiku, citas ātri vien pazūd vai vienkārši ir nokalpojušas savu laiku, dodot vietu kam jaunam. Kas ir tās lietas, no kurām iespēju robežās nepieciešams atbrīvoties? Padomos dalās dizainere un stiliste Indra Salceviča, kura šobrīd "STV Pirmā!" raidījumā "Ievas jaunās pārvērtības" palīdz sievietēm no visas Latvijas atgūt pašapziņu un piedzīvot pārmaiņas.

Salceviča skaidro, ka modē ir daudzas lietas, un viss ir lielā mērā atkarīgs no sakomplektēšanas spējām, tomēr ir dažas garderobes detaļas, kuru popularitāte modes pasaulē ievērojami kritusies.

Modes eksperte stāsta, ka, lai arī daudzas no lietām nav aktuālas, ne vienmēr nepieciešams no tām atvadīties uz neatgriešanos – bieži vien apģērbs noder kādai citai dzīves situācijai vai var tikt pietaupīts laikam, kad tas atkal būs modē, taču neapšaubāmi ir garderobes detaļas, uz kurām vajadzētu raudzīties ar kritiskāku aci.

Apģērbs

A post shared by Who What Wear (@whowhatwear) on Aug 22, 2017 at 5:34pm PDT


Par stilīgiem vairs nav atzīti arī legingi, kas jau ilgu laiku atrodas daudzu sieviešu drēbju skapjos. "It sevišķi Latvijā meitenes grēko ar to, ka legingi kļūst par biksēm. Legingi nav bikses," atgādina stiliste.

"Ir atkāpies arī tuniku laiks, ko agrāk tik ļoti nēsāja. Nevar teikt, ka tās ir jāmet ārā, bet vajag nēsāt citos dzīves gadījumos," tā Salceviča skaidrojot, ka šobrīd vairāk tiek pievērsta uzmanība vidukļa izcelšanai.
Rudens drēbju šķirošanā būtu labi ar kritiskāku aci apskatīt arī savas trikotāžas žaketes. Paturēt vajadzētu stingras, laba piegriezuma žaketes, kas labi pieguļ augumam. Tomēr atbrīvoties vajadzētu no trikotāžas žaketēm, bleizeriem, kuras nereti rotā plastmasas pogas.
Vērtīgi padomāt arī par plēstajiem džinsiem. Ja pērnajā sezonā modē bija izplēsti milzīgi ceļi, tad šosezon vairāk modē ir minimāli plēsumi, proti, kāda līnija ceļu daļā. "Dizains ir tīrāks," piebilst Salceviča.
Pilnīgi mainījušas savu formu ir džinsa īsās jakas. "Ja agrāk nēsāja īsiņas, tad tagad modē ir "oversize", lielas, garas. Arī ar plēsumiem. Mazās, īsās džinsu jaciņas gan ir izgājušas no modes. Bet, ja tā ir klasiska, ar labu formu, tad ārā gluži mest nevajadzētu, tā noteikti atgriezīsies atpakaļ modē. Ja ne jūsu paaudzē, tad jūsu bērnu paaudzē."
Paturpinot virsjaku tēmu, Salceviča piebilst, ka šosezon vajadzētu fokusēties uz pufīgajām jakām, kas nav sportiskajā stilā, bet gan tendēti uz klasiskāku formu – ne ar rāvējslēdzēju, bet pogām.

Audumu apdrukas un printi


Tā kā modē ir lakoniskāki krekli ar uzrakstiem un saukļiem, tad noteikti vajadzētu no garderobes izskaust t-kreklus ar fotogrāfijām un dažādām uzlīmētām detaļām.

Pirms vairākiem gadiem aktuāla bija batikošana jeb auduma krāsošana specifiskā manierē. Ja drēbju skapī aizķērusies kāda drēbe no šiem laikiem, vajadzētu rūpīgi apdomāt tās nepieciešamību, jo modes pasaulē šāda tipa drēbēm šobrīd vairs nav vieta.
Lai arī katru sezonu aktuāli ir dažādi apģērbi ar, piemēram, leoparda rakstu, Salceviča uzsver, ka ar tiem jābūt uzmanīgiem, jo viss atkarīgs no tā, kādā interpretācijā apģērbs tiek piedāvāts. "Protams, ja mēs runājam par kaut kādiem lētiem variantiem, tie modē nebūs nekad!"

Apavi

A post shared by Who What Wear (@whowhatwear) on Sep 25, 2017 at 2:51pm PDT


Izmaiņas ir arī apavu pasaulē. "Es droši vien teiktu, ka sievietēm vajadzētu kāpt ārā no tām briesmīgajām platformām, kuras ir nopirktas deviņdesmitajos gados. Ja viņas ir ar atsaucēm uz septiņdesmitajiem un tiek nēsātas ar zeķi, tad var izskatīties pat ļoti labi," tā modes lietpratēja, piebilstot, ka bieži vien redz šāda tipa apavus uz ļoti augstiem papēžiem, ar noapaļotu purngalu, un ar kurām pat, godīgi sakot, nevarot paiet, jo zole nelokās.

Ieskicējot galveno apavu modes pasaulē, Salceviča skaidro, ka modē ir gan apavi uz resniem, gan uz smalkiem papēžiem, kā arī apavi ar spiciem purniem.
Bet apavu pasaulē, lūk, vēl kāds jaunums! "Protams, ka staigāt mēs staigāsim ar, piemēram, vienkrāsainām kedām, bet šobrīd aktuālas ir daudzkrāsainas kedas. Nevar gluži teikt, ka mums būtu jāmet ārā baltās kedas un jānomaina pret kedām, kas ir ar pūkām, aprakstiem, apdrukām, jo tā ir tendence, kas šobrīd ir aktuāla. Es uzskatu, ka var arī nēsāt tās."

Aksesuāri

A post shared by Who What Wear (@whowhatwear) on Aug 26, 2017 at 12:47pm PDT


"Jāaizmirst būtu arī masīvās kaklarotas, jo iepretim masīvām kaklarotām šobrīd aksesuārs var būt maza šallīte, lakatiņš. Kā aksesuārs tas ir daudz vairāk parādījies drēbju zīmolu kolekcijās," skaidro stiliste.

No modes izgājušas arī lentītes ap kaklu jeb, tā saucamie, čokeri. "Globāli pasaulē vairs neviens nenēsā čokerus, protams, Latvijas ielās tie vēl joprojām ir aktuāli."
"Jo lielāka soma, jo tā ir mazāk aktuāla," teic Salceviča. Savu uzvaras gājienu uzsākušas maziņās somas, par ko liecina arī veikalos pieejamā produkcija. Tomēr mugursomas gan nav zaudējušas savu spozmi modes pasaulē.
Turpinot aksesuāru tematu un rudens sezonas aktualitātes, modes eksperte skaidro, ka cepures ar bumbuli vairs nav modē. "Iekšā nāk taksistu micītes, mazliet ar armijniecisko noskaņu."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!