Foto: Privātais arhīvs
Anatols Vovks Rīgā viesojas bieži. Viena no iespējām viņu sastapt klātienē bija 12. oktobrī, kad Modes muzejā vēsturnieks lasīja lekciju "Haute Couture spiedzes" – aizraujošu ceļojumu pagātnē. Bet šeit un tagad piedāvājam apspriest tagadni: sarunā ar "Delfi Woman" modes eksperts skaidro, uz ko nedrīkst taupīt, kam ir noteicošā loma tēla veidošanā un kāda, Anatola prāt, ir 21. gadsimta sieviete.

– Kādas ir jūsu attiecības ar Rīgu?

Rīgā esmu bieži. Mājīga pilsēta ar plašu vēsturi un izsmalcinātu arhitektūru. Pilsēta ar operu un muzejiem. Ar siltumu un draudzīgumu. Es lasu lekcijas Modes muzejā – patiesi priecājos, ka jums ir tāds muzejs, kurā tiek rīkotas izstādes un lekcijas. Ne visiem Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja nokļūt lielajos pasaules muzejos, taču viņi var doties uz Grēcinieku ielas 24. namu un nonākt modes pasaulē.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 11 Окт 2018 в 4:41 PDT

Lekcijā "Haute Couture spiedzes" es stāstu par sievietēm, kas bija uz modes žurnālu vākiem, kuras uzskatīja par stila ikonām un modes likumu izstrādātājām. Viņas fotografēja visslavenākie fotogrāfi. Viņas apskauda un atdarināja. Viņu rotas un tērpi bija aprunāšanas un skaudības objekts, pasaule to dēļ juka prātā. Bet! Reti kurš zināja, ka šīs sievietes bija iesaistītas spiegošanā un kolaboracionismā. Izmantojot savu īpašo statusu un sakarus, viņas darbojās gan savas valsts, gan ienaidnieku labā. Aktrises, dziedātājas, ietekmīgu politiķu sievas, kuturjē un dejotājas. Visas šīs sievietes vienoja divas lietas – spiegošana un Haute Couture.

– Vai jūsu garderobē ir kāda lieta, kas iegādāta (saņemta) Rīgā un kādēļ tā jums ir īpaša?

Ar rokām adīta šalle un cepure ar tradicionālajiem latviešu rakstiem. Man patīk "hand made", etniskais stils vienmēr būs modē. Fasoni mainās, bet pats stils paliek. Tādas lietas droši var saukt par "timeless" (ārpus laika). Katrā ceļojumā es iegādājos kaut ko, kas ataino šīs zemes raksturu, būtību.

– Vai ir kāds nesens pirkums, kas raisa īpašas emocijas?

Itāļu mētelis ar haki krāsas trikotāžas adījuma piedurknēm.

Rudens garderobes must-have

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 3 Окт 2018 в 5:23 PDT

– Klāt rudens. Gadalaiks, kas asociējas ar krāsainām lapām, siltu pledu, karstu tēju un lietu. Tas ir laiks, kad sākam ģērbties siltāk. Kā to izdarīt, lai būtu gan ērti, gan silti, gan stilīgi? Kādi likumi jāievēro?

Šo jautājumu dzirdu bieži. Jāatceras, ka nav vienota risinājuma, kas der visiem, nav noteiktas formulas, kas palīdzētu ikvienam būt stilīgam. Jāņem vērā augums, svars, dažādi parametri, pat vecums. Visas tendences jāadaptē atbilstoši sev.

Izvēloties apģērbu rudenim, pirmkārt, domājiet par praktiskumu un dabīgiem materiāliem. Mūsdienās aizvien vairāk ražotāju pāriet uz mākslīgajiem materiāliem. Jā, šādiem audumiem apdruka un krāsas ir košākas, tomēr vērts atcerēties, ka poliamīda mētelis rudenī nesasildīs.

Mierīgi pasteļtoņi ir viens no labākajiem variantiem. Kāpēc? Atbilde vienkārša, tas ir bāzes apģērbs, kas ļaus veidot daudzus un dažādus tēla variantus.

– Kam, jūsuprāt, jābūt ikvienas sievietes un vīrieša rudens garderobē?

Domāju, tās ir bāzes lietas: trencis, labs lietussargs, cimdi un, protams, kopti, ūdens necaurlaidīgi apavi.

Taupiet uz apģērbu, bet ne apaviem

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 27 Сен 2018 в 5:09 PDT

– Kādi apavi šobrīd ir īpaši pieprasīti?

Šobrīd bieži var redzēt apavus uz platformas, turklāt šī platforma ir arī šķietami nepiemērotiem apavu modeļiem – no mokasīniem līdz oksfordiem. Veikalos šobrīd ir plaša izvēle apaviem košās krāsās – tādus izvēlas gan vīrieši, gan sievietes. Pirmais, kam cilvēki pievērš uzmanību iepazīstoties, ir apavi. Apavi + akurāti mati = 70 procenti no veiksmīga tēla.

Apavi ir aksesuārs, uz ko nedrīkst taupīt. Pirmkārt, tās ir kājas, kam jābūt siltumā. Otrkārt, tas ir stils. Labāk taupīt uz apģērbu, ne apaviem.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 5 Окт 2018 в 5:14 PDT

Ticiet man, cilvēkam ar labiem apaviem, bet laika zoba nodeldētu apģērbu ir daudz lielāka iespēja iekarot uzticību nekā cilvēkam dārgā uzvalkā, bet ar netīriem un novalkātiem apaviem.

– Spilgtas krāsas savā garderobē izvēlas nedaudzi, savukārt jums tās patīk. Kā nepārspīlēt ar krāsām? Kas jāzina, kombinējot krāsas?

Košas krāsas ir tas, kā pietrūkst pilsētām. Daudzi izvēlas melno un pelēko, kā argumentu minot praktiskumu. Jā, tā ir, tomēr par spilgtām krāsām nevajag aizmirst. Tas nenozīmē, ka visiem jāskrien uz veikalu un jāizpērk lietas šokējoši rozā krāsā. Tas nozīmē, ka savu koptēlu var "atšķaidīt" ar košiem akcentiem.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 1 Окт 2018 в 5:09 PDT

Par šādiem akcentiem var saukt aksesuārus – cimdus, apavus, šalles, lakatus, cepures un somas. Nevēlaties valkāt oranžu mēteli? Lūdzu! Tomēr melnu mēteli var papildināt ar krāsainiem apaviem, tādējādi koptēlu padarot patīkamāku un piešķirot "rozīnīti".

Salikumus var atrast it visur. Biežāk apmeklēt muzejus, aplūkot mākslas darbus. Daba piedāvā miljoniem dažādu toņu salikumu. Koki, lapas, dzīvnieki, ziedi, ainavas... Atliek vien ieskatīties, iedvesmu atrast var arī pilsētā. Galvenais – nebaidīties eksperimentēt.

Atpakaļ deviņdesmitajos

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 6 Окт 2018 в 5:00 PDT

– Mode ir cikliska. Kas šajā sezonā ir atgriezies no pagātnes?

Modes cikls vidēji ilgst 25 gadus. Šodien redzam atgriežamies deviņdesmito gadu estētiku ar tās dzīvnieku valsts printiem, polsteriem, bižutēriju. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka jāmeklē antresolos savas vecās lietas, ieskaitot adītos džemperus, kas tur tika nobāzti uzreiz pēc PSRS sabrukuma. Mainās fasoni, mainās tendences. Tādas lietas piestāvēs jaunībai.

Cilvēkiem gados nevajadzētu valkāt vintage, šis stils padarīs vēl vecāku. Gluži pretēji – pērciet mūsdienīgas lietas.

Masu tirgū šobrīd pieejami absolūti nedārgi apģērbi, kas atbilst mūsdienu tendencēm un ko var adaptēt jūsu individuālajam stilam.

Modīgi un lēti – nav iespējams, stilīgi un lēti – visnotaļ reāli

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 31 Июл 2018 в 5:39 PDT

– Sabiedrībā iesakņojies stereotips, ka stilīgums ir dārgs prieks. Vai tiešām?

Jā un nē. Viss atkarīgs no dažādiem faktoriem. Pirmkārt, jūsu algas – vai varat atļauties pirkt dārgu apģērbu. Piekritīsiet, ka vilnas džemperis būs dārgāks par akrilu. Tajā pašā laikā nedrīkst taupīt uz aksesuāriem – nekādā gadījumā. Var ietaupīt uz pamatlietām, bet nekādi uz detaļām un apaviem.

Pirkt krekliņu par 200 eiro ne vienmēr ir loģiski, vienmēr var nopirkt par 10 eiro – kokvilna vienmēr izskatīsies tāda pati, turklāt kalpošanas laiks ir vienāds.

Otrs faktors – jūsu fantāzija un individuālās īpatnības. Piemēram, Airisa Apfela. Šis vārds ir zināms gandrīz ikvienam. Dāma cienījamā vecumā ar lielām brillēm un lērumu aksesuāru. Pateicoties savai fantāzijai, viņa ir kļuvusi par stila ikonu, kaut gan daudzus aksesuārus pirkusi krāmu tirdziņos.

Esmu drošs, ka arī Rīgā ir neslikti "second hand" veikali, kuros var atrast oriģinālas lietas. Nezinu, kas traucē vīrietim vai sievietei izvēlēties kādu aksesuāru un padarīt to par savu atšķirības zīmi. Lakatiņi, rokassprādzes, kaklasaites, zeķes, pat turbāni. Nebaidieties tos valkāt, esiet drosmīgi!

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 25 Июн 2018 в 6:22 PDT

Trešais faktors ir jūsu cieņas līmenis – pret sevi un apkārtējiem. Es neskatos uz cilvēku izvēlētajiem zīmoliem un viņu apģērba un aksesuāru summāro vērtību. Pirmais, kam pievēršu uzmanību, ir āriene.

Sevi cienošs cilvēks nekad nevalkās vienu un to pašu kreklu vai zeķes visu nedēļu. Viņš neodīs pēc sviedriem, galvu nerotās nemazgātas "lāstekas". Tīrība un sakoptība arī ir stilīga koptēla sastāvdaļa.

– Vai par stilu vienmēr ir dārgi jāmaksā? Varbūt ir kādas viltības, kā ģērbties modīgi, bet par pieņemamu cenu?

Modīgi un nedārgi ģērbties nav iespējams. Tādēļ, ka mode ir dārga, turklāt mainās vairākas reizes gadā. Savukārt ģērbties stilīgi un par pieņemamu cenu – tas gan ir iespējams.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 24 Авг 2018 в 4:41 PDT

Nevajadzētu aizmirst par sezonas izpārdošanām, kurās daudzi zīmoli pieejami ar atlaidēm – reizēm pat līdz 90 procentiem.

Papildus tam, garderobes pamatā izvēlieties lietas, kas ir savstarpēji kombinējamas, apģērbu melnā, bēšā, baltā, tumši zilā krāsā. Šādu garderobi ērti papildināt ar košiem aksesuāriem, tādā veidā nepārkāpjot robežas.

Bet pats galvenais – noskatīšana. Noskatieties tēlus un idejas ielās, žurnālos un kino. Tādējādi ar laiku var attīstīt stila sajūtu, turklāt – pilnīgi bez maksas.

– 21. gadsimta sieviete – kāda viņa ir? Kādu šo sievieti redzat jūs?

Spēcīga, gudra, neatkarīga, mērķtiecīga. Viņa vairs nevēlas mākslīgās skropstas un nagus, viņa nevēlas implantus krūtīs un citviet savā ķermenī. Viņa nekrāso matus biešu tonī. Viņa ir par dabiskumu. Viņa ir par iekšējās pasaules pilnveidošanu. Uzskatu, ka tam tā ir jābūt. Iekšējais piepildījums ir svarīgāks par uzpumpētām lūpām un mākslīgām astotā izmēra krūtīm.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Анатоль Вовк / Anatole Vovque (@anatole_vovque) 19 Июл 2018 в 5:11 PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!