Foto: Shutterstock

Vasaras sezona aicina iegādāties ne tikai jaunus un modes tendencēm atbilstošus apģērbus, bet arī modernus un ērtus apavus. Lai gan, uzmērot un izmetot mazu apli pa apavu veikalu, šķiet, ka kurpes ne tikai lieliski uz tavas kājas izskatās, bet arī der un nemaz nespiež, šī sajūta var būt maldinoša. Nereti tikko iegādāti apavi jau pirmajā kārtīgajā nēsāšanas reizē spiež vai uzberž tulznas, tāpēc ir svarīgi zināt, kā pareizi tos ievalkāt.

Iedvesmojoties no ''Glamour'', piedāvājam ieskatīties ieteikumos, kas nomāks domas, ka jaunie apavi nav velkami un ir jāizmet, kā arī palīdzēs ātri kurpes ievalkāt.

Valkā nedaudz un bieži

Ne vienmēr jau laikus iespējams sagatavoties jauniem pirkumiem, jo tie mēdz notikt arī spontāni, bet tas, ka jau iepriekš zini, ka pēc mēneša ieplānots pasākums, kuram noteikti jāiegādājas jauni apavi, var nākt tev tikai par labu. Savlaicīgi iegādājoties kurpes, tu tās vari ienēsāt pakāpeniski, piemēram, uzvelkot un nēsājot, kamēr apdari mazos mājas darbiņus, mazgā traukus vai aizej līdz piemājas veikalam. Šāda īsa, bet bieža jaunu apavu valkāšana pieradinās kājas un samazinās risku iegūt tulznas.

Paberzē zoli ar smilšpapīru

Jauni apavi, it īpaši augstpapēžu kurpes, var būt slideni, un centieni nepaslīdēt un nenokrist var būt īsts izaicinājums, kā arī papildu piepūle kājām. Tāpēc, lai izvairītos no noberztām tulznām, nedaudz paberzē apavu zoles ar smilšpapīru, lai nodrošinātu lielāku saķeri ar jebkādu virsmu. Taču nepārspīlē, jo negribi sabojāt apavus.

Apavu izstaipīšanai izmanto karstumu

Karstums var palīdzēt mīkstināt un izstaipīt kurpes, kas ir nedaudz par mazu un spiež. Uzvelc biezas zeķes, iekāp jaunajos apavos un ar fēnu pūt tiem virsū karsto gaisu. Pārliecinies, ka karstais gaiss vienmērīgi tiek klāt visam apavam, lai izvairītos no materiāla izkušanas atsevišķās vietās, pēc tam ar apaviem kājās pastaigā pa māju. Karstums apavu materiālu padarīs mīkstāku, bet biezās zeķes tikmēr tos izstaipīs.

Ja karstums nelīdz, sauc talkā aukstumu

Ne visu apavu izstaipīšanai līdz karstums, tāpēc tādā gadījumā izmēģini pretējo jeb aukstumu. Piepildi ledus maisiņus ar ūdeni un ieliec tos apavos, pēc tam abus ieliec saldētavā un tur atstāj aptuveni uz četrām līdz astoņām stundām. Taču pirms maisiņus ar ūdeni liec apavos, pārliecinies, ka tie ir kārtīgi aiztaisīti. Papildu drošībai vari tiem aptīt plānu dvielīti un tad tos likt apavos. Kad vairākas stundas jau pagājušas, izņem apavus no saldētavas un ļauj ūdenim istabas temperatūrā izkust. Kad tas noticis, ņem laukā ūdens maisiņus un vari pārbaudīt, vai apavi patiešām izstaipījušies.

Ādas apaviem izmanto tehnisko spirtu

Ja esi iegādājies jaunus ādas apavus un tie spiež, lai to izstaipītu, izmanto tehnisko spirtu. Kurpes iekšpusi nedaudz iesmērē ar spirtu, tūliņ apavus uzvelc un ar tiem pastaigā pa māju vismaz 20 minūtes. Alkohols apavu materiālu padarīs mīkstāku, kas savukārt nodrošinās, ka apavs ieņems tavu pēdu izmēru un formu.

Salīmē pirkstus kopā

Ja neviens no iepriekšējiem ieteikumiem nelīdz, ar plāksteri salīmē kājas trešo un ceturto pirkstu kopā. Iespējams izklausās dīvaini, bet tas strādā. Starp šiem pirkstiem ir nervs, kurš rada sāpes, ja uz to tiek izdarīts spiediens, kā mēdz notikt, kad nēsā jaunus apavus. Šādi salīmējot pirkstus kopā, iespējams izvairīties no nepatīkamām sāpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!