Foto: Shutterstock
Līdz ar rudens sākšanos gaiss kļūst patīkami dzestrāks un pat šķietami svaigāks, kas mudina veikt izmaiņas arī savā garderobē. Tas gan nenozīmē, ka atkal jāatver maciņš jauna apģērba iegādei – šoruden aktuālāko, visticamāk, varēsi atrast sava skapja dziļumā. Galu galā – tāpēc vien, ka jāģērbjas siltāk, nevajadzētu aizmirst par modi.

Modes skates, kurās demonstrēja aktuālo šajā rudenī un ziemā, iekrita tieši pirms robežu aizslēgšanas visā pasaulē. Kopš šo kolekciju prezentācijas modes industrija, tāpat kā pārējā pasaule, ir saskārusies ar milzīgām problēmām, turklāt ir mainījies arī tas, kā ģērbjamies, raksta "Who What Wear". Tobrīd, kad kolekcijas tika prezentētas, modes nami bija sadalījušies divās atšķirīgās nometnēs – vienā pusē valdīja tēmas, kas saistītas ar fantāzijām, mākslai līdzīgi darbi, kas paredzēti ekstravagantām sabiedriskās dzīves norisēm, savukārt otrajā pusē akcentēja pāreju uz ikdienā valkājamiem, klasiskiem apģērba gabaliem.

"Mēs noteikti redzam, ka dizaineri izvēlas demonstrēt patiešām valkājumus apģērba gabalus. Krietni vairāk nekā citās pēdējās sezonās," teic "Net-a-Porter" globālo iepirkumu direktore Elizebete fon der Golca. "Tas atspoguļo klientu vēlmi veikt pārdomātākus pirkumus, ņemot vērā ilgtspēju, un paturot prātā ideju – investēt tagad, bet valkāt mūžīgi. Mūsu garderobēs arvien vairāk parādīsies apģērba gabali, kurus var savienot dažādos veidos un valkāt vairākos gadalaikos. Šajā rudenī uzmanību pievērsīsim zābakiem, izšuvumiem, virsdrēbēm, grezniem vilnas izstrādājumiem un, protams, rotaslietām."

Tā kā šobrīd pavadām vairāk laika telpās un mājās, daudzi no mums ģērbšanās laikā piešķir prioritāti ērtībai un vieglumam. Vienlaikus šī vajadzība ir līdzsvarota ar vēlmi atgriezties pie ierastās garderobes un iespēju sapucēties. "Nenovērtēta greznība ir atslēgas vārdi daudzām kolekcijām. Šeit runa ir par augstas kvalitātes adījumiem, kašmiru un neitrāliem toņiem," skaidro Tifānija Hsū, "MyTheresa" iepirkumu direktore. Viņa uzsver, ka šajā rudenī sevišķi modīgas ir adītās kleitas. Kā atklāj "Harrods" modes direktore Lidija Kinga – pircēji šobrīd ir koncentrējušies uz kapsulas garderobi. Viņa šajā rudenī mudina izvēlēties apģērbu, kas brīvi piekļaujas augumam, ''kokona'' adījumus, vieglas kleitas, kā arī zīda apģērba gabalus un vizuāli masīvus zābakus.

Tātad – šoruden komforts ir galvenais! Taču būtiski saprast, ka vaļīgu, maisveidīgu adījumu vietā priekšroka jādod nedaudz apspīlētākiem apģērba gabaliem, kas vienlaikus ļauj justies gana brīvi. "Otra izplatītākā tendence ir koncentrēšanās uz sieviešu auguma formām, kā rezultātā modē atgriežas "bodycon" kleitas," skaidro fon der Golca. "Bodycon" kleita ir cieši pieguļoša, kas bieži vien ir izgatavota no elastīga materiāla. Šoruden šī kleita atgriežas nedaudz elegantākā versijā.

View this post on Instagram

A post shared by Miu Miu (@miumiu) on Aug 27, 2020 at 9:04am PDT

Žaketes un jostas

Šī ir jauna modes tendence, kuru, visticamāk, vari izmēģināt itin viegli, jo viss nepieciešamais, iespējams, jau atrodas tavā skapī. Daudzi dizaineri savās kolekcijās iekļāva jakas un žaketes (visbiežāk ar kvadrātveida proporcijām), kuras valkāja ar cieši sasietu jostu. Lieliska izvēle darbam, skolai vai vienkārši ikdienai.

View this post on Instagram

A post shared by JIL SANDER (@jilsander) on Feb 24, 2020 at 2:00am PST

90. gadu nostalģija

Modē arīdzan atgriežas 90. gadu tīrās līnijas, kuras šoruden sevišķi izceļ auguma siluetu. Domājot par šo, visticamāk, prātā nāk māsas Kardašjanas, kuras itin bieži savā garderobē iekļauj līdzīgus apģērba gabalus. Tiesa, šoruden aktuālās kleitas ir krietni atbrīvotākas un arīdzan garākas. "Šodienas "bodycon" versija ir elegantāka. Bija interesanti redzēt zīmolus, kuri cenšas atgriezties pie seksīguma, taču modernākā un jaunākā stilā," piebilst fon der Golca.

View this post on Instagram

A post shared by HABEN ASKER (@habenasker) on Sep 7, 2020 at 6:01am PDT

Ērti apmetņi

Runājot par virsdrēbēm, apmetņi bija aktuāli visās četrās modes galvaspilsētās. Sākot no "Celine" versijas ar tvīda mežģīnēm un beidzot ar "Balenciaga" hibrīda veida apmetņiem. Nenoliedzami, šī ir ērta tendence, kuru vērts izmēģināt!

View this post on Instagram

A post shared by Bottega Veneta (@bottegaveneta) on Sep 4, 2020 at 9:43am PDT

Apkakles un citi krāšņumi

2020. gadā sevišķu uzmanību modes pasaulē pievērš apģērba gabaliem virs vidukļa. Galu galā – video zvani ir kļuvusi aktuālāki nekā iepriekš, un skaidrs, ka dažkārt ir pagalam liels slinkums saposties dienai, ja tā tiks pavadīta tikai un vienīgi mājās. Kurš gan nav izmēģinājis piedalīties tiešsaistes darba sapulcē, sēžot treniņbiksēs, bet glaunā blūzē? Ja reiz redz tikai augšadaļu, kāda jēga censties? Līdz ar to – šoruden starmešu gaismā ir dažādas apkakles, kuras ir veiksmīgs papildinājums teju jebkam.

Labi zināmās rūtis

Rūtains apģērbs, šķiet, ir neatņemama rudens sastāvdaļa. Šosezon sevišķi modīgas ir apdrukas spilgtos un neparastos krāsu sajaukumos.

View this post on Instagram

A post shared by Chloé (@chloe) on Jun 23, 2020 at 6:00am PDT

Vestes, kuras gan sasildīs, gan izdaiļos

Ja joprojām domā, ka vestes ir iederīgas vien tavas omītes garderobē, tu smagi maldies un daudz ko palaid garām! Džempera vestes bija iekļautas lielākajā daļā dizaineru kolekciju. Interesanti, ka uz modes mēles tās arīdzan tika kombinētas ar kaklasaitēm. Neparasta, taču, nenoliedzami, interesanta ideja.

View this post on Instagram

A post shared by Burberry (@burberry) on Mar 10, 2020 at 12:00pm PDT

Āda, āda, āda...

Runājot par virsdrēbēm, šoruden dominē ādas un mākslīgās ādas mēteļi, kas patiesi rada elegantu un noslēpumainu koptēlu. Materiāls modes starmešu gaismā atrodas jau kādu laiku, un, šķiet, ka negrasās to vēl pamest. "Bēšie un brūnie toņi joprojām ir galvenie, tomēr dizaineri savās kolekcijās arīdzan ir iekļāvuši apģērbu neparastākās krāsās," stāsta Hsū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!