Foto: Shutterstock

"Galvenais, lai kājas būtu siltas," tā filmā "Emīla nedarbi" sacīja mazais Emīls. Ziemas laikā jo īpaši aktuāli ir ne tikai saglabāt siltumu iemīļotajos ziemas apavos, bet arī darīt visu iespējamo, lai kājas un apavi neciestu no slapjuma. Piedāvājam kurpnieka Andra Kačkāna ieteikumus apavu kopšanai ziemas laikā.

Andris Kačkāns, kurš ir kurpnieks ar 35 gadu darba pieredzi, izgatavojis ne tikai Dziesmu un deju svētku dalībniekiem pastalas, bet arī ādas apavus gan kungiem, gan dāmām.

"Cik ir cilvēku, tik ir domu. Nevēlos teikt - jādara šitā un vairs nekā citādi," par apavu kopšanu ziemas laikā saka kurpnieks, piebilstot, ka turpinājumā minēti tikai ieteikumi, kā rūpēties par iemīļotajiem apaviem.

Likt pie mūrīša vai radiatoriem?

Kurpnieks atzīst, ka apavu likšana pie radiatoriem nav vēlama, tāpēc viņš iesaka apavos salikt avīzes. "Man siltumierīces nepatīk. Vislabākais, manā skatījumā, ir avīzes. Tās uzsūc apavos lieko mitrumu, kā arī palīdz saglabāt apavu formu," apgalvo Kačkāns. Viņš arī piebilst, ka, lai saglabātu apavu formu, ir iespējams iegādāties speciālus koka vai plastmasas apavu formas turētājus vai kurpju liestes. Tad apavi jāliekot žāvēties. "Apavus nevar tā vienkārši uzlikt un izžāvēt - tad apavu forma var sarauties," atgādina kurpnieks.

Apavi un sāls

"Ieteicams lietot dažādus līdzekļus, kas ne tikai pasargā no sāls, bet arī atvaira ūdeni un sniegu," apgalvo kurpnieks. Viņš arī pauž viedokli, ka tieši šāda apavu profilakse ir vislabākais veids, lai pasargātu savus apavus dažādos laikapstākļos.

Kur labāk glabāt apavus?

"Kad sezona beigusies, tad apavus vajag izkaltēt, apstrādāt ar apavu kopšanas līdzekļiem," stāsta kurpnieks. Viņš arī atgādina, ka apavus var novietot arī kastēs, lai tie nepārklātos ar putekļu kārtiņu. "Tas puteklis jau neko sliktu un ļaunu nenodarīs, bet tā jau ir katra vēlme – likt kastēs vai nē," saka Kačkāns.

Izplatītākās problēmas

"Saplīsis rāvējslēdzējs – tā laikam ir pati sāpīgākā problēma," stāsta kurpnieks. Tāpat viņš stāsta, ka cilvēki bieži vien nāk pie kurpnieka, jo redz, ka uz iemīļotajiem apaviem parādījušies pleķi. "Pleķus palīdz novērst ne tikai kurpnieks, bet arī dažādi kopšanas līdzekļi," teic Kačkāns. "Tie ir pieejami ne tikai melnā, bet arī citās krāsās, turklāt visdažādākā materiāla apaviem."

Laiks doties pie kurpnieka

Novalkāti papēži, atlīmējusies zole, skrāpējumi... Tās ir tikai dažas no problēmām, ar ko sastopamies ikdienā, atkal un atkal velkot iecienītos apavus.

Kurpnieks atgādina, ka, ja kādam apavam radusies problēma, labāk to risināt savlaicīgi, nevis gaidīt, kad sakrājas lērums defektu.

"Tad kurpnieks teiks – jāremontē tas un tas. Protams, tad klients būs šokā," stāsta Kačkāns. Viņš arī uzsver, ka, ja vien problēma tiks laikus ieraudzīta, samazināsies arī remonta izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!