Foto: Shutterstock
Pienācis vēsais laiks, daļā biroju, iespējams, pat nesilda tik daudz kā citus gadus. Ko darīt, ja, sitot pa datora taustiņiem, ir drēgni, bet tad nākas vilk kaut ko virs drēbju pamatkārtas. Kā to darīt lietišķi atturīgi vai vidēji konservatīvā stilā – atbilstoši ofisa dreskodam?

Kas ir spicējuši ausis skolas fizikas stundās, atceras, ka silda gaiss, tāpēc pirmā loģiskā izvēle ir daudzslāņoties un vilkt divas vai pat trīs apģērba kārtas.

Aplūkosim daudzslāņošanās formulas, kas būtu piemērotas ofisam ar vidēju konservatīvisma līmeni, jo lielai formalitātei un augstiem posteņiem daudzslāņošanās rīcības lauks ir ierobežots ar formulu kostīms/uzvalks un vīriešu tipa krekls/krekls. Viss!

Lai mierīga sirds, – cerams, ka tomēr politiskās un ekonomiskās elites līmenī telpu siltuma jautājums ir atrisināts, turklāt etiķete pieprasa no vilnas auduma šūtus kostīmus un uzvalkus, kuros, neapšaubāmi, ir daudz siltāk nekā apģērbā poliestera izpildījumā.

Starp citu, pāriešana uz vilnas kostīmiem vai žaketēm-separātiem ar vilnas piemaisījumu ir pirmais solis salīgajiem! Paskaties uz savu apģērba sastāvu.

Bet tagad par daudzslāņošanos.

Formulas ar žaketi


Pats par sevi saprotams, ka ofisam ir piemērotas vienkrāsas žaketes-separāti, kā arī žaketes ar rakstu – visneitrālākās ir kā ar krītu vilktas strīpas, kam seko Velsas prinča rūtiņa, skotu rūtiņa. Sievietes var izvēlēties biezāka, tvīdam līdzīga auduma separātus "Chanel" vai vecā labā "Balmain" stilā ar akcentētiem pleciem.

Pateicīgi daudzslāņošanai ir apģērba gabali tā sauktajā angļu stilā, pieklusinātajos siltajos zemes toņos, ar "argyle" rombiem vai Indijas gurķu rakstu.

Žakete plus veste, plus krekls


Žakete plus džemperis

View this post on Instagram

A post shared by Max Mara (@maxmara)


Žakete plus bītlene

View this post on Instagram

A post shared by MANGO (@mango)


Daudzslāņošās formulas bez žaketes formālisma ziņā atrodas līmeni zemāk. Žakete kā otrais slānis ne tikai paceļ lietišķuma līmeni, bet arī "savāc" siluetu, piešķir tam struktūru. Komplektos bez žaketes šī funkcija gulstas uz kokvilnas krekla pleciem vai bieziem adījumiem, tāpēc labi, ja viena vai otra no šīm faktūrām komplektā figurētu. Ja nav – talkā var ņemt piegulumu. Pieguloša apģērba vienība, piemēram, bītlene, piešķir struktūru caur to, ka viens pret viens atkārto ķermeņa aprises, lai kādas tās būtu.

Formulas ar kreklu un adījumu

Krekls plus veste

View this post on Instagram

A post shared by COS (@cosstores)


Krekls plus džemperis

View this post on Instagram

A post shared by COS (@cosstores)


Kreklkleita plus veste

View this post on Instagram

A post shared by GANNI (@ganni)

Formulas ar piegulumu

Bītlene plus kardigāns

View this post on Instagram

A post shared by COS (@cosstores)


Bītlene plus džemperis

View this post on Instagram

A post shared by COS (@cosstores)


Visstrukturētākais risinājums, protams, ir tāds, kurā figurē visi trīs kopā: gan žakete, gan krekls vai biezs adījums, un piegulums. Tērpusies šādā komplektā, raidīsi nepārprotamu signālu, ka spītējot aukstumam, esi nopietna karjeriste un atnākusi strādāt, nevis ko tur...

Žakete plus krekls, plus bītlene

Kas vēl?


Ja esi no salīgo frontes un ofisa korporatīvā kultūra to atļauj – šosezon Dievs ir radījis XXL izmēra šalles. Visi, kas vēlas būt trendā, daudzslāņojas ar tām!


Pavisam drosmīgie var pielaikot jau otro gadu aktuālās balaklavas. Bērnības atmiņas teju lietišķā izpildījumā.

View this post on Instagram

A post shared by Max Mara (@maxmara)


Ja balaklava aizmirsta mājās, arī ir variants. Jokoju.


Daudzslāņošanās teorija un prakse aplūkota šajā rakstā. Te īsumā ieskicēšu tikai zemūdens akmeņus daudzslāņošanai iekštelpās – situācijā, kad visam skaistumam pāri nenāk garš mētelis. Un tās ir proporcijas!

Stāsts, ka kaut kas nav kārtībā ar proporcijām, ir visbiežākais iemesls tam, ka kaut kas nav kārtībā ar visu daudzslāņaino komplektu kopumā. Pēc maniem novērojumiem, nedz kļūdaina krāsu kombinēšana, nedz estētiski nesaderīgu apģērba vienību savilkšana vienā komplektā, nav tik izplatīta, kā tieši aizšaušana greizi ar proporcijām.

Lai daudzslāņojoties nepārvērstos par siena gubu, jāatceras divas būtiskākās lietas:

  • Horizontāles nevelkam tajās zonās, kur nevēlamies, lai kavējas skatītāja acs. Katra horizontāle ir kā "stop" zīme vērotāja acīm. Vestes apakšmala – stop. Krekla apakšmala – stop. Svārku apakšmala – stop. Ja nevēlies akcentēt kaut kādas specifiskas ķermeņa zonas, svarīgi, lai tajās nekavējas vērotāja skatiens. Pēc veselā saprāta un korekcijas tehniku teorijas, ja, piemēram, tev ir "ierosinājumi un priekšlikumi" saviem gurniem, tad labāk izvēlies žaketi vai blūzi, kas beidzas punktā, kur gurnu līnija sāk samazināties.
  • Šī paša iemesla dēļ siluets, kas ir pārlieku saskaldīts ar horizontālēm, liekas īsāks garumā. "Pārlieku" ir relatīvs jēdziens – vērā jāņem valkātāja augums un platums. Garas un kalsnas figūras pacieš vairāk "saskaldīšanas", bet īsāka auguma un sievišķīgu apaļumu īpašniecēm harmoniskāk izskatīsies pēc iespējas mazāk horizontāļu.

Risinājumi, kā daudzslāņoties nekaitējot figūras slaiduma uztverei un pašvērtējumam:

  • Garāku otro slāni var asimetriski iekārtot gurnapģērbā. Horizontāles vietā būs diagonāle.
View this post on Instagram

A post shared by GANNI (@ganni)

  • Atstāt krekla apakšējo podziņu neaizpogātu – tādējādi abas krekla priekšpuses daļas atradīsies atstatus viena no otras, veidojot divas diagonāles. Optiskās ilūzijas rezultātā acs "turpinās" katru diagonāli uz leju, tādējādi pastiepjot siluetu pa vertikāli. Šī metode strādā vienmēr!
View this post on Instagram

A post shared by COS (@cosstores)

  • Izvēloties plecapģērbu pirmo vai otro slāni gurnapģērba krāsā, tiek veidota attiecīgi iekšējā vai ārējā krāsu vertikāle, kas samazina horizontāles, ko neizbēgami veido plecapģērba apakšmala, ietekmi.
View this post on Instagram

A post shared by Max Mara (@maxmara)

Nevēloties kavēt skatītāja uzmanību (kas neizbēgami notiks) uz zonas, kuru daudzslāņo, izvēlies visus plecapģērbu slāņus vienā krāsu gammā, t.i., monohromu. Tad pārejas no vienas apģērba vienības uz otru nebūs tik uzkrītošas un skatienu kavējošas. Piemēram, šajā komplektā ir veseli trīs slāņi: kardigāns, džemperis ar augsto kaklu un bītlene. Pamanīji?

View this post on Instagram

A post shared by Max Mara (@maxmara)

Ja visas apģērba vienības izvēlas vienā krāsā, izveidojas pilnīgi monohroms komplekts. Ja tā var izteikties – tas ir visholistiskākais risinājums no iespējamiem. Tava figūra tajā liksies nesadrumstolota vizuāli un necauršaujama citu domām psiholoģiski. Labs veids, kā palīdzēt sev atgūt novembrī tik nepieciešamo spēku, saglabājot visas daudzslāņošanas un siltināšanās priekšrocības.

View this post on Instagram

A post shared by Max Mara (@maxmara)

Un kā apģērbu daudzslāņo tu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!