Foto: Shutterstock

Ja sporta apavi sasmērēti, nereti tos mēdzam mazgāt veļasmašīnā. Bet vai tiešām tā drīkst? Kā vislabāk kopt botas? To LTV raidījumā "Revidents" šonedēļ skaidroja ādas restauratore Ārija Ubarste un apavu meistars Aldonis Timermanis.

Vaicāta par to, kā vērtē sporta apavu mazgāšanu veļasmašīnā, ādas restauratore Ārija Ubarste atbild, ka viņai pat uzreiz nav konkrēta salīdzinājuma.

“Tad jūs savu sunīti arī varētu izmazgāt veļasmašīnā. Viņš vienīgi kliegtu, bet bota nekliegs – tikai dauzīsies pret stiklu,” teic Ubarste.

Kurpnieks un apavu meistars Aldonis Timermanis piebilst, ka, karstuma ietekmē un botām dauzoties pret stiklu, tiek deformēts purngals.

Tāpēc pirms apavu mazgāšanas uzmanību jāpievērš to marķējumam: “Marķējumā jābūt norādītam, ka apavi domāti mazgāšanai veļas mašīnā, jo tādiem mīkstiem apaviem var būt izmantota tehnoloģija, kurā ir izmantots termoplasta materiāls,” stāsta Timermanis.

To ir svarīgi ievērot, jo termoplastiska vai termouzsūcoša plastmasa ir materiāls, kas noteiktā paaugstinātā temperatūrā kļūst elastīgs vai veidojams, bet atdziestot – sacietē.

Ārija Ubarste skaidro, ka, viņasprāt, vislabākais veids, kā kopt sporta apavus, ir tos tīrīt ar rokām: “Ādu atsevišķi un tad vajag droši vien kaut kādas mazākas birstītes vai lielāku roku veiklību – tekstilu vienkārši ar kādu birstīti izsukājam, notīrām un viss. Tekstils neprasa tik lielu kopšanu kā āda, kas arī restaurācijā ir ļoti cimperlīgs materiāls.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!