Foto: PantherMedia/Scanpix
Izrādās, pārāk bieža matu mazgāšana tevi var ieraut savdabīgā apburtajā lokā, jo, ja tu cītīgi mazgāsi matus katru dienu, arī galvas ādas tauku dziedzeri sāks strādāt aktīvākā režīmā. Un tā nebūt nav vienīgā kļūda, ko pieļaujam, cenošoties panākt, lai mati mazāk taukojas. Kā tad rīkoties, lai no rīta izmazgāti mati vakarā jau atkal nebūtu netīri un tos varētu mazgāt retāk?

Matu taukošanos ietekmē galvas ādas tauku jeb sebuma izdalīšanās. Normālos apstākļos sebums ir neaizstājams galvas ādas komponents, kas pasargā ādu no baktērijām un palīdz ādas virskārtā saglabāt normālu pH līmeni, bet, ja sebums uz galvas ādas ir izveidojies par daudz, mats absorbē vairāk mitruma nekā nepieciešams un kļūst taukains.

Kas ietekmē sebuma pārlieku izdalīšanos uz galvas ādas? Tie var būt vairāki faktori – ģenētiski iemesli, hormonu līmenis, veselības problēmas un pat pārāk bieža matu sukāšana. Iemeslu var būt daudz bet portāls "Adme" sniedz desmit noderīgus padomus, kā rūpēties par matiem, lai tie mazāk taukotos un būtu jāmazgā retāk

Mazgā matus pēc iespējas agrāk no rīta. Tauku dziedzeri visaktīvāk darbojas tieši naktī, tāpēc pamostoties no rīta, mati būs taukaināki nekā dienas beigās.

Foto: Shutterstock

Centies mazgāt matus katru otro dienu vai retāk. Ieteicamais laiks ir reizi divās līdz trīs dienās. Mazgājot matus, galvas āda un mati tiek atbrīvoti no liekajām eļļām, taču, mazgājot matus pārāk bieži, tiek paātrināta to izdalīšanās.

Mazgā matus remdenā vai vēsā, nevis karstā ūdenī. Tāpat kā jebkuru citu, arī taukainu matu īpašniecēm ir ieteicams tos mazgāt remdenā ūdenī, jo karsts ūdens kairina galvas ādu. Tas stimulē tauku dziedzeru darbību, pastiprinot matu taukainību.

Matu mazgāšanā kondicionieri izmanto ar mēru – tikai uz matu galiem. Ņemot vērā, ka kondicionieris ir paredzēts, lai kompensētu dabīgās eļļas, no kurām šampūna lietošanas laikā esat atbrīvojušās, kondicionieri vairāk ir jālieto sausu matu īpašniecēm. Bet, ja tavi mati ir veselīgi, lieto to nedaudz un ieklāj vien matu galos!

Foto: Shutterstock

Izvēlies tādus matu kopšanas līdzekļus, kas nesatur papildu dabīgās eļļas. Šim nolūkam izmanto matu kopšanas līdzekļus, kuru pamatā ir ar skābekli bagātas sastāvdaļas, kas iesūcas matos, bet nepadara matus smagnējus.

Centies izvairīties no matu pīšanas, siešanas astē un cepuru valkāšanas. Protams, ziemā cepure ir obligāts aksesuārs, taču centies izvairīties no ciešas cepures valkāšanas, tā vietā dodot priekšroku brīvai galvassegai, kas ļaus matiem elpot.

Lieki neaiztiec savus matus ar rokām, nevirpini tos pirkstos un nebužini. Aiztiekot matus, tajos nokļūst arī uz rokām esošie netīrumi un taukvielas.

Foto: Shutterstock

Izvairies no matu saskares ar karstumu – taisnošanas, veidošanas un fēnošanas ar karstu gaisu. Šis padoms ir aktuāls kā normālu un sausu, tā taukainu matu īpašniecēm. Augstā temperatūrā tauku dziedzeri izdala vairāk dabīgo eļļu nekā mērenā temperatūrā, tādēļ, žāvējot matus, nepārspīlē ar karstumu.

Padomā par savu uzturu. Pārliecinies, vai ikdienā uzņem pietiekami daudz B grupas vitamīnu (B2 un B6) - tie regulē sebuma izdalīšanos galvas ādā. Samazini arī saldumu un treknu produktu patēriņu ikdienā. Ikdienā atceries izdzert vismaz astoņas glāzes, jeb divus litrus ūdens.

Foto: Shutterstock

Regulāri mazgā ķemmes un sukas. Tās kļūst netīras, aplīpot ar galvas ādas taukiem, kondicioniera, lakas un citu matu veidošanas līdzekļu atliekām, tādēļ, ja vēlies, lai mati nekļūtu netīri pārāk ātri, šos "ieročus" vismaz reizi nedēļa vajadzētu mazgāt siltā ūdenī, izmantojot ziepes vai nelielu daudzumu šampūna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!