Foto: Shutterstock
Vasarā allaž nopietni pievēršamies sejas kopšanai – apzināti lietojam saules aizsargkrēmus, regulāri mitrinām un attīrām sejas ādu. Taču, izrādās, ka pareizai ādas kopšanai ir vēl lielāka nozīme ziemā. Ja nerūpēsies par savu ādu, var nākties sadzīvot ar pigmentiem. Par laimi – tumšie ādas plankumi nerodas vienas nakts laikā, tāpēc, savlaicīgi pievēršot uzmanību, no tiem ir iespējams izvairīties.

Iestājoties aukstajam periodam un laikam aiz loga kļūstot drūmākam, saasinās arī dažādas ādas problēmas. Lai gan varētu šķist, ka pigmentācija aktīvāka kļūst vasaras periodā, kad saules iedarbība ir spēcīgāka, tā nebūt nav. Sauss laiks, zema temperatūra, kā arī zems gaisa mitrums var radīt sausus plankumus uz ādas un pasliktināt dažādas saslimšanas, piemēram, pūtītes, psoriāzi un ekzēmu, atstājot aiz sevis tumšus pleķus, raksta "Health Line". Par laimi – ir virkne darbību, kuras vari veikt, lai rudenī un ziemā pārvaldītu šīs ādas problēmas.

Kas ir hiperpigmentācija?


"Hiperpigmentācija var rasties jebkura iekaisuma (pūtīšu, ekzēmu, psoriāzes), hormonālo izmaiņu (melasmas) rezultātā. Tāpat arī pigmentāciju var izraisīt ultravioletā (UV) un redzamās gaismas iedarbība," skaidro dermatologs Korijs Hartmans. Kad ādas šūnas ir iekaisušas un bojātas, palielinātais melanīna daudzums iedzen pigmentu vēl dziļāk ādas slāņos, veidojot tumšus plankumus. Interesanti, ka cilvēkiem ar tumšāku ādu pigmenti lielākoties rodas iekaisuma dēļ. "Savukārt cilvēkiem ar gaišu ādu hiperpigmentācija rodas ilgstošas saules ietekmes dēļ. Nozīme ir arī videi un hormoniem," stāsta dermatologs.

Kā sauss laiks ietekmē hiperpigmentāciju


Varētu teikt, ka āda darbojas kā ķermeņa barjera pret patogēniem. Kad rudenī mainās laikapstākļi un gaiss kļūst sausāks, mainās arī mūsu āda. "Rudenī un ziemā temperatūra ir zemāka, gaiss ir mazāk mitrs un tajā esošie alergēni mainās. Būtiski ir arī tas, ka mēs kurinām savas mājas," teic Hartmans. "Visi šie faktori veicina ādas sausumu un dehidratāciju." Savukārt ādas sausums var radīt kairinājumu. "Ja ādas barjeru ietekmē kādi traucēkļi, ādai ir grūtāk saglabāt mitrumu. Āda sāk niezēt, rodas vēlme to paknibināt, kā rezultātā veidojas izsitumi," viņš piebilst. Ja šis cikls turpinās, veidojas iekaisums un līdz ar to – hiperpigmentācija.

Kā pārvaldīt pigmentāciju?

Risini problēmas sakni


Dažādas ādas problēmas, piemēram, akne, ekzēma vai psoriāze sausākos laikapstākļos var pasliktināties, it īpaši tiem, kas ir nosliece uz sausu vai kombinēti sausu ādu. Hartmans pigmentu mazināšanai iesaka savu skaistumkopšanas līdzekļu klāstā iekļaut arī produktus ar azelaīnskābi. "Azelaīnskābi dabiski ražo raugs, kas atrodams dažādos graudos. Tā padara pigmentus gaišākus, sejas ādu – veselīgāku, kā arī darbojas kā antioksidants," viņš skaidro.

Foto: Shutterstock

Lieto sauļošanās līdzekli arī ziemā


Kaitīgie saules stari var izraisīt ādas bojājumus pat ziemā, nemaz nerunājot par vietām, kur gada aukstākais laiks ir salīdzinoši silts. Dermatologs mudina lietot sauļošanās līdzekli arī tad, ja laiks aiz loga ir apmācies vai lielāko dienas daļu pavadi telpās. "UV un redzamā gaisma no logiem ir pietiekami stipra, lai pasliktātu hiperpigmentāciju un traucētu ādai ārstēt tumšos plankumus," skaidro Hartmans.

Izvēlies skaistumkopšanas līdzekļus, kas mitrina un izgaismo


Sausais laiks būtiski ietekmē hiperpigmentētu ādu, tāpēc meklē efektīvus produktus, kas mitrina un izgaismo ādu. "Es iesaku iekļaut savā ikdienā produktus ar hidrohinonu un retinoīdu, kas palīdz ārstēt ādas virsējos slāņus. Šādi produkti palīdz labāk absorbēt izgaismojošus līdzekļus, kas ārstē pigmentāciju vai aptur melanīna ražošanu," skaidro dermatoloģe Hopa Mičela. Tāpat dermatoloģe iesaka arī kosmētikas līdzekļus, kas satur kojskābi, glikolskābi vai niacinamīdu, jo tie sejas ādu padara gaišāku un tādējādi vizuāli veselīgāku.

Izvēlies mitrinošu krēmu


Mainoties gadalaikam, ir jāpārskata savs kosmētikas maciņš. Labākais veids, kā sagatavoties aukstam laikam, ir nomainīt vieglākus losjonus uz krēmiem, kas satur keramīdus – tie palīdz ādai saglabāt mitrumu. "Ir pierādīts, ka šie produkti aizsargā ādas barjeru no transepidermālā ūdens zuduma un turpmāka sausuma, kas var radīt niezi un attiecīgi pēc tam – hiperpigmentāciju," atklāj Mičela.

Neaiztiec sejas sausās daļas


Šis varētu šķist pašsaprotami, taču ir ārkārtīgi būtiski. Ja knibināsi sausos pleķus uz ādas, pasliktināsti rētas, kas var padarīt hiperpigmentāciju vēl nopietnāku. Tā vietā izmanto maigus, mitrinošus līdzekļus, lai palīdzētu sausajai ādai atkopties.

Rutīna ir svarīgākā


Runājot par hiperpigmentācijas pārvaldību, jāatzīst, ka milzīga nozīme ir konkrētas rutīnas ievērošanai. "Plankumi neparādās vienas nakts laikā, tāpat arī izmaiņas nevar novērot jau pēc vienas dienas. Rutīna ir veiksmes atslēga rezultātu sasniegšanai," uzsver Hartmans.

Vērsies pie dermatologa


Ja iepriekš minētais nelīdz, drošākais variants ir vērsties pie dermatologa, kurš varēs ieteikt arī citus problēmas risinājumus. Ārsts, iespējams, ieteiks tev veikt ķīmisko pīlingu vai mikroderbambrāziju. Tāpat arī veiksmīgs variants var būt procedūras ar lāzeri (taču ir viens izņēmums – ja tev ir melasma, lāzeris var vēl vairāk pasliktināt hiperpigmentāciju).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!