Foto: Shutterstock
Izrādās, liela nozīme atbilstošā matu kopšanā ir ne tikai izvēlētajiem līdzekļiem, bet arī mazgāšanas biežumam. "Mūsu mati nav veidoti vienādi, tādēļ arī to kopšana ir ļoti individuāla. Lai atrastu to, kas der vislabāk – pareizā šampūna un mazgāšanas biežuma ziņā – var nākties izmēģināt vairākas metodes, līdz izdodas atrast īsto," portālam "Good Housekeeping" saka friziere Ērina Kortnija.

Noteicošā ir labsajūta

Lai mati un galvas āda būtu veselīgi, svarīgs aspekts ir to kopšana ikdienā. Mazgājot matus, tos atbrīvojam no netīrumiem un taukiem, tomēr jāatceras, ka pārlieku biežs mazgāšanas process būtiski ietekmē gan matu krāsu, gan izturību un spīdumu. "Matu mazgāšana katru dienu var padarīt tos sausus un lūstošus," brīdina Kortnija. Lai atrastu pareizo līdzsvaru, jāzina gan matu tips, gan nozīme ir arī kopšanas līdzekļu sastāvam. Šampūna izvēlē noteicošajai jābūt labsajūtai. Ja, lietojot šampūnu, patīk tā putojošās īpašības un sajūta gan matu mazgāšanas laikā, gan dažas dienas pēc tam, piemēram, mati uzreiz nesataukojas, nav jūtams galvas ādas kairinājums, neparādās sausas ādas plēksnītes, mati izskatās spīdīgi, šis konkrētais produkts der. Tas pats attiecas uz balzamu – ja pēc tā lietošanas ir sajūta, ka mati kļūst vieglāk ķemmējami un izskatās spīdīgi, trāpīts desmitniekā.
Turpinājumā aplūkosim matu kopšanas speciālistu rekomendācijas par mazgāšanas biežumu katram matu tipam.

Mazgāšanas biežums atbilstoši tipam

Ja esi taukainu matu īpašniece, gluži saprotama ir vēlme mazgāt matus katru dienu. Tad nereti nākas saskarties ar izteiktu problēmu, proti, jo lielāki centieni matus mazgāt biežāk, jo taukaināki tie kļūst – matu saknes dabiski cenšas atjaunot mitruma līmeni. Kortnija iesaka apbruņoties ar pacietību un šāda tipa matus mazgāt aptuveni reizi divās dienās. Savukārt starp mazgāšanas reizēm talkā ņem sauso šampūnu.

Sausi vai bojāti mati pieprasa īpaši saudzīgu kopšanu, tādēļ tos ieteicams mazgāt ik pēc piecām līdz septiņām dienām, lai pārlieku nenoplicinātu ādas dabisko aizsargslāni. Turklāt rūpējies, lai mati saņem pēc iespējas saudzīgāku kopšanu, piemēram, izvēloties matu tipam atbilstošu šampūnu un kondicionieri, vismaz reizi nedēļā palutinot ar masku un mazāk lietojot ierīces, kas matus sausina vēl vairāk – taisnotāju, fēnu vai lokšķēres.

Dabiski cirtainu matu īpašniecēm matus ar šampūnu rekomendējams mazgāt ik pēc četrām līdz piecām dienām. Ja pauze starp mazgāšanas reizēm tomēr šķiet pārlieku gara, pieļaujams to saīsināt par dienu vai divām, un tad pavērot, kā reaģē mati un galvas āda.

Smalkus vai ļoti plānus matus ieteicams mazgāt ne biežāk kā katru otro dienu, bet arī ne retāk, lai nodrošinātu tiem optimālu mitruma līmeni, kas nepieciešams augšanai, un novērstu pārlieku sataukošanos. Ja ļausi matiem pārmērīgi sataukoties, šī dabiskā eļļa padarīs matus smagākus, tādējādi palielinot izkrišanas risku.

Ja mati ir biezi un spēcīgi, to tekstūra ļauj labāk un ilgāk noturēt optimālu mitruma līmeni, tāpēc pietiek ar mazgāšanu reizi nedēļā.

Katram gadalaikam savs grafiks

Vai arī gadalaiks ietekmē matu mazgāšanas grafiku? Jā. Gada aukstajos mēnešos zemāku temperatūru un apkures ietekmē galvas āda mēdz kļūt sausāka, dažreiz var rasties arī blaugznas. "Šādos apstākļos biežāka matu mazgāšana ar šampūnu, piemēram, katru dienu vai katru otro dienu, var būt noderīga tiem, kuri izjūt iepriekš minētos simptomus," saka Kortnija. Turpretī vasarā vēlams matus mazgāt atbilstoši to tipam un mazāk lietot putojošos līdzekļus, intensīvi pakļaut matus karstumam. "Tas jo īpaši nāks par labu tiem, kuriem ir sausa galvas āda un mati, jo netiks pārlieku noplicinātas dabīgās eļļas," paskaidro Kortnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!