Foto: AFP/Scanpix/LETA
Katru reizi, izejot ārā, āda tiek pakļauta potenciāli bīstamajiem ultravioletajiem (UV) stariem. Pietiek ar 10 līdz 15 minūtēm dienā, lai gadu laikā palielinātu iespēju izraisīt ādas bojājumus, novecošanos un pat veicinātu ādas vēža attīstību. Labākais sevis pasargāšanas veids no ultravioletajiem A (UVA) un ultravioletajiem B (UVB) stariem ir lietot saules aizsarglīdzekli ar SPF. Un arī tas ir jāizvēlas un jāuzklāj pareizi!

Apzīmējums SPF ir saīsinājums no "Sun Protecion Factor" jeb Saules aizsardzības faktors, tā ir mērījumu skala, kas norāda cik efektīvs ir saules aizsargkrēms, cik labi tas nodrošina aizsardzību pret UVA un UVB stariem. Būtiski ir ādu pasargāt no abu veidu starojuma, jo katrs ādu ietekmē atšķirīgi. Kamēr UVA iekļūst dziļāk ādā un šie stari ietekmē grumbu veidošanos un novecošanos, UVB "sadedzina" dermas augšējos slāņus un ir galvenais ādas vēža attīstības avots.

Kad?

"SPF aizsarglīdzekļi ir jālieto kā bērnībā, tā, patiesību sakot, visu dzīvi. Runājot par onkoloģiskām saslimšanām, mēs ieliekam pamatus jau bērnībā. Tas, cik daudz uzturamies saulē, nākotnē atspēlējas un parādās uz āru. Tiem, kuriem bērnībā vairāk ir bijuši saules apdegumi, bojājumi, ir lielāks risks iedzīvoties kādās nepatikšanās nākotnē," brīdina dermatoloģe Elīna Ozola.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!