Jau tik ļoti apnikušais sociālās distancēšanās laiks atņēmis daudzus jo daudzus ierastos ikdienas prieciņus. Sākot ar tikšanos ar mīļo vecmāmiņu, beidzot ar vizīti pie skaistumkopšanas speciālista. Jāatzīst, ka lielākā daļa sieviešu mājās tāpat veic dažādas skaistuma kūres, bet ir dažas lietas, kuru izpildei ar visu sirdi un dvēseli labprāt mestos profesionāļa rokās. Tostarp telefonā saglabātais iecienītā friziera telefona numurs tā vien mudina uzsākt zvanu. Bet, ko darīt, kamēr viens otru vēl nevarat satikt – ievilkt elpu, piemēram, lasot atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

Mati itin bieži tiek ierindoti sievietes skaistākās rotas statusā. Vai tie būtu gari un vijīgi kā princesei Salātlapiņai, vai īsi un roķīgi kā dziedātājai Pink – mati ir kā audekls, uz kura parādīt raksturu, eksperimentēt un vienkārši izpausties pēc sirds patikas.

Iespējams, šobrīd ir pārāk daudz laika, lai vēl vairāk domātu par dažādām sadzīviskām lietām, bet nevar izslēgt arī iespējamību, ka par to domāji un atbildes meklēji jau sen – cik bieži galu galā vajadzētu griezt matus? Tas ir ļoti aktuāls jautājums koronavīrusa Covid-19 pandēmijas laikā, bet itin bieži "uzpeld" dažādās sarunās arī mierīgākos laikos. Turklāt, tas nav vienīgais jautājums, kuru pārdomājam šajā laikā. Vai ir kāds veids, kā izvairīties no sašķeltiem matu galiem? Vai ir tāda lieta, kā sausā šampūna pārāk bieža lietošana?

Uz visiem šiem jautājumiem ir atbildes. Tāpēc turpinājumā, iedvesmojoties no portāla "Huffpost", apkopojām pieredzējušu frizieru atklāsmes par pareizu matu kopšanu.

Matu apgriešanas biežums atkarīgs no garuma un bojājumiem


Pirmkārt, ja tev tas tiešām, absolūti, nenormāli nepieciešams un nespēj sagaidīt ārkārtējās situācijas beigas, lai dotos pie speciālista, internetā var atrast neskaitāmus video gan latviski, gan angliski, ar pamācībām, kā nogriezt matus pašas spēkiem mājas apstākļos.

Otrkārt, jāsaprot, ka atbilde uz to, cik bieži nepieciešams griezt matus atšķiras atkarībā no matu griezuma. Piemēram, vairums īsu griezumu būtu jāatjauno vismaz reizi mēnesī. Runājot par garākiem griezumiem, frizieri visbiežāk mēdz norādīt, ka tad mati ir jāapgriež ik pēc sešām līdz astoņām nedēļām – pat frizieru apmācības ceļveži norāda uz šo laika grafiku. Bet tas nav pilnīgi visiem piemērots risinājums, jo katram ir savas problēmas neatkarīgi no tā, vai tie būtu sašķelti matu gali vai stila uzturēšana.

Foto: Shutterstock

Lūk, dažas vadlīnijas specifiskām vajadzībām:

Šķelti gali. Frizieris Vess Šarptons iesaka matus griezt četras reizes gadā, ja tu koncentrējies tikai uz atbrīvošanos no šķeltiem matu galiem, un biežāk, ja vēlies saglabāt matu griezuma formu un stilu.

Īsa vai vidēja griezuma uzturēšana. Slavenību frizieris un salona "Fekkai" dibinātājs Frederiks Fekai norāda: "Matu garumam no īsiem līdz plecu garuma es iesaku tos apgriezt ik pēc 4–6 nedēļām. Ja esi izvēlējusies vai riskējusi ar īsāku matu griezumu, tad rēķinies, ka ataugums ir pamanāmāks nekā uz garākiem matiem."

Vidēja garuma vai garu matu uzturēšana. Fekai šajā gadījumā iesaka tos apgriezt "ik pēc 6–10 nedēļām, jo tas palīdzēs matiem augt veselīgākiem", protams, ja tava vēlme ir saglabāt tikpat garus vai audzēt vēl garākus matus. Divi līdz trīs mēneši ir ideāls griešanas starplaiks normāliem matiem ar minimālu siltuma kaitējumu. "Tas palīdzēs matiem saglabāt labu stāvokli un neļaus šķeltiem galiem izplesties," teic frizieris Neitans Fīnikss. Cirtainiem matiem viņš iesaka mazliet ilgāk, 8–10 nedēļas. Pat, ja matus esi nolēmusi audzēt garumā, joprojām ieteicams tos ik pa laikam apgriezt, lai mati būtu labā stāvoklī un veselīgi.

Ar krāsu apstrādātu matu uzturēšana. Ieveidošana ar lokšķērēm, taisnotāju vai fēnu, kā arī krāsošana matos rada bojājumus, tāpēc tie būtu jāapgriež reizi divos mēnešos, norāda slavenību friziere Laura Polko.

Dažreiz matus der arī tikai izskalot


Foto: Shutterstock

Ko tur liegties – ne viena vien sieviete šajā laikā matus mazgā daudz retāk. Citreiz pat tikai tad, kad ieplānots videozvans, vai trakākā gadījumā – kad nieze vai piesmaka sasniegusi izturības griestus. Bet mūžsens ir jautājums – cik bieži matus nepieciešams mazgāt? Tas, nu, būs atkarīgs no taviem ieradumiem, ikdienas rutīnas un, protams, matu tipa.

Džeks Deiviss, "John Frieda Salon" Londonā frizieris, iesaka matus mazgāt pēc iespējas retāk. "Mēs esam pieraduši pie pārmērīgas mazgāšanas, tāpēc pirms tās pārbaudi, kā jūtas tavi mati, un izlem, vai pietiek ar labu skalošanu un kondicionieri, pretējā gadījumā izmanto šampūnu, kas nesatur sulfātus, lai nesausinātu matus," norāda Deiviss.

Kā vispārīgu vadlīniju Deiviss iesaka vieglu mazgāšanu ik pēc divām dienām, ja mati ir smalkas struktūras un taukaini. Vidēji biezus un biezus matus viņš iesaka mazgāt ne biežāk kā reizi nedēļā, bet, ja tas nav iespējams, tad ik pēc trim dienām. Taču, ja tu daudz sporto un jūti, ka matus nepieciešams mazgāt biežāk nekā trīs reizes nedēļā, apsver opciju tos tikai izskalot un lietot kondicionieri.

Šampūna izvēlē vadies pēc ādas tipa


Foto: Shutterstock

Slavenību frizieris un "Redken" vēstnieks Metjū Rezs ir fans šampūniem, kas nesatur sulfātus, jo tas ir lielisks veids, kā novērst krāsas izbalēšanu starp tikšanās reizēm. Arī Šarptons uzsver, cik svarīgi ir atrast šampūnu, kas nesatur sulfātus, skaidrojot, ka vairumā parasto šampūnu ir ķīmiski mazgāšanas līdzekļi (piemēram, tie paši sulfāti), kas kaitē matiem un galvas ādai. "Tāpēc tavs frizieris noteikti kaut reizi ir teicis:" Nepārcenties ar šampūna lietošanu "," viņš akcentē.

Šampūna izvēlē nepieciešams novērtēt galvas ādu, lai saprastu, kas būtu piemērotākais. Galu galā galvas āda ir daļa no pārējās ādas,kura klāj ķermeni, tāpēc padomā par to, kāda veida āda tev ir: taukaina, normāla vai sausa? Ja galvas āda ātri kļūst taukaina, izmanto dziļāku tīrīšanu, taču atcerieties izvēlēties šampūnu bez sulfātiem. Frizieris Fekai iesaka nemainīt šampūnu, jo tas var padarīt matus un galvas ādu nepakļāvīgākus. Tā vietā viņš iesaka pārslēgties starp diviem šampūniem katru otro reizi, kad mazgā matus, lai apmierinātu dažādas vajadzības, piemēram, tekstūras uzlabošanas vai mitrināšanas.

Bet šampūna lietošanas biežums ir atkarīgs arī no tava matu veida. Parasti sausi, rupji un čirkaini mati var ilgāk iztikt bez mazgāšanas nekā smalki, jo eļļas no galvas ādas nepārvietojas pa matiem tik ātri, cik tas notiek smalkākajos matos. Kā norāda Fekai: "Sausiem un rupjiem matiem vajadzētu šampūnu lietot ne vairāk kā divas reizes nedēļā, savukārt taukainiem matiem var būt nepieciešams to darīt katru dienu. Ja tev ir normāli mati, tā ir greznība matus mazgāt katru otro dienu."

Galu šķelšanās ir dabīgs process, kuru var lēnināt


Foto: Shutterstock

Labākais veids, kā novērst matu galu dalīšanos, ir izvairīties no to ieveidošanas ar karstuma palīdzību (ieskaitot matu žāvētāju!) un krāsošanas, kas lielākajai daļai cilvēku gan nav īsti reāli. Bet pat tad nav teikts, ka matiem nekad nešķelsies gali. Polko iesaka ieguldīt augstas kvalitātes instrumentos, lai pat lietojot matu fēnu vai taisnotāju, mazinātu bojājumus. Šiem instrumentiem nav jābūt dārgiem – papēti piedāvājumu un atcerieties, ka vismazāko kaitējumu vienmēr gūsi izmantojot zemāko karstuma iestatījumu.

Lai gan nav iespējams pilnībā izbēgt no matu galu šķelšanās, Fekai iesaka dziļi kondicionēt matus, lai nodrošinātu, ka tie ir pēc iespējas veselīgāki līdz nākamajai apgriešanai.

Arī Šarptons atbalsta šo viedokli, piebilstos, ka mati nav pilnībā jāizžāvē. "Tos žāvējot, koncentrējies uz saknēm un vidējo daļu, izvairoties no galiem. Noderīgi ir arī, ja tas iespējams, žāvēšanas laikā matus neķemmēt."

Sausais šampūns - palīgs vai tomēr kaitnieks


Foto: Shutterstock

Sauso šampūnu piedāvājums piemājas kosmētikas preču veikalā ir raibu raibais. Tas ir palīgs neskaitāmu meiteņu ikdienas gaitās, kad neatliek laika vai vienkārši piemirstas matus izmazgāt. Tā iepūšana kaut uz pāris stundām sniedz gan vizuālu, gan aromātisku efektu, lai mati neliktos tik netīri. Šobrīd tas lieti noder arī pirms video formāta kopsapulcēm. Bet, vai šis brīnumlīdzeklis tiešām ir tik brīnumains?

Galvenais, kas jāatceras, ir tas, ka sausajam šampūnam nevajadzētu būt pilnīgam parastā šampūna aizstājējam, jo tas var izraisīt galvas ādas sausināšanos, norāda frizieris Deiviss. Sauso šampūnu tu lieto par daudz, ja tas tiek izmantots vairākas dienas pēc kārtas. "Ja tu to dari, noteikti vajadzētu vairāk mazgāt matus. Ja sauso šampūnu lieto pārāk daudz, tas var sākt piesārņot matu folikulu," akcentē Polko. Savukārt, Šarptons piebilst, ka sausais šampūns, papildus potenciālam aizsērēt poras un matu folikulas, rada vēl lielāku kaitējumu mitrai galvas ādai. "Nekādā gadījumā neizmanto sauso šampūnu / pulveri mitros matos vai uz sasvīdušas galvas ādas; tas kombinācijā ar mitrumu veidos pastu un tā tiešām var nosprostot lietas! " teic viņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!