Šobrīd skaistumkopšanas nozare uz laiku ir iepauzēta, cerot tādā veidā samazināt Covid-19 izplatību. Kādam tas, iespējams, nācis par labu – beidzot ir iemesls ļaut nagiem ''atpūsties'' no pārklājuma vai matiem augt garumā un kuploties. Taču ļoti daudziem nespēja apmeklēt manikīru un it īpaši frizieri sagādā galvas sāpes, un neatliek nekas cits, kā apgūt jaunas prasmes, lai piekoriģētu savu izskatu.

Ir tik daudz kas, kas var noiet greizi, pašam mājās ņemot rokā šķēres un ķeroties klāt matu cirtu apgriešanai. Taču, ja nav iespējams doties pie friziera uz salonu un galvas rota pieprasa apkopi, nav citu variantu. Pats galvenais ir sākt ar dažiem piesardzīgiem griezieniem un lielas pārmaiņas atstāt laikam, kad atkal varēsi doties pie profesionāļa.

Ko un kā darīt, lai rezultāts būtu maksimāli izdevies? Turpinājumā pamācību video, kur, šķiet, katra dāma atradīs sev nepieciešamā griezuma pamācību. Tāpat, ja tavi mati laiku pa laikam prasa krāsas atjaunošanu, rakstā tālāk lūko padomus, kā visu paveikt mājās.

Pārliecinies, vai tev ir nepieciešamie piederumi matu griešanai


Vispirms jāatceras, ka matus nedrīkst griezt ar virtuves šķērēm, uzsvērts portālā ''Cosmopolitan''. Ne velti frizieri izmanto profesionālas šķēres – asie, precīzie asmeņi ļauj daudz vieglāk iegūt taisnu griezumu. Ja tu izmantosi parastas šķēres, ir daudz lielāka iespēja, ka, apgriežot sašķeltos matu galus, tos sašķelsi vēl vairāk. Tāpēc, pirms ķerties pie frizēšanās, vērts iegādāties piemērotus piederumus. Kas bez friziera šķērēm tev vēl būs nepieciešams?

  • Divvirzienu ķemme: ķemme it kā sadalīta uz pusēm, kur vienā ir biezāki ''zobi'', bet otrā – plānāki.
  • Neslīdošas matu sprādzes: ar to palīdzību tev būs vieglāk matus sadalīt sekcijās, kas atvieglos to griešanu.
  • Taisnotājs: matu ieveidotājs nav obligāti nepieciešams, bet iztaisnotus matus būs vieglāk nogriezt.

Izlem, vai griezīsi slapjus vai sausus matus


Kā izrādās, nav būtiska atšķirība, vai matus griež slapjus vai sausus. Tā galvenokārt ir personīgā izvēle. Profesionāļi vienmērīgākam griezumam iesaka griezt slapjus matus, bet, ja tev ir lokaini, viļņaini vai pakāpeniski griezti mati, labāk tos pašai apgriezt sausus. Tādā veidā tu izvairīsies no liekiem pārsteigumiem (piemēram, nogrieztiem par īsu) brīdī, kad mati izžūs un sarausies uz augšu.

Kā apgriezt taisnus matus



Frizieri parasti matu apgriešanas reizēs vaicā, vai vēlamies taisnu vai pakāpenisku griezumu. Ja pēdējoreiz tev izveidots taisnais griezums, vari izmantot trīs metodes, lai pašas spēkiem to pielīdzinātu maksimāli vienmērīgi. Noliec matus uz priekšu un apgriez nelielā leņķī vai vienkārši taisni atkarībā no tā, vai vēlies, lai griezums ir ieapaļš vai taisns.

Kā apgriezt sašķeltos galus


Ja tavu matu gali ir ļoti bojāti un tu vēlies tos apgriezt, būtiski nesamazinot matu garumu, augstāk esošajā video ir atbilde, kā to izdarīt. Tāpat šāda metode tev dos papildus laiku līdz nākamajam friziera apmeklējumam un neļaus matiem tik ātri sabojāties.

Kā apgriezt lokainus matus


Ja tev ir biezi un lokaini mati, griežot matus mājās, tev būs nepieciešams tos dalīt vairākās sekcijās un apgriezt pa nelielam gabaliņam, lai saglabātu matus veselus un pagarinātu nepieciešamo laiku līdz nākamajam friziera apmeklējumam. Video augstāk redzama pamācība, kur izveidots pakāpeniskais griezums, bet ieteikumus vari arī ņemt vērā tikai matu galu apgriešanai.

Kā nogriezt matus līdz pleciem


Ja esi drosmīgāka un gatava apgriezt vairāk nekā tikai galiņus, matu griezumam līdz pleciem tev mati būs jāsaņem uz priekšu un jāsaņem kopā ar matu gumiju pirms griešanas. Savukārt, ja pirmais griezums būs izdevies nevienmērīgs, to vari izlabot ar maziem, bet precīziem griezieniem.

Kā uzturēt īsu griezumu mājās


Savam īsajam matu griezumam (saukts arī par zēngalviņu) Kaje izmanto matu mašīnīti, šķēres, ķemmi un matu sprādzes, un, protams, arī pacietību. Kā to visu izmantot, lūko viņas video.

Kā apgriezt čolku


Nav noslēpums, ka čolka prasa lielas rūpes, jo, lai arī tūliņ pēc nogriešanas, iespējams, tā beidzas tieši virs tavām uzacīm, jau pēc mēneša vai diviem tā jau var aizsegt tavu acu skatu. Kāds ir risinājums? Ja nav iespēja doties pie friziera, apgriez to mājās. Video vari atrast pamācību taisnam ponija griezumam mājas apstākļos.

Kā nokrāsot matus


Vispirms jāsāk ar matu krāsas iegādi – izvēlies sev piemērotāko toni un katram gadījumam iegādājies divas matu krāsas kastītes. Iespējams, tev liekas, ka tev nemaz nav tik biezi mati un pietiks ar vienu, bet pudelītēs esošo vielu daudzums uz aci var būt mānīgs, un mati var ''apēst'' vairāk krāsas, nekā biji plānojusi. Un atgriežoties pie toņa – iegādājoties divas krāsas kastītes, neņem divus dažādus toņus ''eksperimentiem''. Ja neesi profesionāla friziere, būs grūti paredzēt kāds būs gala rezultāts.

Tāpat, krāsojot matus mājās, jāatceras par ādas pasargāšanu gan tāpēc, ka krāsa var kairināt tavu ādu, gan tāpēc, ka krāsas pleķi var ieēsties un ''izrotāt'' tavu sejas ādu, ko tu pavisam noteikti nevēlies. Protams, arī matu krāsošanas laikā jāpadomā par to, ko uzlikt uz pleciem un ko tev nav žēl nosmērēt, lai pasargātu apģērbu. Kā arī jāizvēlas piemērotākā vieta krāsošanai – ja tev matus palīdz nokrāsot kāds mājinieks, noteikti nebūtu prātīga doma sēdēt dīvānā, uz kura nejauši var nokrist kāds krāsas piliens un atstāt neizmazgājamu traipu.

Visgrūtākais, matus krāsojot sev pašai, noteikti būs galvas aizmugures nokrāsošana. Tam lieti var noderēt divi spoguļi – viens acu priekšā, bet otrs aiz muguras. Video zemāk vari aplūkot ieteikumus, kā ērtāk noklāt visu pakausi ar krāsu. Bet vairāk ieteikumu matu krāsošanai vari atrast šajā rakstā.

Ko darīt balināto matu īpašniecēm? Protams, vislabāk būtu pieciest ataugušās tumšās saknes un sagaidīt, kad atkal tiks atvērti frizieru saloni, jo matu balināšana ir process, kas mājas apstākļos, neskaitot matu apgriešanu, visvieglāk var noiet greizi, matus padarot dzeltenus, liekot tiem izkrist un pamatīgi tos sabojājot. Bet, ja pacietība gaidīt frizieri ir beigusies, zemāk video jūtubere Kamilla dalās ieteikumos iesācējiem, kā maksimāli saudzīgi izbalināt matus mājās apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!