Foto: Shutterstock
Reizi pa reizei nosarkt ir pavisam normāli, it īpaši, ja nācies piedzīvot kādu pagalam apkaunojošu notikumu. Tomēr pastāvīgi sārta seja var radīt arī lielu diskomfortu un iedragāt pašvērtējumu. Kā nomierināt pārlieku jutīgu ādu? Kas var būt cēlonis pietvīkušajiem vaigiem? Uzzini, lasot tālāk!

Labākajā gadījumā sejas apsārtums var būt kaitinošs, bet sliktākajā scenārijā tas arīdzan var liecināt par dažādām veselības problēmām un izraisīt kairinājumu, diskomfortu, turklāt var mazināt pārliecību par sevi. Raksta turpinājumā, iedvesmojoties no portāla "Good Housekeeping", skaidrojam, kas izraisa sejas apsārtumu, kādi ir iespējami risinājumi, neatkarīgi no problēmas cēloņa.

Kas rada sejas apsārtumu?

Ir neskaitāmi daudz faktoru, kas var ietekmēt ādas veselību, tostarp dzīvesveids, izmantotie ādas kopšanas līdzekļi un visbeidzot – arī tavs kopējais veselības stāvoklis. "Rozācija, ģenētika, alerģija pret kādām konkrētam produktu sastāvdaļām, karstums, saules iedarbība, alkohols, pikants ēdiens, pūtītes, sausums, pārmērīga skrubēšana – tas viss var veicināt sejas apsārtumu," atklāj dermatoloģe Dendija Engelmane.

Lai noskaidrotu, kāpēc sejas āda pēkšņi ir pārlieku jutīga, dermatologa apmeklējums ir pirmais solis, ko veikt, lai atrisinātu problēmu un novērstu jebkādus zemūdens akmeņus, teic ādas kopšanas speciāliste Sabīna Vaizmena. Tikai tādā veidā tu varēsi nonākt līdz problēmas saknei, nevis nodarboties ar patvaļīgu ārstēšanu, kas var rezultēties vēl lielākā apsārtumā.

Kā nomierināt iekaisušu sejas ādu?

Lai pareizi ārstētu apsārtumu, vispirms ir jānoskaidro, kas īsti ir pie vainas. Lūk, daži no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc sejas āda ir pārlieku jutīga.

  • Ar pūtītēm saistīts apsārtums. Jo ātrāk rīkosies, jo rezultāts būs labāks. "Salicilskābes vai glikolskābes pīlings varētu palīdzēt, jo tie noārda ādas virsējos slāņus," skaidro Engelmane. Pēc tam, kad pūtītes ir pabalējušas, noteikti izmanto mitrinošu krēmu bez eļlas, lai pasargātu ādu no izžūšanas (kas potenciāli var izraisīt lielāku apsārtumu), neradot vairāk izsitumu.
  • Apsārtums, kas saistīts ar sausumu. Sausa āda bieži ir bojāta un līdz ar to – apdraudēta –, kas nozīmē, ka āda kļūst "neaizsargāta pret mikroorganismu infekcijām, kas var radīt jutīgumu un apsārtumu," atklāj Engelmane. Lai apturētu ar sausumu saistītu apsārtumu, viņa iesaka ierobežot to, cik bieži veic pīlingu, tāpat svarīgi ir pastiprināt ādas barjeru, vairāk to mitrinot. Izvēlies mitrinošus krēmus, kas izstrādāti tieši sausai ādai.
  • Apsārtums rozācijas dēļ. Rozācija ir ar hroniska iekaisumu saistīta ādas slimība, kas piešķir sejai "nosarkušu" izskatu. Šī saslimšana ir visai izplatīta, tāpēc, ja novēro, ka sejas āda ir allaž sārta, dodies pie dermatologa, kurš varēs izrakstīt atbilstošus līdzekļus problēmas ārstēšanai.
  • Seborejiskais dermatīts. Šo saslimšanu var ārstēt dažādos veidos, norāda Manhetenas estētiskās ķirurģijas klīnikas vadītāja Mišela Henrija. "Atceries rūpīgi tīrīt cietušo ādas zonu, izmantojot maigas ziepes, kas nesatur smaržvielas." Dermatologs arī var izrakstīt pretsēnīšu līdzekli, lai mazinātu iekaisumu un uzliesmojumu, viņa piebilst. Tāpat viņa mudina lietot krēmus, kas satur šī sviestu.
  • Kontaktdermatīta radīts apsārtums. "Kontaktdermatīts rodas, ja ādai ir saskarsme ar kaut ko kairinošu vai alerģisku reakciju izraisošu," skaidro Henrija. "Apsārtumu ir grūti apturēt, ja nav identificēts kontaktdermatīta cēlonis," viņa atzīst. Speciāliste mudina izvairīties no iespējamiem kairinātājiem, piemēram, smaržvielām un krāsvielām. Tā vietā priekšroku dod hipoalerģiskiem krēmiem, ziepēm un mazgāšanas līdzekļiem. Smagākos gadījumos dermatologs var ieteikt lietot šai problēmai piemērotu recepšu krēmu vai losjonu.
  • Ar atopisko dermatītu saistīts apsārtums. Atopiskais dermatīts ir saslimšana, ko visbiežāk izraisa dažādu ģenētisku un vides faktoru kombinācija, tam raksturīga hroniska un pastāvīga nieze. "Vislabākais veids, kā ārstēt atopiskā dermatīta radītu apsārtumu, ir samazināt kontaktu ar kairinātājiem un alergēniem. Arī mitrinoši krēmi, kas satur keramīdus, hialuronskābi un glicēni labi der ādas nomierināšanai." Ja bezrecepšu līdzekļi neaptur kairinājumu, Henrija skaidro, ka dermatologs var izrakstīt arī antibiotikas vai citus medikamentus.
Foto: Shutterstock

Kas mājas apstākļos var palīdzēt mazināt apsārtumu?

  • Kumelīšu tēja. "Izveido nelielu kompresi, iemērcot tīru lupatiņu kumelīšu tējā. Pēc tam ar to atdzesē ādu," iesaka kosmetoloģe Tamija Fendere. Kumelītes ir labi zināmas, pateicoties to nomierinošajām īpašībām, un vēsā komprese palīdzēs mazināt ādas pietūkumu.
  • Gurķu maska. "Uztaisi pati savu masku! Sajauc kopā nomizotu, plānās šķēlītēs sagrieztu gurķi kopā ar jogurtu. Tam vajadzētu sniegt ādai nelielu atvieglojumu," atklāj Fendere.
  • Mitrinoši ādas kopšanas līdzekļi. "Iekļauj savā rutīnā mitrinošus produktus, kas satur niacinamīdu, tam vajadzētu nedaudz nomierināt radušos iekaisumu," stāsta Fendere. "Niacinamīds ir daudzfunkcionāls – tas reizē var mazināt iekaisumu, izlīdzināt ādas toni, kā arī stiprināt ādu. Tāpat vari izmantot ādas kopšanas līdzekļus ar hialuronskābi."

Kā izvairīties no apsārtuma ilgtermiņā?

  • Noskaidro, kādi vides faktori negatīvi ietekmē tavu sejas ādu. "Saules gaisma un "agresīva" ādas kopšana var radīt kairinājumu un iekaisumu," uzsver Vaizmena.
  • Izvairies no pikanta ēdiena, alkohola un kafijas. Patiesi – ir vērts pievērst uzmanību tam, kā tava āda reaģē, iekļaujot uzturā šos pārtikas produktus un dzērienus.
  • Ierobežo saskarsmi ar dažādiem kairinātājiem. Dermatoloģe Engelmane mudina atteikties no ādas kopšanas līdzekļiem, kas satur piparmētru, smaržvielas, parabēnus, trikolsānu, formaldehīdu, ftalātus, sulfātus un spirtu. Šīs vielas var radīt kairinājumu un padarīt ādu sausu, kas ir īpaši bīstami jutīgai ādai. Tā vietā iekļauj savā rutīnā produktus, kuri satur mitrinošas sastāvdaļas, kas stiprina ādas barjeru un nodrošina aizsardzību pret dažādiem vides faktoriem, piemēram, peptīdus, keramīdus, hialuronskābi, niacinamīdu, rožu eļļu, alveju un tamlīdzīgi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!