Foto: Shutterstock
Gludi, spīdīgi un spēcīgi mati var būt kas vairāk nekā tikai sapnis. Viss, kas tev jādara, ir jāizprot mata uzbūve un jānodrošinās ar pareizajiem kopšanas rīkiem.

Portālam "Cosmopolitan" frizieris Stīvens Pičiāno (Steven Picciano) atklāj sešus gudrus trikus, kas palīdzēs ikdienā matus padarīt ne tikai zīdainus un gludus, bet arī radīs izpratni par mata uzbūvi un to vispārējo kopšanu.

Mazgāšanas process

Viens no matu kopšanas svarīgākajiem procesiem ir to mazgāšana. Kā zināms, ieteicams izvēlēties kvalitatīvu šampūnu un kondicionieri, tomēr vēl svarīgāk ir matus mazgāt tikai pie saknēm. Īpaši svarīgi tas ir cirtainiem matiem.

Kad tiek mazgāti pilnībā visi mati, šampūns atņem trauslo matu galu mitrumu, kas tiem ir ļoti nepieciešams. Kā skaidro Pičiāno, taisno matu īpašniekiem matu mazgāšana vajadzīga biežāk, jo taukainās vielas, kas izdalās no galvas virsmas, gravitācijas dēļ var daudz ātrāk nokļūt līdz mata galam. Savukārt cirtainiem matiem process ir lēnāks – vielām jāmēro garāks ceļš cauri lokām.

Secinājums ir viens – centies mazgāt matus tikai pie saknēm, savukārt cirtaino matu īpašniecēm ieteicams matus mazgāt retāk, lai papildus tos nesausinātu.

Saudzīga ķemmēšana

Kā atzīst frizieris Pičiāno, cilvēki nereti neaizdomājas, kādus bojājumus viņi var izdarīt ar nepareizu un pārlieku spēcīgu ķemmēšanas procesu. Te gan jāpiebilst, ka vēl svarīgāka ir ķemmes izvēle. Ja ikdienā parasti matus ķemmē, kamēr tie vēl ir slapji, rūpīgi izvēlies atbilstošāko ķemmi – tai jābūt saudzīgai, ar mīkstiem sariem. Tas pats ir sausiem matiem – jo saudzīgāka ķemme, jo tie mazāk lūzīs.

Tikpat svarīgs ir ķemmēšanas process. Vienmēr sāc ar matu galiem, viegli izķemmē savēlušos kunkuļus, nekad tos neplēs. Tad pārej uz matu vidējo daļu un tikpat saudzīgi pievērsies procesam. Matu augšdaļu izvēlies ķemmēt kā noslēdzošo, jo tā ir pati svarīgākā vieta. Nekad neizvēlies procesu sākt no otras puses, tas pastiprinās matu lūšanu un izkrišanu.

Kolorīts triks, kad mati ir slapji

Kā norāda frizieris, matiem nepavisam nepatīk, kad tos berzē raupjā dvielī. Tas var matus padarīt trauslus, salauzt vai nodarīt bojājumus saknēm. Jāatceras, ka slapjus matus nevajadzētu berzēt, tāpēc izmēģini tos viegli nosusināt nevis dvielī, bet kokvilnas t-kreklā.

"Viens no svarīgākajiem aspektiem, lai mats būtu gluds, ir berzes izslēgšana. Ja tavs mats kļūst sausāks un trauslāks, tad parasti mata kutikulas ir vaļā. Jo stingrāka un ciešāka ir mata kutikula, jo tie ir izturīgāki un gludāki," skaidro Pičiāno.

Foto: Shutterstock

Žāvēšana ar fēnu

Tikpat svarīgs ir arī žāvēšanas process. Ja parasti neizmanto fēnu, tad pievērs uzmanību ķemmēšanai, tomēr, ja izvēlies izpūst tos ar siltu gaisu, vienmēr procesu noslēdz ar auksta gaisa plūsmu matos.

Izklausās, ka tas tikai prasa papildus laiku, tomēr aukstais gaiss noslēgumā ļauj ne tikai nostiprināt matu kustēšanos un fiksēt frizūru, bet arī aizvērt matu kutikulu. Kā iepriekš tika skaidrots, jo kutikula aizvērtāka, jo gludāki un zīdaināki ir mati. Te gan jāpiemin, ka auksto gaisu pūt uzmanīgi – no saknēm līdz matu galiem.

Veselīgie tauki un ūdens

Šķiet, ka veselīgie tauki un ūdens ir visa pamatu pamats, tomēr, ja novēro, ka matiem pietrūkst spīdums, mitrums, tie kļuvuši trausli, un tu jau uzmanīgi un pareizi kop matus, iespējams, vairāk jāpievēršas uztura un ūdens nozīmei organismā.

"Visa pamats zīdainiem matiem ir mitrināšana un pareizie lipīdi," skaidro Pičiāno. Ir daudz grūtāk panākt spīdīgus un spēcīgus matus, ja uzturā nelieto labos taukus un pietiekamu ūdens daudzumu. Piemēram, avokado, rieksti, lasis, pat omega-3 būs lieliski palīgi matu kopšanā.

Pičiāno piebilst, ja āda jau ir sausa, tad matiem draud tas pats. Tāpēc, ja novēro pastiprinātu sausumu uz ādas vai matos, pievērsies uzturam, ūdens daudzumam un saudzē savus matus mazgāšanas, žāvēšanas un veidošanas laikā.

Produkti ar hidrolizētu keratīnu

Kad izvēlies matu kopšanas produktus, centies iegādāties tos, kuru sastāvā ir hidrolizēts keratīns (strukturizēts proteīns). Tas nepieciešams, lai atjaunotu bojātos matus. Savukārt hidrolizēts nozīmē, ka tas ir daudz mazāks, lai nepieciešamās vielas spētu iekļūt matā un barot to no iekšpuses.

Šajā rakstā izzini 10 nosacījumus, kas jāievēro, lai mati mazāk taukotos un nebūtu jāmazgā katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!