Foto: PantherMedia/Scanpix
Fakti nav iepriecinoši, aptuveni 85 procenti daiļā dzimuma pārstāvju pēc pilngadības sasniegšanas uz savas ādas izjūt, kas ir celulīts. Diemžēl nav zināma neviena, kuru tas iepriecinātu.

Lai gan aizvien vairāk mediķu tiecas apgalvot, ka celulīts (vismaz pirmās trīs tā stadijas) ir estētiska problēma, kas, sasniedzot zināmu vecumu, ir normāla sievietes organisma izpausme, ne es, ne droši vien arī tu, nevēlamies ar to samierināties. Tāpēc uz priekšu, meklēsim risinājumus, kā tikt galā ar apelsīna miziņas efektu un reizē pazaudēt arī kādu lieku centimetru ķermeņa sievišķīgākajās daļās.

Kas ir celulīts?

Lai gan celulīts ir tikpat sens kā sievietes, agrākos laikos šī problēma netika apspriesta. Un ne jau tāpēc, ka celulīta nebija, bet gan tāpēc, ka kuplās miesas tika iesprostotas garās kleitās un netika atklātas citas sievietes vērtējošai acij. Bet mīļotie vīrieši, tu jautāsi? Tie taču to visu manīja! Manīja gan, bet, kā liecina aptaujas, tad arī mūsdienu vīriešus tas uztrauc daudz mazāk nekā mūs pašas. Vairākums stiprā dzimuma pārstāvju par celulīta estētiku aizdomājas vien tad, kad uz to norāda pašas sievietes. Kaut gan arī pašsajūta ir pietiekami nopietns iemesls, lai apelsīna miziņu redzētu rotājam vien sulīgā augļa sānus.

Celulīts nav nekāds bubulis, ko mums piebūrušas ļaunās konkurentes, bet gan organisma darbības īpatnība. Starp epidermu (ādas virsējo kārtu) un muskuļiem atrodas tauku šūniņas. Dažkārt, ārēju iemeslu veicinātas, tauku šūniņas palielinās, un, ja vēl limfas vai asinsrites darbībā rodas sastrēgumi, uzkrājas šlakvielas - vairs nenotiek tauku sadalīšanās un veidojas saliņas. Ja āda nav pārāk elastīga vai bieza, drīz vien uz gurniem, vēdera, dibena vai citas sievišķīgas ķermeņa daļas parādās kas līdzīgs apelsīna miziņai.

Kāpēc dažām celulīts ir izteiktāks?

Celulīts nešķiro - tas ir gan slaidajām, gan apaļajām, gan sportiskajām, gan dīkajām. Apelsīna miziņai līdzīgas ādas veidošanos ietekmē aptuveni 30 cēloņi, no kuriem viens no galvenajiem ir ģenētika. Nozīmīga ir arī mūsu klimata josla (Baltijas sievietēm raksturīgāks ādas ļenganums), uzturs, šķidruma patēriņš, dzīvesstils, atsevišķu medikamentu lietošana, hormonālas izmaiņas organismā, kā arī dažādas endokrinoloģiskas saslimšanas, venozās atteces traucējumi u. c.

Celulīta redzamo attīstību ietekmē arī ādas tvirtums. Pat ja iekšēji tauku šūnu darbība vairs nav tik ideāla, tvirta un stingra āda to var vēl ilgi turēt noslēpumā. Āda ir kā balsts, ja tas krīt, celulīts atklājas pasaulei.

Četras stadijas

Celulīta vieglākā jeb pirmā stadija ir manekeņu stadija. Nosaukums radies, jo redzēt apelsīna miziņas efektu var vien pie ļoti intensīva apgaismojuma. Parasti par šo celulīta stadiju sūdzas meitenes, kuras sevi aplūkojušas mērīšanas kabīnēs vai solāriju kabinetā.

Otro stadiju mēdz dēvēt par tūskaino celulītu. Šo celulītu normālā apgaismojumā nemana. Vien saņemot ādu krokā, parādās redzama apelsīna miziņa.

Trešā stadija ir tā saucamā vizuālā stadija, kad celulīts viegli pamanāms pie jebkura apgaismojuma.

Ceturtā stabija jeb galifē sindroms jau uzskatāma par slimību - kājas un dažkārt arī citas ķermeņa daļas ir grumbuļainas, āda neelastīga, vītusi.

Pirmās un otrās celulīta stadijas novēršana lielā mērā ir katras pašas rokās. Kaut gan, pirms iegādāties krēmus un uzsākt citas mājās veicamas procedūras, ieteicams pakonsultēties pie speciālista. Lai gan vizīte maksā naudu, varēs ietaupīt, netērējoties par līdzekļiem, kas var izrādīties nepiemēroti.

Trešās stadijas ārstēšanai nepieciešama speciālistu palīdzība, jo šai stadijā pārmaiņas skārušas dziļākus audus plašākos slāņos. Diemžēl ar pašmasāžu, vingrošanu un pat intensīvu krēmu lietošanu jau ir par maz. Kopā ar speciālistu jāizvērtē situācija, un visdrīzāk būs nepieciešama kāda no procedūrām - limfodrenāža, elektroterapija, lāzerterapija, gaismas vai termoterapija.

Dažkārt sievietes uzskata, ja tiks samazināts svars, automātiski mazināsies arī celulīts, diemžēl parasti tas nedod vēlamo rezultātu. Celulīts nav tikai liekā svara, bet arī nepareiza dzīvesveida sekas. Pa šo laiku audu dziļākos slāņos uzkrājušās šlakvielas, kas ar pareizu ēšanu un vingrošanu vairs nav iznīcināmas. Turklāt, strauji zaudējot svaru, parasti tas samazinās vietās, kurās nemaz nav vēlams, pirmie sašļūk sejas vaibsti, mazinās krūtis, zūd ādas tonuss, bet viduklī vai gurnos kuplums neatlaidīgi tur savas pozīcijas. Šā iemesla dēļ arī izplatīts mīts, ka celulīts nav ārstējams un ar to jāsamierinās.

Pie galifē sindroma jeb celulīta pārākās pakāpes nepieciešama ķirurģiska palīdzība, jo šajā gadījumā izmainītās tauku šūnas jau ir kalcinējušās un tās atliek vien ķirurģiski izņemt. To veic plastiskais ķirurgs ar liposakcijas (taukaudu atsūkšanas) metodi. Pēc tam ādas izskatu uzlabo ķermeņa kopšanas speciālists, veicot katrā gadījumā atsevišķi piemeklētas procedūras.

Apdraudētās ķermeņa zonas

Vēders

Vēdera aptaukošanās ir problēma, kas sievietes skar visbiežāk. Kā viens no galvenajiem iemesliem ir iedzimts figūras tips. Ja arī tu esi ar tendenci uz apaļumiem vēdera daļā, zini, ka piederi pie tipa, ko sauc par ābolīti, jeb medicīniski tas tiek dēvēts par androīdo figūras tipu. Šā tipa pārstāvēm ir šauri gurni, plata plecu josla un diezgan izteikts, masīvs viduklis. Liekais aptaukojums nereti skar ne tikai vēdera priekšējo, bet arī sānu un muguras daļu. Ja bez tauku slāņa raksturīgs arī celulīts un dažkārt arī ādas ļenganums, nepieciešama kompleksa ārstēšana.

Gurni

Otrs sieviešu figūras tips ir bumbierveida jeb medicīniski sauktais ginekoīdais tips. Tā īpašniecēm ir smalka figūras augšējā daļa, izteikts viduklis, bet smagnēji, pat plati gurni. Ja, laikojot drēbes, tev parasti viduklī viss ir par platu, bet gurniem pāri neiet, droši vien arī tu piederi šim tipam. Diemžēl celulīta visbiežāk skartā daļa ir tieši gurnu ārējā daļa. Darbības plāns būs tāds pats kā celulīta apkarošanai jebkurā citā ķermeņa daļā, tikai sportojot uzmanies, lai neuztrenētu nepareizos muskuļus, kas tavas sievišķīgās formas var padarīt vēl kuplākas. Pirmo reizi apmeklējot sporta klubu, ja vien ir tāda iespēja, lūdz trenera konsultāciju un kopā sastādiet treniņu plānu.

Vēl raksturīgs trešais figūras tips - miksētais. Tad tauku slānis un arī celulīts vienmērīgi var veidoties praktiski uz jebkuras ķermeņa daļas.

Līdzekļi pret celulītu

Celulīta mazināšanai vajadzīgi trīs vaļi - vingrošana, mājas darbi (uzturs un pašmasāža ar īpašiem līdzekļiem), kā arī procedūras salonā. Iztrūkstot kādai no sastāvdaļām, celulīta apkarošana var izrādīties neefektīva. Aptuveni 80 procentu no darba jāveic sievietei pašai, izpildot mājas darbus un apmeklējot sporta zāli, bet tikai 20, lai gan ne mazsvarīgus, procentus ārstēšanas veic speciālisti.

Pareizi ēšanas ieradumi
Nevis diētas, bet veselīgi ēšanas principi. Tiek uzskatīts, ka celulīts mazināsies līdz ar liekā svara zudumu, diemžēl lielākoties tā nav. Straujas svara izmaiņas drīzāk rada problēmas saistaudiem, kas atbild par stingru, tvirtu ādu. Svars jāsamazina pamazām, turklāt ne mazāk svarīga ir uzņemtās pārtikas kvalitāte. Ieteicami šķiedrvielām bagāti produkti, kas rada sāta sajūtu un tīra zarnu traktu - klijas, rupja maluma graudi, svaigi augļi un dārzeņi.

Pietiekams šķidruma daudzums
Daudz jādzer nevis principa pēc, bet gan, lai organismā notiktu pareizi vielmaiņas procesi, būtu normāla sviedru dziedzeru darbība un organisms tīrītos, nesakrājot šlakvielas. Katram nepieciešamais ūdens daudzums ir individuāls. Lai to noteiktu, var doties uz kādu no lielajiem estētiskās medicīnas centriem, kurā ir diagnostiskās iekārtas, ar ko var noteikt, cik daudz šķidruma ir tavā organismā un aptuveni cik daudz ūdens tev nepieciešams, lai tas sekmētu figūras veidošanos, celulīta ārstēšanu un ādas tonusa uzlabošanu. Jo, lai gan ūdens ir vitāli nepieciešams, tā var būt arī par daudz - tad liekais šķidrums nevis uzlabos pašsajūtu, bet gan radīs nieru pārslodzi, kāju vai acu plakstiņu tūsku un citas nedienas.

Fiziskās aktivitātēs
Muskuļiem strādājot, tauku šūnas pārvēršas enerģijā, līdz ar to darbības lauks celulītam sadeg. Turklāt, pat ja vingrojot nemazināsies celulīts, tā ir vienīgā iespēja, kā mazināt tauku slāni, kas traucē apkarot apelsīna miziņas efektu citiem līdzekļiem.

Vingrot var gan mājās, gan sporta zālē. Tomēr tikai retajai pietiks zināšanu un gribasspēka, lai pietiekami bieži un nehaltūrējot sportotu savā nodabā. Ja nu tomēr uzskati sevi par stipras gribas sievieti vai esi pierunājusi kopā ar sevi izkustēties arī draudzeni, vismaz reizi ieteicams aiziet pie fizioterapeita vai vingrošanas speciālista, kas ierādīs, ko un kā vingrināt. Varbūt noder arī kāds no šiem vingrojumiem.

  • Apgulies uz muguras, izstiep un atslābini kājas. Aizliec rokas aiz muguras un, lēnām izelpojot, atcel korpusa augšdaļu. Tikai uzmanies, lai netiktu sasprindzināti kakla muskuļi.
  • Notupies tā, lai abas pēdas būtu stingri pie zemes, un uzmanīgi izstiep vienu kāju sev priekšā. Kad tas izdevies, centies šādā pozā piecelties kājās, turklāt visu laiku turot saspringtus sēžas muskuļus.
  • Stāvot sasprindzini sēžas muskuļus un noturi sasprindzinājumu vismaz 30 sekundes.
  • Apgulies uz sāniem, atbalsti galvu ar roku un nostiep kājas. Ar virsējo kāju veic vēzienus paralēli vai perpendikulāri grīdai.
  • Izvēlies kāpnes, nevis liftu. Turklāt kāp uzreiz pa diviem pakāpieniem, soli sperot uz pilnas pēdas. Un, ja neviens neskatās, pamēģini kāpt atmuguriski.

Siltums
Siltuma efekts pastiprinās apasiņošanu, jo paplašinās asinsvadi. Ja to dara pareizi, var gaidīt efektu. Piemēram, pirms vingrošanas problēmzonu var ieziest ar krēmu, kam ir termāla jeb sildoša iedarbība. Nepareizi un pat bīstami ir tīties pārtikas plēvēs, virs kurām vēl uzstīvē gumijotas bikses un doties uz vingrošanu. Tas radīs papildu slodzi sirdij, sviedru dziedzeriem un ādai, kā rezultātā visticamāk var attīstīties vai sākties kādas ādas problēmas ar izsitumiem vai citām nepatīkamām reakcijām.

Ūdens procedūras
Lieliski noder kontrastduša - tā vienmēr jāsāk un jābeidz ar vēsu ūdeni. Vien atceries, ka ādu nevar tonizēt, ja zem tās ir biezs tauku un šlakvielu polsteris. Tāpēc labāk to apvienot ar vingrošanu. Tomēr nenovērtē kontrastdušu par zemu, tā trenē asinsvadus, tāpēc palīdz mazināt venozās atteces traucējumus, kas ir viens no celulīta rašanās iemesliem. Var izvēlēties arī aktīvos ūdens procedūru veidus - baseinu vai ūdensaerobiku.

Masāža
Mājās to var veikt ar linu vai frotē dvieli, kas var būt mērcēts aukstā vai karstā ūdenī. Var sevi mīcīt, knaibīt, rīvēt un glāstīt. Protams, to nedrīkst darīt haotiski. Katrā gadījumā var būt nepieciešama mazliet atšķirīga pieeja - ko tieši darīt, tev parādīs ķermeņa kopšanas speciālists. Protams, masāžu var veikt arī profesionālis, tas ir pat patīkamāk, tikai prasa laiku un naudu.

Kosmētiskās procedūras
Šobrīd Latvijā to klāsts ir ne mazāks kā citviet Eiropā. Tikai jāizvēlas piemērotākās, ņemot vērā gan problēmu, gan savas laika un finanšu iespējas. Pašlaik visbiežāk pielietojamā procedūra vēdera apkārtmēra samazināšanai ir elektrolipolīze, elektromiostimulācija, vakuummasāža, ietīšana, kā arī maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!