Foto: Shutterstock
Tava āda ir kā atvērta grāmata – ja regulāri aizej gulēt ar kosmētiku uz sejas, aizraujies ar pumpu spaidīšanu un nelieto pietiekami daudz ūdens, speciālists to spēs pateikt viens un divi. Kuri ieradumi būtu tie, kurus vajadzētu pēc iespējas ātrāk aizmirst? Par to jomas ekspertiem apvaicājies portāls "Huffington Post".

"Nē" soctīklu trendiem


"Katru dienu redzu kādu, kurš mēģinājis atdarināt ādas kopšanas rutīnu, kuru atradis soctīklos," atklājis dermatologs Haisems Eldiks. "Ačgārni domāt, ka viena influencere piedāvāta rutīna noteikti derēs vēl kādam. Āda ir kaut kas ļoti unikāls, nav divu vienādu pacientu." Tāpat daudziem šķiet, ka visu, ko varam redzēt "TikTok" platformā, noteikti ir jāpamēģina. Kā norāda eksperti, daži trendi esot pat ļoti kaitīgi ādas veselībai, jo īsti nevienam nav individuāli pielāgoti.

Dermatoloģe Nāna Boakje piebilst, ka laika gaitā trendi kļūst aizvien biedējošāki – kad šķiet, ka viss jau redzēts, kāda jauna un traka ideja tiek likta priekšā. Kā piemēru viņa min dezodoranta uzklāšanu uz sejas – to stāstījuši pacienti, kuri šo trendu kādu reizi pat mēģinājuši. "Es nokratu galvu un prasu: "Nu, kāpēc?, jo dažas no sastāvdaļām var izraisīt kontaktdermatītu."

  • Pret informāciju, ko atrodam soctīklu platformās, jāattiecas ļoti uzmanīgi – jāpieiet ar kritisko domāšanu. Nesen popularitāti iemantojis kāds jauns trends, kurā tiek rādīts svara nomešanas progress, lietojot primāri 2. tipa diabēta pacientiem paredzētus medikamentus. Vairāk par šo aktualitāti uzzini šajā "Delfi Plus" rakstā.

Pārmērīgs pīlings


Ja maz ir labi, vairāk būs labāk – dermatoloģe Kortnija Rubīna teic, ka ar šo lozungu pa dzīvi reiz staigājuši daudzi viņas pacienti. Taču šī nav gudra pieeja, kuru piemērot ādas kopšanai. Rubīna skaidrojusi: "Daudzi mani pacienti kādreiz aizrāvušies ar pārmērīgu pīlingu, cenšoties nolobīt veco ādu. Viņi parasti izmantojuši gan speciālos skrubjus vai birstes, gan arī kādus jau ķīmiskākus variantus. Liela daļa ačgārni uzskata, ka izsitumi vai problēmas ar ādu rodas tāpēc, ka tā ir "netīra", taču pārmērīgs pīlings var nodarīt vēl vairāk ļaunuma."

Kāds ir zelta vidusceļš? "Reizi vai divas nedēļā var palīdzēt šādi atbrīvoties no atmirušās ādas," teic eksperte. "Taču no piecām līdz septiņām reizēm nedēļā spēcīgi nodarīsim pāri ādas aizsargbarjerai un veicināsim izsitumu, iekaisumu un apsārtumu veidošanos."

Nevīžīga telefonu, spilvendrānu un sejas masku dezinficēšana


Ja reiz ir kāda virsma, par kuras regulāru tīrīšanu mēdzam aizmirst, tad tas ir telefona ekrāns, kam uz papēžiem min spilvendrāna un sejas maskas. Dermatoloģe Marisa Garšika uzsver, ka uz šīm virsmām var krāties ne tikai "pārpalikumi" no ādas un matu produktiem, bet arī baktērijas, un tas var veicināt gan izsitumu veidošanos, gan arī ādas kairinājumus. "Ja pacientiem ir ādas problēmas tikai vienā sejas pusē, nereti secinām, ka viņi regulāri iemieg uz tās vai lielākoties izmanto sarunām pa telefonu."

Tikpat svarīgi ir regulāri tīrīt arī meikapa otiņas un citus palīgrīkus, kas tiek izmantoti, lai uzklātu dekoratīvo kosmētiku. Kā paskaidrojis dermatologs Korijs Hartmans, baktērijām tīk dzīvot uz sejas, un tieši ar otiņām mēs tās "ieslaukām" saros. "Baktērijas var otiņā dzīvot nedēļām, ja ne mēnešiem ilgi. Katru reizi netīru otu pieliekot ādai, pastāv lielāka iespēja attīstīties kādai infekcijai vai ādas slimībai, piemēram, aknei."

Foto: Shutterstock

Īsākas dušas


Ilgstoši vannas rituāli vai netraucētas dušas "sesijas" var būt tava vājība, taču eksperti aicina paturēt prātā – āda par šo izpriecu paldies nepateiks. Dermatologs Maikls Golds uzsver šo kā brīdinošu signālu pacientiem ar atopisko dermatītu. "Ūdens dēļ āda var kļūt nepatīkami sausa. Es iesaku aši nomazgāties, nosusināt ķermeni un uzklāt speciālista ieteiktu, ādu mitrinošu līdzekli."

Produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš


Kosmētikas līdzekļu un produktu lietošanai pēc norādītā derīguma termiņa ir pārvelkama trekna svītra, teic dermatoloģe Dianna Deivisa. "Produkti vairs nav iedarbīgi, un, pamatojoties uz aktīvo vielu, pēc derīguma termiņa beigām potenciāli var radīt ādas kairinājumu." Ja derīguma termiņš nav norādīts, eksperte iesaka tos mainīt katru sezonu.

Nemitīga atrašanās saulē


Lai gan rudenī un ziemā varam vien domās ceļot uz silto laiku, skaidrāks par dienu ir fakts – pēc drūmā laika atkal nāks vasara, kuras labākais kompanojons ir saulainās dienas. Jau domājot par šo laiku, dermatoloģe Hedlija Kinga iesaka nemānīt sevi un saprast, ka pretsauļošanās krēms nav brīnumlīdzeklis, un arī pēc tā uzklāšanas neierobežotu laiku saulē pavadīt nedrīkst. "Nav tāda lieta kā veselīgs iedegums," viņa sacījusi.

Skaista, iedegusi āda un slaids, tvirts ķermenis ir daudzu sapnis, tomēr nereti, tiecoties uz mērķi, mēs nodarām savai veselībai un izskatam būtisku kaitējumu. Dažādas viltības, kas sola ātru, tumšu un intensīvu iedegumu, bieži noved pie ādas novecošanās, grumbām un ādas vēža. Domājot par vasaru vai savu tuvāko ceļojumu uz siltajām zemēm, kurā plāno aizbēgt no Latvijas rudens un ziemas, iesakām izlasīt šo rakstu, kurā jomas eksperti komentējuši aktuālo problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!