Foto: Pexels
"Delfi.lv" lasītāja jautā: "Meita savos 12 gados vēlas pīrsingu deguna sānā. Principā diezgan brīvi ļaujam viņai dažādi vizuāli izpausties, tomēr saprotams, dzīves laikā vēlmes var mainīties. Ja pīrsingu izņems, vai vieta aizaugs vai paliks rēta? Vai vispār 12 gados nav kādi riski taisīt pīrsingu?"

Atbild Dermatoloģijas klīnikas "Profesors Ķīsis&docente Rone-Kupfnere" ārsts Jānis Ķīsis: "Pīrsinga ievietošana saistās ar ādas traumatizāciju un izveidojas potenciāli ieejas vārti infekcijai. Ikviens mākslīgais objekts satur potenciālus alergēnus, kas var izraisīt organisma atbildes reakciju. Piemēram, biežas ir alerģijas uz metālu – hromu, niķeli, kobaltu. Tie var nokļūt organismā ar no zelta vai nerūsējošā tērauda izstrādājumiem.

Mūsu klīnikā šādu jutīgumu nosakām ar tā saucamajiem aplikācijas testiem. Organisma atbildes reakcija var izpausties pīrsinga ievietošanas vietas izaugumos, ko sauc par keloīdiem. Ieteicams izvērtēt šādas reakcijas iespējamību.

Ja pīrsingu vairs nevēlas nēsāt, parasti vieta aizaug, atstājot nelielu rētu."

Dažkārt tomēr vizuālas pārmaiņas paliek, kad vēlmes pēc pīrsinga jau mainījušās. Lasi tālāk, kā kāda lasītāja stāsta: pusaudžu gados izdūrusi pīrsingu ādā pie uzacs. Nožēlojusi jau pēc pāris mēnešiem un pīrsingu izņēmusi. Taču vēl tagad, pieaugušā vecumā, tajā vietā palicis caurums. Plastiskā ķirurģe skaidro, kā no tā atbrīvoties?

Kāda ir pīrsingu jēga, vēsture, ieguvumi un riski. Ko darīt, ja pīrsinga vieta iekaist.

Kā novērst pusaudžu vecumā izdarītu kļūdu – pīrsinga radītu caurumu ādā pie uzacs

Ko gan cilvēki pusaudžu un arī vēlākos gados neizdomā, neizdara, lai paustu savu personību, taču nereti par to vēlākos gados nākas nožēlot. Tā ir gadījies kādai portāla "Cālis.lv" lasītājai, kura forumā lūdz pēc padoma, kā aizaudzēt caurumu virs uzacs, kas radies no pusaudžu vecumā izdurta pīrsinga. Atbildi sievietei sniedz plastikas ķirurģe.

Lasīt vairāk

Pīrsingi un ausu tuneļi – fantāzijai nav robežu

Foto: PantherMedia/Scanpix


Vieni par tiem šausminās, citi aplūko un apbrīno kā mākslas darbu, bet vēl citi ar tiem rotā ausis, lūpas, uzacis un pat ķermeņa intīmās vietas. Tas ir pīrsings, ar to mēs saprotam rotu, kas tiek ievērta izdurtajos caurumos uz sejas un ķermeņa un pat pašu caurduršanas procesu. Pīrsings ir jau vairāk nekā 5000 gadu vecs. Skaidrs ir viens, mūsdienās fantāzijai ar realitāti vairs nav robežu.

Lasīt vairāk

Gribu mutē pīrsingu! Kā tas ietekmē mutes veselību

Foto: Shutterstock


Pīrsingu tendences visā pasaulē attīstās – cilvēki arvien izdomā asprātīgus veidus, kā izdaiļot savu ķermeni visneiedomājamākajos veidos. Taču kāda ir pīrsingu mutes apvidū ietekme uz mutes veselību? Tas ir aspekts, kas ikdienā tiek aplūkots salīdzinoši reti, norāda Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, kuri sagatavojuši ieteikumus un skaidrojumu par to, kā pīrsings ietekmē vai neietekmē mutes veselību.

Lasīt vairāk

Pīrsings nedzīst un struto – kā ārstēt?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sveiki! Pirms diviem mēnešiem nabā izdūru pīrsingu. Tas nedzīst, un pie augšējās bumbiņas ap caurumu parādījušies sarkani punktiņi, bet pie apakšējās - augonis. Smērēju ar dažādām ziedēm un dezinficēju ar kumelītēm. Kā to vēl varētu ārstēt?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!