Foto: Shutterstock
Kādēļ rodas tumšie loki un maisiņi zem acīm un kā ar tiem cīnīties? Dermatoloģe Lauma Valeine stāsta par pieciem galvenajiem cēloņiem, kāpēc ap 30 gadu vecuma šī problēma kļūst aktuāla, izvirzot arī veidus, kā ar to cīnīties.

Dermatoloģes Laumas Valeines prakse liecina, ka gandrīz puse pacientu cieš no maisiņiem un tumšiem lokiem zem acīm, turklāt trīs desmitdaļas norāda, ka šī problēma viņus uztrauc un viņi vēlētos no tās atbrīvoties. "Maisiņi un tumši loki zem acīm parasti kļūst par problēmu 30 gadu vecumā," "Remescar" prezentācijā stāsta daktere Valeine. "Daudzi pacienti, it īpaši, protams, sievietes, sūdzas, ka maisiņu un tumšo loku zem acīm dēļ nejūtas pietiekami pašpārliecināti, jo tos nudien ir gandrīz neiespējami noslēpt. Skaidrs, ka sievietes ar aktīvu dzīvesveidu un veiksmīgu personīgo un profesionālo dzīvi nevēlas samierināties ar šo nepatīkamo ārējo trūkumu," stāsta Valeine.

Dr. Valeine norāda, ka no maisiņiem un tumšajiem lokiem zem acīm ir grūti izvairīties. Dažiem par galveno cēloni kļūst iedzimtība, citiem – pārlieku aktīvs dzīvesveids, kas traucē izgulēties, tāpēc 30 gadu vecumā ar šo problēmu kaut kādā mērā saskaras visi.

Tam ir vairāki iemesli:

  • Āda ap acīm ir ļoti plāna un vairāk pakļauta dažādām negatīvām ietekmēm, vides faktoriem – vējam, ultravioletajiem stariem, arī acs ābola kustībām, kas ādu padara mazāk elastīgu.
  • Acs ābola un muskuļu darbības dēļ ādā ap acīm ātrāk veidojas mīmiskās grumbiņas.
  • Stress, asaras un bezmiega naktis laika gaitā atstāj redzamas negatīvās sekas.
  • Anatomiskās uzbūves dēļ zonā ap acīm gandrīz nav tauku dziedzeru, tāpēc, nepareizi kopjot, šī zona kļūst neaizsargāta un iegūst noslieci uz priekšlaicīgu novecošanos.
  • Ir svarīgi arī pareizi attīrīt zonu ap acīm ar speciāli tai paredzētiem vai maigiem attīrošajiem līdzekļiem – tas ir jādara gan no rīta, gan vakarā. Pirms gulētiešanas ir jānotīra kosmētika, putekļi un atmirušās ādas šūnas, bet no rīta – asaru dziedzeru sekrēts un putekļi, kas nosēdušies uz ādas no gultas veļas. Pēc tam var uzklāt krēmu, kas kopj ādu ap acīm, un pēc tam arī kosmētiku.

Kā cīnīties ar šo problēmu?

Protams, līdzot serumi, aplikatori un maskas, bet tam ir vajadzīgs laiks, tāpēc, ja problēma ir izteikta, bieži vien nākas ķerties pie aparātprocedūrām un plastiskajām operācijām.

"Man bieži jautā, kad ir jāsāk lietot krēmu cīņai ar pirmajām novecošanās pazīmēm, piemēram, maisiņiem un tumšiem lokiem zem acīm. Daudzi ir pārliecināti, ka ir par agru sākt 25 vai 30 gadu vecumā, jo āda kļūs slinka. Tā ir aplama pārliecība: ja laikus nesāk rūpēties par ādu ap acīm, vēlāk bez nopietnām procedūrām vai pat plastiskās operācijas būs grūti atrisināt visas ielaistās problēmas. Tāpēc līdzekļus pret maisiņiem un tumšajiem lokiem zem acīm ir jāsāk lietot tad, kad parādās pirmās problēmas. Parasti tas notiek 25–30 gadu vecumā," paskaidro dermatoloģe.

Šeit iespējams iepazīties ar optometristes Zintas Šermukšnes ieteikumiem, kā cīnīties ar tumšajiem lokiem un maisiņiem zem acīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!