Foto: Shutterstock

25.oktobris ir Pasaules pastas diena, kuru daudzi atzīmē, gatavojot un ēdot pastas jeb makaronu ēdienus. Trešā daļa Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka viņi neko nezina par pastas labajām īpašībām, norāda "Dobeles dzirnavnieka" oktobrī realizētais pētījums. Vēsturiski pasta Latvijas iedzīvotājiem saistās ar miltu ēdienu, kam ir zema uzturvērtība un kas rada lieko svaru. Kā norāda uztura speciāliste Inga Pūce, tie ir tikai pāris no aizspriedumiem. Kādi vēl ir maldi par pastu?

Pastai ir zema uzturvērtība

Tie ir maldi. Pastai jeb, kā ierasts saukt Latvijā, makaroniem, ir augsta uzturvērtība. Tie satur šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas, cieti un augu valsts olbaltumvielas. Īpaši vērtīga ir pilngraudu pasta.

Pasta rada lieko svaru

Nav taisnība. Pasta satur saliktos ogļhidrātus, kas sastāv no glikozes. Šie ogļhidrāti tiek izmantoti tūlītējai enerģijas ieguvei un nepārvēršas taukos. 

Tā nav fruktoze, ko satur vienkāršie cukuri un kas pārvēršas taukos, sevišķi, ja tos patērē vakarā.

Pasta ir neveselīga

Nē. Piemēram, pilngraudu pastas šķiedrvielas un minerālvielas samazina organismā toksīnu daudzumu. Tieši toksīni ir galvenais organisma pārskābinātājs, to rezultātā rodas daudzas ar uzturu saistītās saslimšanas, piemēram, II tipa cukura diabēts, sirds un asinsvadu saslimšanas, hormonālās izmaiņas, audzēji, imunitātes traucējumi u.c. slimības.

Tie tak ir baltie milti!

Miltu izstrādājumi ir kaitīgi tad, kad tos lieto kopā ar balto cukuru, taukiem un gaļas produktiem, jo tā cilvēks uzņem divas reizes vairāk kaloriju. Starp citu, lietojot miltus kopā ar gaļu, tiek apgrūtināta gaļas sagremošana un rodas palielināts toksīnu daudzums organismā.

"No padomju laikiem saglabājies priekšstats, ka pasta ir miltu produkts, kas uzbaro. Lai arī lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju pastu lieto vairākas reizes mēnesī, tikai 4% to uzskata par veselīgu produktu," teic "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. "Jo cilvēki vairāk interesēsies par veselīgu uzturu, jo biežāk izvairīsies no maldiem un aizspriedumiem šajā jautājumā. Ne jau pasta satur daudz kalorijas – tās vairāk ir mērcēs un treknajā gaļā, ko cilvēki raduši ēst ar pastas ēdieniem."

Mācies atšķirt mīkstos miltus no cietajiem!

Cieto kviešu jeb durum milti top no speciālas kviešu šķirnes Triticum durum, kas ir īpaši cieta un satur daudz augu valsts proteīnu. Tas nozīmē, ka produkts tiek sašķelts lēni, atbrīvojot glikozes molekulas, kas savukārt pieprasa pastāvīgu insulīna (hormona) klātbūtni, kas nepieciešams glikozes pārvēršanā enerģijā. Savukārt insulīna klātbūtne asinīs nosaka sātu. Smadzenēs sāta izjūta rodas no insulīna, nevis cukura klātbūtnes asinīs.

Mīksto kviešu pastā cietība ir zemāka, līdz ar to ātrāk ceļas cukura un insulīna līmenis asinīs un straujāk arī samazinās. Tādējādi sāta izjūta izbeidzas ātrāk, signalizējot bada centriem, ka jāuzņem jauna pārtikas deva.

25 lieliskas makaronu receptes - izmēģini!

Ātrie makaroni ar zirnīšiem un bekonu

Foto: Vida Press
Ātrie
makaroni
ir vienkāršs un sātīgs vakariņu ēdiens, kuram īpašu aromātu dod bekons, bet krēmīgumu - saldais krējums.

Lasīt vairāk

Lazanjas zupa

Man ļoti garšo lazanja, taču to ir grūti pagatavot, ja mājās ir tikai divi ēdāji. Es neprotu izcept mazu lazanju, tādēļ nolēmu būt oriģināla un pagatavot citādāku lazanjas versiju. Šoreiz - zupā!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Sātīgie tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem būs ātrs risinājums launagam vai vakariņām - ja no iepriekšējās ēdienreizes pāri palikuši vārīti makaroni, salātus var pagatavot mazāk nekā 10 minūtēs!

Lasīt vairāk

Makaroni ar sniega krabja nūjiņām un cukurzirnīšiem

Ak, saldi svaigie cukurzirnīši, jūsu sezona ir klāt! Mūsmājās tas nozīmē, ka jebkurā receptē, kur jāpievieno zaļumi, tiek likti cukurzirnīši. Kuš, tikai nestāstiet to parastajiem zaļajiem zirnīšiem, tomēr nekas nespēj pārspēt maigās, saldās un kraukšķīgās cukurzirnīšu pākstis, tās ir mans vasaras dārzenis Nr.1, kas spēj konkurēt vien ar tomātiem un kukurūzu.

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Foto: Shutterstock
Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar šprotēm

Foto: Publicitātes foto
Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Pasta ar lasi un degvīnu

Interesanta recepte itāļu virtuves mīļotājiem.

Lasīt vairāk

Cāļa zupa ar dārzeņiem un makaroniem

Ātri pagatavojama vistas zupa ar dārzeņiem un makaroniem. Patiks mazajiem gardēžiem!

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga
Lindasvirtuve.lv
autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Makaroni ar liellopa gaļu un ceptiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Sātīga maltīte, kurā netiek aizmirsti arī dārzeņi, kas tik bagātīgi pieejami vasaras nogalē un rudens sākumā.

Lasīt vairāk

Kurš gan nemāk uzvārīt makaronus? Tā ir viena no pirmajām prasmēm virtuvē, bez kuras neiztiek neviens. Kādi ir knifiņi šajā procesā, lai makaroni nesaliptu un būtu pareizajā konsistencē?

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem un spageti

Foto: Shutterstock
Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Makaroni ar malto gaļu un dārzeņiem

Gardām pusdienām - makaroni ar malto gaļu un dārzeņiem un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci

Foto: Vida Press
It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.

Lasīt vairāk

Pasta ar sēnēm un melno ķiploku

Foto: Privātais arhīvs
Melnais ķiploks ir augstā temperatūrā fermentēts ķiploks, kas īpaši iecienīts Āzijas virtuvē, kā arī augstas kvalitātes restorānos. Tam piemīt salda garša, kas atgādina Indijas dateles vai balzāmetiķa sīrupu. Recepte šai dienai - pasta ar šampinjoniem un melno ķiploku.

Lasīt vairāk

Foto: Shutterstock
Vārot spageti, makaronu salipšana ir ļoti izplatīta problēma, ar kuru ik pa laikam saskaras gan pavārmākslas iesācēji, gan jau pieredzējušas saimnieces. Kā to atrisināt?

Makaronu un siera zupa

Pavaicā bērnam, ko viņš vēlas vakariņās. Visticamāk, biežākā atbilde būs - frī kartupelīšus vai makaronus ar sieru. Pavaicā sev kā mamma, ko tu vēlētos, lai bērns ēd vakariņās. Protams, zupu! Šī recepte būs kā kompromiss mammas un bērna vēlmēm. Pagatavo siera zupu ar makaroniem!

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Foto: Shutterstock
Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Pasta ar malto gaļu un olīvām

Foto: iStock
Ātrām un sātīgām pusdienām - pasta ar malto gaļu un olīvām.

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma.
Pasta
. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar žāvēto gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu gaļu ­ bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga
lindasvirtuve.lv
autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Krēmīgā pasta ar vistu un tomātiem

Krēmīga vistas un svaigā siera mērcīte, makaroni un svaigi tomātu salāti - ko gan vairāk vajag?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!