Foto: Shutterstock

"Katru rītu tās putras..." tā noteikti nodomā liela daļa vecāku. Pirmkārt, nav vairs ideju nu ko citu pagatavot. Otrkārt, bail, ka pagatavotais ēdiens tiks izbrāķēts. Nākam palīgā: kopā ar uztura speciālisti Lilitu Manīgu sniedzam idejas, kā dažādot bērna brokastu piedāvājumu.

Uztura speciāliste stāsta, ka bērniem gluži tāpat kā pieaugušajiem brokastīs un ne tikai brokastīs ir jāuzņem pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs un tam ir jāatbilst organisma enerģijas patēriņam: "Brokastīs būtu jānodrošina 25 procentus no dienai nepieciešamā enerģijas apjoma. It īpaši bērniem ir jāēd brokastis, jo ir vajadzīgs liels enerģijas daudzums, lai pietiktu spēka rotaļāties, lai apgūtu jaunas iemaņas, lai būtu pietiekamas koncentrēšanās spējas visiem nepieciešamajiem darbiem un nedarbiem visas dienas garumā."

Brokastis var būt ļoti dažādas


Lilita Manīga uzsver, ka brokastīs noteikti var būt gan siltie, gan aukstie, gan saldie, gan sāļie ēdieni, bet pats galvenais, lai tie būtu uzturvielām bagāti, tas ir, lai saturētu gan saliktos ogļhidrātus, kas nodrošinātu ilgāk sāta sajūtu, gan olbaltumvielas, gan "veselīgos" taukus, gan vitamīnus un minerālvielas. "Saliktos ogļhidrātus satur pilngraudu produkti, kā arī dārzeņi un augļi. Tie organismā sadalās lēnāk nekā vienkāršie ogļhidrāti, kurus satur produkti ar augstu cukura daudzumu, piemēram, saldās brokastu pārslas, jogurti ar garšām, dažādi konditorejas izstrādājumi, kā arī kviešu milti, manna, biezpiena sieriņi, saldumi un dažnedažādās limonādes vai sulas," saka speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!