Foto: Vida Press
Glutēns ir kviešos, rudzos, miežos un arī dažos citos produktos sastopama olbaltumviela, kas parasti cilvēkam tā nav kaitīga, bet celiakijas pacientiem tā pat nelielā daudzumā izraisa imūnās sistēmas uzbrukumu paša organismam. Vienīgais celiakijas ārstēšanas veids ir bezglutēna diēta, kuras būtība ir izslēgt glutēnu saturošu produktu lietošanu uzturā. Tomēr nevajag "mest plinti krūmos" un domāt, ka nekas garšīgs vairs netiks celts galdā. Piedāvājam astoņas gardas beglutēna kārumu receptes.

Bezglutēna 'scones' cepumi

Foto: Vida Press
Bezglutēna mīklu bieži vien ir grūti izrullēt, tadēļ gatavojot šos Anglijā iecienītos "scones" cepumus, lielisks palīgs būs siltā ūdenī samērcēta saldējuma karote.

Lasīt vairāk

Vienkāršā sviesta biskvīta kūka ar putukrējumu

Foto: Vida Press
Vienkārša recepte ātrai brīvdienu kūkai, ja "parastais" biskvīts šķiet apnicis un jāiepriecina arī kāds, kurš nedrīkst lietot uzturā glutēnu.

Lasīt vairāk

Bezglutēna kēksiņi ar mellenēm - Džeimija Olivera recepte

Foto: Shutterstock
Rūpējoties par miljoniem cilvēku, kas cieš no dažādām pārtikas alerģijām, pasaulslavenais šefpavārs Džeimijs Olivers ir radījis jaunu recepšu krājumu, kurā vari uzzināt, kā pagatavot izcili gardas maltītes bez glutēna un piena laktozes.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar banānu un siera krēmu - bez glutēna un cukura

Dažādi gardumi bez glutēna kļūst arvien pieprasītāki, jo izrādās, ka ļoti daudziem no mums ķermenis īsti nemīl kviešu miltus, bet dzīve bez svētku kūkas dzimšanas dienā vai pēcpusdienas cepumiņa pie kafijas šķiet neiedomājama. Izmēģini elementāru recepti, kurā nav izmantoti ne kviešu milti, ne baltais, rafinētais cukurs.

Lasīt vairāk

'Citronīgie' sviesta cepumi bez glutēna

Foto: Vida Press
Saldākai dzīvei un ikdienas priekam - vienkārša cepumu recepte, kuru novērtēs arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Šokolādes brūnīši bez glutēna

Foto: Vida Press
Arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība, var ēst kūkas! Piemēram, šos braunijus jeb brūnīšus, pagatavo un izbaudi.

Lasīt vairāk

Kanēļa maize ar rozīnēm bez glutēna

Foto: Vida Press
Garda un aromātiska maize brīvdienām vai īpašai brokastu reizei. Recepte lieti noderēs arī tiem, kuru dzīvi ierobežo celiakija - slimība, kas izpaužas kā glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Medainā citronu biskvītkūka bez glutēna

Foto: Vida Press
Mīksts biskvīts, kas piesūcināts ar medainu citronu sīrupu, un svaigas ogas kā punkts uz "i" - tāda ir šī kūka, izmēģini! Šī recepte piemērota arī tiem, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!