Foto: Shutterstock

Par alkohola kaitīgo ietekmi uz veselību ir runāts bieži, un tikpat bieži arī ir dzirdēti apgalvojumi, ka, lietots mērenās devās, piemēram, vīns veselībai tomēr ne tikai nekaitē, bet to pat uzlabo. Patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu, tāpēc piedāvājam iepazīties ar Thedailymeal.com apkopotiem interesantiem faktiem par to, kā vīna dzeršana ietekmē tava vidukļa izskatu un veselību kopumā! Iespējams, tie ļaus arī palūkoties no malas uz saviem dievu dzēriena baudīšanas paradumiem un aizdomāties par to sekām.

Atšķirīgais kaloriju daudzums

Kaloriju daudzums ir atkarīgs no tā, kādu vīnu dzer, taču vidēji viena glāze dzēriena satur aptuveni 120 kaloriju. Ja parēķinām, cik daudz dzēriena iemalkojam draudzeņu pļāpu vakarā… Iespējams, nākamreiz vērts pievērsties tējai?

Labās baktērijas

Sarkanvīnā esošās baktērijas normalizē kuņģa un zarnu mikrofloru, veicinot tā dēvēto labo baktēriju vairošanos. Tas, savukārt, ļauj mums justies labāk, kā arī veicina gremošanas trakta darbību kopumā. Protams, šai gadījumā runa ir par samērīgu vīna lietošanu, nevis pārmērībām, vēstīts izdevumā American Journal of Clinical Nutrition.

Apetītes palielināšanās

Iespējams, esi dzirdējusi teicienu, ka nevis alkohols veicina svara pieaugumu, bet gan uzkodas, ko, to malkojot, baudām dzērienam klāt. Siers, cepumi, grauzdiņi, saldumi, pildītas olīvas… Dzerot grādīgos dzērienus, zūd mūsu paškontroles spējas, un vēlmei panašķēties ļaujamies krietni brīvāk, tā uzņemot ievērojamu skaitu gluži lieku kaloriju, vēstīts izdevumā Health Psychology journal. Lai no tā izvairītos, nākamreiz glāzi vīna baudi pēc vakariņām, nevis tās vēl gaidot!

Dzīves ilgums

29 gadus ilgā pētījumā, kurā analizēti vīriešu alkohola lietošanas paradumi un to saistība ar dzīves kvalitāti un mūža ilgumu, atklāts, ka tiem pētījuma dalībniekiem, kuri ikdienā dzēra vīnu, nevis alu vai stipros alkoholiskos dzērienus, mirstības īpatsvars ir par 34 procentiem mazāks nekā pārējiem.

Protams, arī šajā gadījumā ir jārunā par prasmi vīnu lietot samērīgi un izvērtēt to, cik bieži alkoholu baudīt.

Vairāk par pētījumu lasi šeit.

Vielmaiņa un alkohols

Par uzņemto kaloriju un uzturvielu pārvēršanu enerģijā lielā mērā atbildīgas ir mūsu aknas, taču, lietojot alkoholu, tas tiek pārstrādāts vispirms. Tā rezultātā uzņemtā enerģija, savukārt, tiek novirzīta rezervēs, kas var veicināt liekā svara veidošanos. Tātad, jo vairāk alkohola izdzeram vienā reizē, jo lielāka slodze tiek sagādāta aknām, kā rezultātā palielinās arī iespējamība, ka liekie apaļumi ar laiku kļūs arvien izteiksmīgāki.

Mērenība ir atslēga

Lai gan proporcijas, no kādām, piemēram, nedēļas garumā izdzertais alkohola daudzums organismam kļūst kaitīgs, dažādās publikācijās variē, visbiežāk pieņemts uzskatīt, ka vīriešiem tās ir divas līdz trīs vīna pudeles, savukārt sievietēm – pusotra.

Jāpiebilst, ka minētajam alkohola patēriņam, protams, jābūt sabalansētam ar kvalitatīvu un daudzveidīgu uzturu, kā arī fiziskajām aktivitātēm, kā arī cilvēkiem, kuri dažādu veselības apsvērumu dēļ alkoholu lietot nedrīkst, jāvadās pēc citiem principiem grādīgo dzērienu lietošanā un biežumā.

Liekā svara veidošanās aizkavēšana

Izdevumā International Journal of Obesity publicēts pētījums, kurā veikts eksperiments, lai noskaidrotu, vai un kā sarkanvīnā esošā viela resveratrols ietekmē svara pieaugumu. Rezultātā tika atklāts, ka pelēm, kuras pētījuma ietvaros ik dienas saņēma resveratrolu, tika fiksēts par 40 procentiem mazāks svara pieaugums nekā pelēm, kuras to nesaņēma, tiekot barotām ar tādu pat barības daudzumu. Tātad – izvēloties vīnu, jādzer sarkanvīns!

Vairāk par pētījumu lasi šeit.

Savukārt vēl kādā citā pētījumā, kas ildzis 13 gadu garumā un kurā piedalījās 20 000 sieviešu, atklāts, ka tām pētījuma dalībniecēm, kuras laiku pa laikam mērenās devās lietoja vīnu, bija mazāks svara pieaugums nekā dāmām, kuras dzēra citus alkoholiskos dzērienus vai no tā atturējās vispār.

Vairāk par pētījumu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!