Foto: Shutterstock

Laiks pirms Ziemassvētkiem lielai daļai cilvēku asociējas ne vien ar skuju smaržu un piparkūkām, bet arī ar mandarīniem. Oranžie augļi ir zināmi ne vien ar patīkamo garšu, bet arī ar izteiksmīgu un viegli atpazīstamu aromātu. Izrādās, ka mandarīni uz veikalu plauktiem atceļo ne vien no Eiropas, bet arī Āzijas un Āfrikas. Mandarīni no dažādām pasaules malām var atšķirties pēc izskata un garšas, bet tie visi ir noderīgi veselībai, ja ēsti ar mēru.

Kā atšķiras no tālienes atvestie augļi

Mandarīnus audzē dažādās pasaules malās. Atkarībā no tā, kur tie auguši, atšķiras gan mandarīnu izskats, gan garša, gan iepakojums veikalā. Oranžos augļus mums ved ne tikai no Spānijas, bet arī no daudzām citām pasaules valstīm. "Parents" ir apkopojis dažādas izcelsmes mandarīnu galvenās atšķirības, kas var noderēt, lai noteiktu, kā tie varētu garšot, vai pēc izskata atpazītu, no kurienes tie atceļojuši. Šeit var uzzināt, kā audzē mandarīnus.

Viena no valstīm, kur audzē mandarīnus, ir Spānija. No turienes vestajiem augļiem ir salīdzinoši plāna, vidēji koši oranža miziņa. Veikalos tie pieejami gandrīz visu gadu un tos bieži pārdod kopā ar mandarīnu lapām un kādu zara gabaliņu. Uz šiem mandarīniem bieži ir uzlīmētas nelielas etiķetes. Arī uz mandarīniem no Marokas bieži atrodamas etiķetes. No šīs valsts atvestie augļi ir koši oranžā krāsā, un tiem ir vidēji cieta miza. Veikalos Marokas mandarīni ir pieejami no rudens vidus līdz decembrim vai janvārim.

Foto: Shutterstock

Mandarīniem no Serbijas ir plāna, gluda un dzeltenīga miza. Uz tās var būt arī zaļi pleķi. Augļiem ir saldi skāba garša, un to sezona sākas novembrī, bet beidzas februārī. Oranžie augļi uz citām zemēm ceļo arī no Turcijas. Tiem ir plāna, oranža miziņa, augļus ir viegli atpazīt pēc neskaitāmajām sēklām katrā daiviņā – vienā daiviņā var būt pat piecas līdz sešas sēkliņas. Turcijas mandarīni ir pieejami ziemā.

Izrādās, ka mandarīni aug arī Ķīnā un Dienvidāfrikā. Mandarīniem no Dienvidāfrikas ir gluda, spīdīga miza spilgtā, piesātināti oranžā krāsā. Tie ir saldi un parasti uz veikaliem aizvesti milzīgās kartona kastēs. Reizēm augļi ir ietīti melnā papīrā. Šie mandarīni ir pieejami visa gada garumā. Ķīnā auguši mandarīni ir gandrīz dzelteni. Tos ir viegli atpazīt, jo parasti pat vienā kastē esošiem mandarīniem ir atšķirīgi izmēri.

Ne vien garšīgi, bet arī veselīgi

Oranžie augļi, ko pirms Ziemassvētkiem tikai retais nepatērē lielos daudzumos, ir arī vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots. "Dove Med" raksta, ka mandarīni uzlabo smadzeņu darbību, līdzsvaro asinsspiedienu, uzlabo ādas un matu izskatu, kā arī sniedz daudz citu vērtīgu lietu. Tiesa, pārāk liels mandarīnu daudzums var radīt arī veselības problēmas.

"Dove Med" informē, ka mandarīni ir vērtīgs kālija un dažādu antioksidantu avots, palīdzot uzlabot asins plūsmu uz smadzenēm un uzlabojot izziņas un koncentrēšanās spējas. Tāpat šajos augļos ir daudz vitamīna B6, kas ir būtisks cīņā ar depresiju un sliktu pašsajūtu. Tāpat mandarīnos ir ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, kas nepieciešami grūtniecēm.

Tāpat mandarīni noderēs asinsspiediena uzlabošanai, kā arī mirdzuma piešķiršanai matiem un ādai, jo satur gan C, gan A vitamīnus. Tā kā mandarīni ir lielisks šķiedrvielu avots, tie noderēs arī gremošanas uzlabošanai.

Foto: Shutterstock

"Rutks" jau rakstīja par pieciem veidiem, kā mandarīni ietekmē veselību. Tie ir ne vien lielisks dažādu vitamīnu avots, bet arī noder kaulu veselības uzlabošanai, sirds veselības uzlabošanai un menopauzes simptomu mazināšanai. Tāpat mandarīni noderēs vīriešu reproduktīvās sistēmas uzlabošanai. Tiesa, mandarīnu ēšanai var parādīties nepatīkami blakusefekti, piemēram, caureja vai zobu jutīgums. Tāpat jāatceras, ka mandarīni var izraisīt alerģiju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!