Foto: Shutterstock
Cīņa ar lieko svaru un tauciņiem uz vēdera, gurniem vai citām ķermeņa daļām mūsdienās ir aktuāla problēma ļoti daudziem. Tas ir svarīgi ne tikai, lai izskatītos labāk, bet, galvenokārt, lai uzlabotu veselību. Cenšoties atbrīvoties no kāda lieka kilograma, nereti tiek izmantotas dažādas diētas. Tomēr šis līdzeklis noteikti nebūs labākais risinājums un noteikti neļaus sasniegt vēlamo rezultātu ilgtermiņā.

Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tad vislabākā diēta ir dzīve bez diētas, CNN skaidro Brūka Alperta. Tā noteikti palīdzēs cilvēkiem, kas vienmēr apņemas sākt diētu no nākamās pirmdienas. Veselīgam uzturam ir jābūt dzīvesveidam. Tas ir daudz efektīvāks nekā dažādās diētas, kas var nest īslaicīgu rezultātu, bet ilgtermiņā sagādāt vilšanos un vēl vairāk lieko kilogramu.

Galvenā diētas problēma – tā ātri beidzas

Foto: Shutterstock

Visām diētām ir "derīguma termiņš", skaidro speciāliste. "Neatkarīgi no tā, vai tā ir viena diena, 10 dienas, 30 dienas vai 45 dienas – ar beigu datumu tu sevi noskaņo neveiksmei un nebeidzamam jo-jo tipa diētu ievērošanas ciklam," teic Alperta. Piemēram, ja diēta aizliedz lietot uzturā maizi, pat vecas maizes grozs var šķist neticami kārdinošs un aicinošs. Ja tu sev liedz ēdienu un produktus, kas tev patiešām garšo, ir daudz lielāks risks ar to ēšanu pārspīlēt, beidzoties diētai. Tas nozīmē, ka, ļoti iespējams, atgūsi ne tikai visu zaudēto svaru, bet arī pāris papildu kilogramus.

Padarot ēdienu par dzīves galveno sastāvdaļu un visu savu gribasspēku koncentrējot uz atteikšanos no saviem mīļākajiem ēdieniem, tu izveido neveselīgas attiecības ar ēdienu un palielini risku pārēsties. Ikdienā nevajadzētu ievērot dažādus pārtikas likumus un atteikšanos no konkrētiem produktiem vai produktu grupām. Ilgtspējīgs un efektīvs ēšanas plāns ir sabalansēts un nav aizliedzošs – tam sekot ir daudz vieglāk nekā ievērot diētu.

Jāpiebilst, ka daudzas diētas paredz arī uzņemt ļoti nelielu kaloriju skaitu. Tas, protams, palīdzēs uz brīdi zaudēt kādu kilogramu, bet var nodarīt kaitējumu veselībai, kā arī palēnināt vielmaiņu, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmēs tavu cīņu ar liekajiem kilogramiem. Par šo un arī citām dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu, lasi šeit, bet šeit vari izlasīt par pazīmēm, kas liecina – tieši diēta ir tas, kas tevi kavē atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Labākais līdzeklis tievētājiem – dzīve bez diētas

Foto: Shutterstock

Tā kā sevis ierobežošana sagatavo neveiksmei, viens no galvenajiem bezdiētas dzīves nosacījumiem ir plānota grēkošana un sevis lutināšana. Tas ļaus tev izbaudīt savus mīļākos ēdienus, nejūtoties vainīgai. "Vainas apziņa mūs padara resnus," teic Alperta. Tā liek tev veikt neveselīgas izvēles un veicina ciklisku neveselīgas ēšanas paradumu veidošanos. Arī eļļā vārītu kartupeļu, kūkas un picas ēšanai var pienākt piemērots mirklis.

Pats galvenais ir plānot uz priekšu. Piemēram, ja tu dodies paēst vakariņas ārpus mājām un zini, ka izvēlētajā restorānā ir neticami garda šokolādes kūka, tad gatavojies tās ēšanai jau laikus – saplāno savas maltītes, lai dienas laikā uzņemtu mazāk miltu, cietes un cukura. Un pats galvenais – izbaudi katru sava našķa kumosu, priecājies, ka to vari ēst un atbrīvo sevi no vainas apziņas.

Atļaušanās ikdienā nedaudz pagrēkot un vainas apziņas atmešana var būt ļoti vērtīga cīņai ar lieko svaru. Atrodi to, kas Tev der vislabāk.

Kā ēst, ja vēlies samazināt lieko svaru

Foto: Shutterstock

Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir svarīgi sekot līdzi tam, lai uzturs būt veselīgs un sabalansēts. Tam ir jākļūst par dzīvesveidu, nevis īslaicīgu pasākumu. Tev jālieto pietiekami daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, jo abi šie elementi rada ilgstošu sāta sajūtu. Tāpat ir ieteicams samazināt balto miltu produktu lietošanu uzturā, tāpat starp maltītēm ieteicams ēst arī pa kādai veselīgai uzkodai.

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka pastāv vairāki veselīga uztura pamatnosacījumi, kas noderēs teju ikvienam:

  • Jāēd tik lielas porcijas, lai būtu paēdis, bet nejustu smaguma sajūtu;
  • Uzturs ir sabalansēts, ja tajā ir iekļautas visas produktu grupas (saldumi un alkohols neietilpst starp obligātajām produktu grupām);
  • Jākoncentrējas uz pilngraudu produktiem, pākšaugiem, dārzeņiem, augļiem un ogām – lai to būtu proporcionāli vairāk;
  • Jāatceras par ūdens uzņemšanu;
  • Tam, ko ēst, kurā ēdienreizē vai uzkodā nav izšķirošas nozīmes, ja galdā tiek celti kvalitatīvi produkti. Vienīgi der atcerēties pēc iespējas vairāk ēdienreizēs iekļaut dārzeņus.

Gadījumā, ja nevari saprast, kā izveidot veselīgu ēdienkarti, kas palīdzēs sasniegt tevis izvirzītos mērķus, ieteicams konsultēties ar sertificētu uztura speciālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!