Foto: Shutterstock

Pastāv miljoniem uzskatu, taisnību un viedokļu par veselīgu uzturu un produktu ietekmi uz organismu. Kāds uzskata, ka uzturā jālieto vairāk graudaugi, kāds uz šķīvja liks dārzeņus, cits izmēģinās ko pavisam jaunu. Indijā pastāv medicīnas sistēma Ājūrvēda, kas izplatīta arī Tibetā, Šrilankā, Taizemē un arī dažās Eiropas valstīs. Kādu nozīmi slimību ārstēšanā Ājūrvēda piešķir arī pie mums pieejamiem produktiem? Varbūt kādu no Indijas gudrībām vērts likt aiz auss un izmēģināt arī pašiem.

Ājūrvēda tulkojumā no sanskrita valodas nozīmē "zinātne par dzīvi", "dzīves zināšanas", "ilgas dzīves zināšanas". Ājūrvēda vēršas pie visiem dzīves aspektiem, piedāvājot gadsimtiem izmēģinātu un pilnveidotu zināšanu sistēmu tiem, kas vēlas iegūt veselību, ilgu mūžu, mieru
un harmoniju. Saskaņā ar Ājūrvēdu pilnīga veselība ir stāvoklis, kad prāts, ķermenis un gars ir līdzsvaroti, raksta shakti.lv.

Ājūrvēdā ir savi uzskati arī par ēšanas paradumiem. Tiek uzskatīts, ka visas dzīvās būtnes sastāv no pieciem elementiem – zemes, ūdens, uguns, gaisa un ētera. Lai uzturētu dzīvību, ir svarīgi šos elementus papildināt, izmantojot dabiskus produktus. Ājurvēdas ēdieni nav diēta vai kāda īslaicīga kampaņa, raksta yogi.lv.

Nozīmīgi veģetārie produkti ir dārzeņi, augļi un piena produkti - kāda vērtība pēc Ājūrvēdas ir šiem produktiem:

Dārzeņi

Foto: Shutterstock

Bietes: palielina muskuļu un tauku masu organismā, padarot to stipru.

Kāposti: palīdz ārstēt diabētu, urīnizvadsistēmas un ādas slimības, ādas pigmentācijas traucējumus, lepru, astmu, bronhītu, celulītu, ādas infekcijas - augoņus un citas slimības.

Spināti: rosina ēstgribu. Salāti stimulē dažu fermentu veidošanos kuņģa un zarnu traktā, bagātina asinis ar minerālelementiem, īpaši - dzelzi. Ar spinātiem var ārstēt dažādas vēdera dobuma slimības, vieglu un mērenu drudzi un acu pietūkumu.

Gurķi: palīdz attīrīt urīnu, šķīdina nierakmeņus. Pierādīts, ka gurķi palīdz pret parestēziju, kas ir dedzinoša sajūta ādā.

Sīpoli: stimulē gremošanas sistēmas darbību. Tie baro un stiprina organismu, palīdz pret drudzi. Sīpolus iesaka lietot epilepsijas gadījumā. Ja histērijas dēļ iestājas bezsamaņa, sīpolu aromāts palīdz cilvēkam atgūt samaņu. Noder arī saules dūriena ārstēšanai.

Ķiploki: ja to mērci lieto katru dienu, tā palīdz pret sāpēm vēderā, gāzu uzkrāšanos un vēdera spazmām. Ķiploku sulu bieži mazās devās iesaka pret holeru. Ķiplokus lieto liesas slimību, augsta asinsspiediena, epilepsijas, nedzīstošu brūču, kašķa un ilgstoša klepus gadījumā.

Augļi

Foto: Shutterstock

Vīnogas: iesaka lietot dažādu slimību gadījumos. Tās nostiprina veselības stāvokli. Vīnogas novērš dedzināšanu, čūlas, smaguma sajūtu kuņģī, galvassāpes, drudzi, vārgumu un reibumu.

Mango: palielina spēku un vīrišķību, kā arī uzlabo ādas stāvokli. Šie augļi satur ne tikai ogļhidrātus, bet arī B grupas vitamīnus un E vitamīnu pietiekamā daudzumā. Mango ir noderīgi hronisku zarnu darbības traucējumu, tuberkulozes, klepus un asinssastāva izmaiņu gadījumā.

Banāni: ir labs enerģijas avots. Tos izmanto, lai ārstētu dizentēriju, dedzināšanas sajūtu kuņģī un zarnu darbības traucējumus. Noder arī žults veidošanās un termoregulācijas traucējumu, kā arī urīnceļu slimību gadījumā. Banānus uzskata par pilnvērtīgu uzturlīdzekli.

Āboli: palīdz veidoties fermentiem, atjaunoties asinīm, muskuļiem un taukiem.

Vīģes: novērš sirds slimības un attīra asinis.

Dateles: uzlabo asins sastāvu. Noderīgas drudža, gripas un galvassāpju ārstēšanai. Dzerot pienu ar datelēm, organisms kļūst veselīgs un stiprs.

Piena produkti

Foto: Shutterstock

Piens: palielina organisma spēku un spēju pretoties slimībām. Pienu uzskata par pilnvērtīgu pārtikas produktu. Tas ir noderīgs drudža, galvas reiboņu, atmiņas vājuma un anēmijas ārstēšanai.

Biezpiens un jogurts: palīdz ārstēt zarnu iekaisumu.

Informācija iegūta no Vaidjas Surešs Čaturvedi grāmatas "Veselīga dzīve ar ājurvēdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!