Foto: Shutterstock

Šķiedrvielas ir viena no tām lietām, kas nepieciešama normālai gremošanas sistēmas darbībai. Tās ir arī ļoti nozīmīgas, mēģinot atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzturot veselīgu svaru. Lai palīdzētu saprast, cik daudz tās lietot un kur tās atrast, "Prevention" ir apkopojis pašu svarīgāko par šķiedrvielām.

Speciālisti norāda, ka šķiedrvielas ir teju maģiska ēdiena sastāvdaļa, ja vēlies zaudēt lieko svaru. Diemžēl liela daļa cilvēku tās uzņem krietnu par maz. Pieaugušai sievietei dienas laikā būtu jāuzņem vidēji 25 līdz 30 grami šķiedrvielu. Tik daudz to ir septiņos ābolos vai vairāk nekā kilogramā brokoļu.

Tas var šķist ļoti daudz, bet, izvēloties dažādus šķiedrvielas saturošus produktus, nepieciešamo daudzumu uzņemt nemaz nav tik sarežģīti. Speciālisti uzsver, ka ir ļoti svarīgi šķiedrvielas uzņemt ar ēdiena palīdzību, jo tās palīdzēs ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Tāpat šķiedrvielas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, mazinot pūšanās sajūtu un aizcietējumus. Protams, arī apziņa, ka esi ēdis veselīgu, šķiedrvielām bagātu pārtiku, nevis našķojies ar cepumiem, ļaus tev justies labāk.

Jāpiebilst, ka lielākajā daļā produktu, kas ir bagāti ar šķiedrvielām, piemēram, augļos un dārzeņos, ir arī daudz citu veselībai noderīgu vielu. Ja fokusēsies uz to, lai uzņemtu pietiekami daudz šķiedrvielu, un izvēlēsies ar tām bagātus produktus, varēsi pielikt punktu kaloriju skaitīšanai.

Speciālisti iesaka katrā ēdienreizē uzņemt vismaz astoņus gramus šķiedrvielu. Tā diezgan viegli būs uzņemt visā dienā nepieciešamo daudzumu. Vidēja izmēra bumbierī vai pusē no avokado ir apmēram seši grami šķiedrvielu. Padomā, ko vēl tu apēd vienas maltītes laikā! Lai uzņemtu pietiekami daudz šķiedrvielu, savu uzturu vari papildināt ar auzu pārslām, kvinoju vai miežiem. Nebaidies lietot arī tādus produktus, kā čia sēklas vai turku zirņi.

Par veselīgiem superproduktiem vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!