Foto: Shutterstock
Striktas diētas un uztura ierobežojumi svara zaudēšanai ne vienmēr ir ieteicamas. Nereti tās var pat kaitēt, jo bieži, noslēdzoties diētai, zaudētie kilogrami atgriežas. Turklāt ar uzviju. To mēdz dēvēt arī par jo-jo efektu. Proti, svars nepārtraukti mainās – te tas ir mazs, bet pēc neilga laika tas atkal palielinās. Šis process kaitē ne tikai tavai figūrai, bet arī veselībai. Daudz labāk ir mainīt uzturu tā, lai tas visu laiku būtu veselīgs un sabalansēts, nevis ļauties dažādu "ātro" diētu maģiskajam spēkam.

Kampaņveidīgas diētas tavam organismam noteikti par labu nenāks. Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis ir skaidrojis, ka tad, ja uztura ierobežojumi mudina domāt par to, kādus našķus, kārumus un kalorijām bagātus produktus ēdīsi pēc to beigām, izvēlētais modelis nav piemērots. Atkārtotiem mēģinājumiem ievērot vienu un to pašu diētu raksturīgs arī uzcītības zudums. Pirmajā reizē parasti visi noteikumi tiek ievēroti apzinīgāk, tāpēc arī rezultāts ir labāks.

Izmaiņas vielmaiņā, uzcītības zudums un vēlme pēc diētas izbaudīt visu, kas bija liegts, ir galvenie iemesli, kāpēc cilvēki mēdz pieņemties svarā pēc tam, kad ierobežojumi beigušies. Turklāt nereti svars pieaug vairāk, nekā tas samazinājās diētas laikā.

Iedvesmojoties no "Healthline", piedāvājam iepazīties ar to, kā diētu jo-jo efekts kaitē tavai veselībai.

Palielināta apetīte izraisa svara pieaugumu ilgtermiņā

Foto: Shutterstock
Ja tiek ievērotas stingras diētas, tauku zudums noved arī pie hormona, kas palīdz justies paēdušai, samazināšanās organismā. Parastos apstākļos tauku rezerves veicina šī hormona izdalīšanos. Tas ķermenim dod ziņu par to, ka rezerves ir pieejamas, un tu ēd nedaudz mazāk. Tāpēc ir ļoti būtiski, lai organismā šis hormons būtu pietiekamā daudzumā.

Ja tu strauji atbrīvojies no taukiem, hormona daudzums samazinās un apetīte palielinās. Organisms cenšas atrast veidus, kā atjaunot izsīkušos enerģijas krājumus, un tu daudz biežāk izjūti izsalkumu. Turklāt tieviešānas laikā nereti tiek zaudēta ne tikai tauku, bet arī muskuļu masa. Tas nozīmē, ka tavs organisms, veicot vienas un tās pašas darbības, patērē mazāk enerģijas nekā iepriekš. Tā tiek cītīgi taupīta.

Lielākajā daļā gadījumu, kad tiek ievērotas īstermiņa diētas, gada laikā cilvēki atgūst apmēram 30-65 procentus no zaudētā svara. Ilgtermiņā katrs trešais tievietājs kļūst smagāks nekā bija, pirms sāka ievērot kādu no diētām. Pieņemšanās svarā noslēdz vienu jo-jo efekta ciklu un nereti mudina pievērsties vēl kādai diētai.

Palielinās tauku īpatsvars organismā

Foto: Shutterstock
Vairākos pētījumos ir novērota sakarība staro diētu jo-jo efektu un palielinātu tauku īpatsvaru ķermenī. Tas nozīmē, ka svara zudums atspoguļo ne tikai tauku daudzuma samazināšanos un ne vienmēr ir jāuztver pozitīvi. Īpaši tāpēc, ka taukus "uzaudzēt" ir daudz vieglāk nekā muskuļus, kuru apjoms tievēšanas laikā arī bieži samazinās. Ja esi izdzīvojusi vairākus jo-jo ciklus, tad tauku īpatsvars organismā būs lielāks.

Turklāt ir noskaidrots, ka kampaņveidīga diētu ievērošana ar jo-jo efektu palielina tauku apmēru vēdera rajonā. Šie tauki tiek uzskatīti par īpaši neveselīgiem. Tāpēc, pirms ķeries pie kārtējās diētas, centies padomāt par ilgtermiņa risinājumiem. Labāk mēģini dažādas diētas laiku pa laikam aizstāt ar veselīgu un sabalansētu uzturu ikdienā, našķus un neveselīgos kārumus atstājot svētku reizēm.

Palielinās sirdsslimību risks

Foto: Shutterstock
Regulāras un ievērojamas svara svārstības tiek asociētas ar palielinātu koronārās sirds slimības risku. Tas ir stāvoklis, kad artērijas, kas apgādā sirdi ar asinīm, kļūst pārāk šauras. Jau skaidrots, ka sievietēm ar koronāru sirds slimību, tās iznākumi ir mazāk labvēlīgi nekā vīriešiem. Statistika liecina, ka sievietes mirst 16 procentos gadījumu, bet vīrieši 11 procentos gadījumu. Savukārt sievietei, kurai jau ir bijis miokarda infarkts, īpaši, ja ir arī cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimību (insulta vai infarkta) risks ir divas reizes lielāks nekā vīrietim šajā pašā situācijā.

Pieņemšanās svarā un liekais svars palielina dažādu sirds slimību risku. Runājot par svara svārstībām, ir jāpatur prātā, ja jo-jo efekta dēļ tās lielākas, arī sirds slimību risks ir ievērojami lielāks. Apkopojot vairākus pētījumus, ir secināts, ka ievērojamas svara svārstības var līdz pat divām reizēm palielināt sirds slimību izraisītas nāves risku.

Īstermiņa mērķi neļauj sasniegt ilgtermiņa rezultātus

Foto: Shutterstock
Lielākā daļa dažādu diētu ir veidotas pēc principa, kas paredz, ka, ievērojot noteiktus likumus kādu laika periodu, ir iespējams zaudēt zināmu liekā svara daudzumu vai arī sasniegt citu mērķi, piemēram, samazināt vidukļa apkārtmēru. Ilgtermiņā šādi nosacījumi tevi nolemj neveiksmei, jo māca, ka noteikumiem jāseko līdz brīdim, kad izdodas sasniegt vēlamo mērķi. Tas nozīmē, ka diētas noslēgumā cilvēki atgriežas pie vecajiem paradumiem.

Tiek aizmirsts, ka vecie paradumi izraisīja liekā svara uzkrāšanos, un diēta, kas ir pabeigta, nekādā veidā nenovērš šī procesa atkārtošanos. Jāpiebilst, ka pēc diētas apetīte ir palielinājusies un ķermenis neatlaidīgāk turas pie visām uzkrātajām rezervēm, padarot atbrīvošanos no liekā svara nākamajā reizē arvien grūtāku. Diētas rezultāts gaist ātri, atstājot vilšanos.

Lai pārrautu jo-jo efekta apli, ir jācenšas domāt ilgtermiņā. Tas nozīmē – jāmaina uztura paradumi, nevis regulāri jāpakļauj sevi badošanās kūrēm vai striktām diētām. Rezultāts, ļoti iespējams, būs grūtāk pamanāms, jo svaru zaudēsi lēnāk, bet tas arī ievērojami ilgāk saglabāsies.

Vilšanās, nepatika un nomāktība

Foto: Shutterstock
Redzēt, ka viss ieguldītais darbs izkūp gaisā un pēc sevis mocīšanas vairākas nedēļas vai mēnešus ilgi svars atkal palielinās, var būt ļoti nomācoši. Ļoti daudzi cilvēki, kas piedzīvojuši diētu jo-jo efektu jūtas nelaimīgi un neapmierināti ar savu dzīvi un veselību. Tāpat viņi nereti jūtas zaudējuši kontroli, neizbēgama sajūta ir bezspēcība. Cilvēkiem šķiet, ka viņi nespēj mainīt savu dzīvi un uzlabot veselību.

Jāpiebilst gan, ka diētu jo-jo efekts netiek saistīts ar depresiju un negatīvu sevis novērtēšanu. Ja kādreiz esi saskārusies ar diētu jo-jo efektu, neļaujies nomāktībai un bezspēcības sajūtai. Tāpat nevaino sevi notikušajā. Tas, ka tev nav izdevies sasniegt iecerēto un noturēt rezultātu ilgtermiņā, nebūt nenozīmē, ka esi neveiksminiece. Tas tikai nozīmē, ka vēl neesi atradusi savu ceļu uz veselīgāku dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!