Foto: Shutterstock

Ziemai neraksturīgi siltie laikapstākļi un putnu vīterošana rada iespaidu, ka šogad Latvijā pāragri atsteidzies pavasaris. Par to vēstī arī pilnā sparā ritošā kļavu sulu tecināšana. Rutks.lv noskaidroja, kas vērtīgs ir kļavu sulā, kādēļ un cik daudz to ieteicams dzert.

"Daba devusi mums veselīgu, turklāt patīkami saldu dzērieniņu – kļavu sulu. Laiks, kamēr to iespējams tecināt un dzert, ir visai īss, tādēļ to noteikti vērts izmantot. Vēlāk gan būs bērzu sulas, kas ir tikpat vērtīgs padzēriens," saka dietologs Andis Brēmanis.

"Kļavu sulā ir aptuveni divi procenti cukura, tā ir saldāka un līdz ar to gardāka nekā bērzu sula. Taču tie divi procenti cukura ir tik simbolisks daudzums, ka kļavu sula liekā svara veidošanos noteikti neizraisīs, drīzāk otrādi. Tie jau nav 10 procenti cukura kā vairumā veikalos nopērkamo limonāžu. Kļavu sulā nelielā koncentrācijā ir arī dažādas vērtīgas minerālvielas. Precīzi kādas un cik daudz gan pateikt ir ļoti grūti, jo viss atkarīgs no augsnes, kur koks aug. Tādēļ kļavu sulām, kas tecinātas no dažādiem kokiem, var piemist atšķirīgas garšas nianses. Visbiežāk kļavu sulā ir kālijs un mangāns, mazliet arī magnijs un kalcijs. Katrā ziņā tas ir garšīgs, organismu skalojošs un attīrošs dzēriens, galu galā arī vienkārši patīkama pārmaiņa ūdens vai tējas vietā."

Jautāts, cik daudz kļavu sulas ieteicams dzert un vai to var pārdozēt, dietologs atbild, ka itin viss,
arī veselīgā kļavu sula, ir jālieto ar mēru. "Jebkuru šķidrumu iespējams pārdzerties, sākot ar šņabi un beidzot ar ūdeni. Jā, jā, mēdz notikt tāda lieta kā ūdens intoksikācija, kad cilvēks sadzeras tik daudz ūdens, ka vērtīgo minerālvielu koncentrācija asinīs kļūst bīstami maza."

Bet, lai kas tāds notiktu, tiešām esot jāizdzer ārkārtīgi daudz. Parasti jau dabiskie organisma aizsargmehānismi nostrādā un neviens par daudz kļavu sulas neizdzer. Ja to sadzeras ļoti daudz, gluži vienkārši rodas neērtības – vēders spiež, tualete jāapmeklē biežāk, jo kālijam ir urīndzenoša iedarbība. "Ja aiziesi uz teātri, pārdzēries sulu, pasākums būs galīgi sabojāts," bilst Brēmanis.

"Bet vispār ar šķidrumu ir tā – labāk izdzert krūzīti par daudz, nekā par maz. Līdz trīs litriem kļavu sulas dienā droši var lietot. Ja nu tā trīslitru burka ir pietecējusi, tad jādzer vien laukā, citādi sarūgs un vairs nebūs laba lietošanai." Brēmanis uzsver, ka visveselīgāk ir dzert svaigu sulu, kā saka, tikko no koka. Jau ierūgušu kļavu sulu labāk nedzert, jo tā var veicināt dažādu iekaisuma procesu attīstību organismā.

Tiem, kuri vēlas attīrīt organismu no nevēlamām un toksiskām vielām, kā arī notievēt, dietologs iesaka dzert 2,5–3 litrus kļavu sulas dienā. Var uztaisīt arī vienu tā dēvēto tukšo jeb atslodzes dienu, proti, padzīvot tikai uz kļavu sulas. "Labā ziņa ir tāda, ka kļavu sulā ir pietiekami daudz cukura, lai nerastos nespēks, vājums, miegainība un galvassāpes. Ja tukšo dienu taisa ar pliku ūdeni, parasti moka enerģijas deficīts," tā dietologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!