
Rudens mānīgajos laikapstākļos par veselību jāsāk rūpēties jau pirms saslimšanas. Profilakses vitamīnu devas jāuzņem ikdienā un jārūpējas par organismu. Viens no gardiem našķiem, kas lieliski uzlabo imūnsistēmu, ir dzērvenes. Ogas ir viegli uzglabājamas, tās var ēst svaigā veidā, atsaldētas, bet, ja padevušās pārlieku rūgtas vai skābas, dzērvenēm ar pievienot mazliet pūdercukura. Ko ārstē ogas un kāpēc tās ir tik iemīļotas gan tautas medicīnā, gan neskaitāmos medikamentos, kas nopērkami aptiekā? Par ogu labajām īpašībām stāsta dietoloģe Guna Rijkure.
"Dzērvenēs ir C vitamīns, benzoskābe, kas ir kā dabīgs konservants un neļauj organismā attīstīties nelabvēlīgām šūnām, nepareizām šūnu mutācijām,'' stāsta dietoloģe.
Dzērvenes satur:
- fitoncīdu - augu izdalītas vielas, kas aptur mikroorganismu attīstību;
- benzoskābes - konservējoša viela;
- C, B, PP vitamīnus;
- kāliju;
- pektīnvielas - ogļhidrātu veids;
- jodu;
- fruktozi;
- magniju;
- citronskābi.
Ūdenī izšķīdināts dzērveņu koncentrāts palīdzēs atgūt možumu pat pēc saspringtas darba dienas. Dzērvenes, to stiprās garšas dēļ, pievieno visdažādākajiem ēdieniem. No ogām gatavo želeju, morsu, vāra ķīseli, ievārījumu un dažādus saldus desertus. Dzērvenes pievieno salātiem, gaļas, zivju ēdieniem un arī, lai skābētu kāpostus.

Dzērvene uzlabo:
- imūnsistēmu;
- nervu darbību;
- gremošanas sistēmu;
- urīnceļu veselību;
- asinspiedienu;
- ādu;
- matus;
- nagus;
- stiprina un padara elastīgus asinsvadus.
Ko ar dzērvenēm ārstējam?
- Angīnas gadījumā, dzērvenes, sajaucot ar medu, sanāk labs kakla skalošanas līdzeklis.
- Ja cilvēkam ir nagu problēmas, tautas medicīna iesaka ierīvēt nagu plāksni un ādu ap to, tādējādi nostiprināsies visai struktūrai.
- Gremošanas sistēmas slimību gadījumā dzērveni izmanto, lai palielinātu kuņģa un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēciju.
- Dzērveņu mizās esošā ursolskābe paplašina koronālos jeb sirds asinsvadus, tāpēc ogas izmanto, lai pazeminātu asinsspiedienu. Dzērvenes uzlabo asins sastāvu un vielu līdzsvaru, palielina asinsvadu sieniņu izturību un elastīgumu.
- Dzērvenes pievieno dažādiem losjoniem un ziedēm, tās ir vērts izvēlēties un lietot brūču, herpju, ādas apsārtumu, psoriāzes jeb zvīņēdes, sausās ekszēmas - niezošu plankumu, un apdegumu situācijās.
- Lai atbrīvotos no alerģiskiem izsitumiem un vaskulīta jeb asinsvadu iekaisuma, ieteicams ēst svaigas dzērvenes.
- Bērniem ieteicama dzērveņu sula, protams, svaigu dzērveņu - pašu spiesta, ne veikalā pirkta. To lieto kā vitamīniem bagātu līdzekli kuņģa, aknu slimībām, urīna nesaturēšanas un dažām infekcijas slimībām.

- Dzērvene izslavēta savu urīndzenošo īpašību dēļ. Ja ir paaugstināts urīna sārmu saturs, baktērijas vairojas daudz ātrāk. Dzērveņu sula dabiskā veidā skābina urīnu. Dzērveņu sulā esošās dabiskās sastāvdaļas novērš arī baktēriju pielipšanu urīnceļiem un to turpmāku vairošanos urīnceļos, tāpēc dzērvenes iesaka lietot pret urīnceļu iekaisumiem.
''Dzērvenes neļauj baktērijām, kas izraisa urīnceļa infekcijas iekaisumus, pieķerties pie urīnceļu sieniņām, tādēļ ogas tiek lietotas kapsulu veidā vai vēl labāk - svaigas," skaidro Rijkure.
- Sievietēm pēc dzemdībām, ja radušies kādi sarežģījumi, iekaisumi, ginekologi iesaka dzert dzērveņu sulu.
Dzērvenes nav ieteicamas aknu un čūlas slimniekiem, kā arī tad, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums.
Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos

Veselīgais dzērveņu kompots

Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem

Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Mežacūkas sautējums ar riekstiem un rozīnēm

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.