Foto: Shutterstock
Iespējams, uzskati sevi teju par speciālisti veselīga uztura jautājumos, tomēr, ja tava ēdienkarte nav mainījusies jau vairāk nekā desmit gadu, zini, ka tik pareizs un veselībai draudzīgs tavs uzturs nemaz nav. Kā uzsver eksperti, mūsu organismam, gadiem ejot, nepieciešamas dažādas uzturvielas un vitamīni, tāpēc – kas par veselībai derīgu atzīts, piemēram, 20 gadu vecumā, 40 gados jau būs nepiemērots. Šai sakarā "Huffington Post" piedāvā speciālistu apkopotu informāciju par vēlamo ēdienkarti, kas atbilst konkrētam vecumam.

20 gados


Foto: Shutterstock
Šajā vecumā veselīga uztura pamatprincipi, visticamāk, tev vēl ir samērā neskaidri. Pētījumi liecina, ka 20 gadu vecumā cilvēki par 25 procentiem biežāk ēd ātrās uzkodas nekā to darīja pusaudžu vecumā, kā arī tikai 4 procenti divdesmitgadnieku regulāri uzturā lieto dārzeņus un augļus.

Ja arī tavi ēšanas pamatprincipi līdzinās iepriekš minētajiem, atceries, ka tieši jaunībā mēs radām pamatu veselīgai un kvalitatīvai dzīvei nākotnē. Piemēram, tā kā, gadiem ejot, sarūk kaulu blīvums, ir vitāli svarīgi uzturā lietot pārtiku, kas bagāta ar kalciju, jaunībā. Tāpat ieteicams uzņemt vitamīnus K un D, ēst daudz zaļumu, olu dzeltenumu, lasi un piena produktu.

30 gados


Foto: PantherMedia/Scanpix
Trīsdesmitgade visbiežāk ir visai piesātināts un juceklīgs vecums, kad cenšamies pagūt visu. Aktīva sociālā dzīve un centieni sevi pierādīt profesionālajā laukā rada laika trūkumu, kas savukārt noved pie steigas un neveselīga uztura. Tāpēc, kad vien iespējams, centies ēst pārdomāti.

Tāpat laika trūkumu tomēr ir iespējams apvienot ar veselīgu ēdienkarti - ēd pilngraudu produktus, turi saldētavā dārzeņus un ogas, gatavo veselīgus smūtijus!

Tā kā šai vecumā, ļoti iespējams, sāc plānot  bērniņu, atceries par organismam vitāli nepieciešamās folijskābes uzņemšanu - dabiskā veidā vari to izdarīt, ēdot kāpostus, spinātus un brokoļus.

40 gados


Foto: Shutterstock
Šis ir vecums, kad palēninās mūsu vielmaiņa, paaugstinoties liekā svara riskam, kas savukārt nozīmē sirds slimību, diabēta un osteoartrīta rašanās iespējamību.

Tādējādi, atsaucoties uz iepriekš minēto, ir ļoti svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu un pieturēties pie pārdomātas ēdienkartes.

Aizstāj ogļhidrātus ar augstu glikēmisko indeksu ar nelielām porcijām pilngraudu produktu alternatīvām, kā arī ēd daudz šķiedrvielu, uzņemot tās ar augļiem un dārzeņiem.

Tā kā tavā organismā arī krītas estrogēns, radot pirmsmenopauzes simptomus, uzturā vari iekļaut arī fitoestrogēnus saturošus produktus, piemēram, sojas pupiņas, linsēklas, pākšaugus un klijas.

50 gados


Foto: Shutterstock
Sasniedzot pusmūžu, locītavās samazinās sinoviālais šķidrums, padarot tās trauslākas. Tāpat deformējas skrimšļi un saites zaudē savu elastību, kā rezultātā sievietēm pusmūžā bieži vien tiek konstatēts artrīts, kā arī sāpes locītavās.

Pret to var cīnīties, uzturā papldus lietojot produktus ar pretiekaisuma īpašībām. Piemēram, taukainas zivis (lasis, makrele, tuncis, siļķe, sardīnes un anšovi), kā arī kanēli, kurkumu un ingveru.

60 un vairāk gados


Foto: Shutterstock
Organismam novecojot, tas kļūst mazāk spējīgs uzņemt vitamīnus un minerālvielas no pārtikas produktiem, kā arī mazinās apetīte, un tā rezultātā ieteicams lietot medicīniskos vitamīnus vai uztura bagātinātājus, lai nodrošinātu organismu ar visām tam nepieciešamajām vielām.

Tāpat eksperti iesaka nelielo apetīti "apmānīt" - ēst mazas porcijas un bieži našķēties ar augļiem un pilngraudu maizes šķēlēm, kā arī dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!